Reinstad bedehus

Skrevet av: Anna Bongo Johansen (første gang publisert i Historisk årbok for Sortland 2023)

Reinstad bedehus

Da skolen på Gapøya i Kvæfjord ble nedlagt i 1935, ble den fraktet på en flåte ti Vestre Godfjord. Arbeidet ble gjort av Jentoft Kinn og Arneberg Myrland med båten deres MK «Prøven». De samarbeidet med Alfred Kvalheim, som var ildsjelen i dette arbeidet med å få bygget opp å stå ovenfor kirkegården som ligger på nedsiden ned mot sjøen. Kvalheim som kom fra Vågsøy i Nordfjord, var en sentral person i utbredelse av pinsebevegelsen, særlig i Sør-Troms. Fredrik Solheim rodde all takstein til huset, godt nedlastet i en treroring. Bedehuset sto der ferdig rundt 1037 og første begravelsen på kirkegården på nedsiden skjedde i 1938. Den som ble begravet var Marianne Pedersen fra Gapøya.

Bedehuset ble mye brukt under 2. verdenskrig. Flere fra Godfjorden ble beordret til tjeneste i krigen i 1940 og deltok i kampene rundt Narvik. Bedehuset var et sted der folk søkte trøst hos hverandre og kunne synge og be. Barna deltok også i dette med sine mødre.

Bedehuset har vært åpent hus for alle trossamfunn, som for eksempel baptister, pinsevenner og den norske kirke, samt Frelsesarmeen og misjonsforeninger. Pinsevennene var særlig aktive med bla søndagsskole til midt på 80-tallet. Det var et fint tilbud til barna. I dag er det slik som i mange andre bygder, lite religiøs aktivitet. Etter at skolekapellet i Østre Godfjord ble avviklet, har vi en Gudstjeneste hver sommer i regi av Den norske kirke. Dette ses på som et kjærkommet lyspunkt. 

Vestre Godfjord skole ble nedlagt i 1963-64, og i 1973 fikk beedhusforeningen overta skolen på Gressnes, som det heter på folkemunne. Slik ble det til at bedehuset ble utvider med skole nr 2.

Det at vi har kunnet ha begravelser i bygda, har hatt betydning for bygdefolket. Det er god trøst å være på bedehuset i ei vanskelig tid. Bedehuset og kikregården hører sammen i en helhet, slik jeg ser det.

Det er en gammel norsk kulturhistorie, at vi har slike bedehus i bygder rundt omkring, og Reinstad bedehus har i tillegg også røtter i historien til to skolebygg. 

Tidligere var det bedehusforeningen som sørget for økonomien til vedlikehold av Reinstad bedehus. Den første formann (leder) Hasly Gunnesdal. Siden overtok Judit Myrslett. Undertegnede overtok etter henne, etterfulgt av Berna Myrland og deretter igjen Hanna Myrland. Så overtok Reinstad Grendelag bedehuset, som nå er foreslått nedlagt. Kanskje den godt besøkte Gudstjenesten i Reinstad bedehus som vi hadde 20. august 2023, var den siste gudstjeneste i bedehuset. Seinere gudstjenester i bygds vil da bli gjennomført i grendehuset.

Artikkelen var første gang publisert i Historisk årbok for Sortland 2023

Kontaktinformasjon for Sortland Sokn

Sortland Sokn 

Postboks 142

8401 Sortland

Kontoradresse: Gårdsallèen 2A, 8400 Sortland

epost: anniken.amundsen@sortland.kommune.no 

Telefon: 76109910 

Faks: 76109911

Telefon- og besøkstid: 

Man-fre 09-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"