1. Påskedag 4. april 2021

«Påskemorgen slukker sorgen» av sokneprest Dagfinn Bugge

EVANGELIETEKSTEN FOR PÅSKEDAG, MATTEUS 28,1-10:

Da sabbaten var over og det begynte å lysne den første dagen i uken, kom Maria Magdalena og den andre Maria for å se til graven.  Med ett ble det et kraftig jordskjelv, for en Herrens engel steg ned fra himmelen, gikk fram og rullet steinen til side og satte seg på den.  Han var som et lyn å se til, og drakten var hvit som snø.  Vaktene skalv av redsel da de så ham, og de ble liggende som døde.  Men engelen tok til orde og sa til kvinnene: «Frykt ikke! Jeg vet at dere leter etter Jesus, den korsfestede.  Han er ikke her, han er stått opp, slik som han sa. Kom og se stedet hvor han lå!  Skynd dere av sted og si til disiplene hans: ‘Han er stått opp fra de døde, og han går i forveien for dere til Galilea; der skal dere få se ham.’ – Nå har jeg sagt dere det.» Da skyndte de seg bort fra graven, redde, men jublende glade, og de løp for å fortelle det til disiplene.  Og se, Jesus kom mot dem og sa: «Vær hilset!» De gikk fram og omfavnet føttene hans og tilba ham.  Jesus sa til dem: «Frykt ikke! Gå og si til mine brødre at de skal dra til Galilea. Der skal de se meg.»                                                                                                                          BØNN FOR PÅSKEDAG

Jesus Kristus, oppstandne Herre og Frelser,
vi takker deg og lovpriser deg.
Du har brutt dødens lenker og knust djevelens makt.

Vi ber deg:
Fyll vårt hjerte med glede ved det levende håpet du har gitt oss,
så vi som kvinnene ved graven kan vitne om din oppstandelse.
Du som med din Far og Den hellige ånd lever og råder,
én sann Gud fra evighet til evighet. Amen

 

SALME

 

Påskemorgen
slukker sorgen,
slukker sorgen til evig tid;
den har oss givet
lyset og livet,
lyset og livet i dagning blid.
Påskemorgen
slukker sorgen,
slukker sorgen til evig tid.

 

Nikolai Fredrik Severin Grundtvig 1783-1872

Påskemorgen slukker sorgen er skrevet i 1843 av N. F. S. Grundtvig, dansk prest, forfatter, filosof og salmedikter. Han er en av våre aller største salmediktere og har skrevet så mange som hele 1500 salmer! I Norge er han også kjent som mannen bak folkehøgskolen. Grundtvig var en hardt prøvd mann, men han nektet å la motgang i livet få han til å gi opp. Grundtvig var først og fremst et livsglad menneske. Han kjempet seg gjennom vanskelige perioder med vissheten om at dødens brodd var overvunnet.

Melodi av Ludvig M. Lindemann

Forklaringen på salmens popularitet er trolig Ludvig M. Lindemanns melodi fra 1864. Melodien har lånt salmen vinger å fly på, og den understreker påskemorgens jublende glede.


Påskemorgen slukker sorgen?

Denne vakre og lyse salmen har fulgt meg helt fra jeg var barn, men slukker påskemorgen virkelig sorgen? Det er ikke sikkert det føles slik for alle denne påsken hvor døden, sorgen og usikkerheten truer oss på alle kanter.

 

I påskedagens evangelietekst hører vi at kvinnene kom til Jesu grav ved daggry. Det var fortsatt litt mørkt og de var preget av sorg. Solen hadde ikke kastet sitt klare lys over denne dagen. Ting ble ikke som planlagt. Matteus forteller om dramatiske hendelser denne morgenen: Jordskjelv, gravstein som blir rullet bort, skrekkslagne vaktmannskap og engelbudskap: «Frykt ikke! Jeg vet at dere leter etter Jesus, den korsfestede. Det var et stort spenn i følelsene denne påskemorgen.  Da skyndte de seg bort fra graven, redde, men jublende glade . De var i sjokk, undring, glede.  Påskemorgen slukket sorgen først for dem da de møtte den oppstandne Kristus senere. For disiplene ble ikke dette helt klart før pinsedagen.

Ting ble heller ikke som planlagt for oss heller denne påsken.  Fremtiden er usikker for mange, men vi har kanskje et gryende håp om bedre tider.

Døden, sorgen og bekymringene  slipper vi ikke unna, men kan bli lettere å bære i troen på den oppstandne Kristus. Den oppstandne Kristus bærer bud om en ny dag med fremtid og håp! Redningsmannen kaller Grundtvig ham. Kanskje vi mer enn noen gang trenger å synge  Påskemorgen slukker sorgen…Den har oss givet lyset og livet?  For denne  påskesalmen er et rungende ja til livet og en protest mot alle nedbrytende krefter!

 

Kontaktinformasjon for Sem menighet

Besøksadresse:
Semsenteret
Andebuveien 3
3170 Sem

 

Postadresse:
Sem menighet
Storgaten 52
3126 Tønsberg

Telefon: 33 37 47 00.
Menighetens stab har kontorer i Semsenteret 2. etasje. Det er ikke fast kontortid. Felles sentralbord for menighetene i Tønsberg på kirkekontoret i byen.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"