1. Påskedag 12. april 2020

«Påskemorgen slukker sorgen» av sokneprest Dagfinn Bugge

EVANGELIETEKSTEN FOR PÅSKEDAG, LUKAS 24,1-9: 1

Ved daggry den første dagen i uken kom kvinnene til graven og hadde med seg de velluktende oljene som de hadde laget i stand. 2 Da så de at steinen var rullet fra graven. 3 Og de gikk inn, men fant ikke Herren Jesu kropp. 4 De visste ikke hva de skulle tro, men med ett sto det to menn hos dem i skinnende klær. 5 Kvinnene ble forferdet og bøyde seg med ansiktet mot jorden. Men de to sa til dem: «Hvorfor leter dere etter den levende blant de døde? 6 Han er ikke her, han er stått opp. Husk hva han sa til dere mens han ennå var i Galilea: 7 ‘Menneskesønnen skal overgis i syndige menneskers hender og korsfestes, og den tredje dagen skal han stå opp.’» 8 Da husket de hans ord. 9 Og de vendte tilbake fra graven og fortalte alt dette til de elleve og til alle de andre.BØNN FOR PÅSKEDAG

Jesus Kristus, oppstandne Herre og Frelser,
vi takker deg og lovpriser deg.
Du har brutt dødens lenker og knust djevelens makt.

Vi ber deg:
Fyll vårt hjerte med glede ved det levende håpet du har gitt oss,
så vi som kvinnene ved graven kan vitne om din oppstandelse.
Du som med din Far og Den hellige ånd lever og råder,
én sann Gud fra evighet til evighet. Amen

 

SALME

 

Påskemorgen
slukker sorgen,
slukker sorgen til evig tid;
den har oss givet
lyset og livet,
lyset og livet i dagning blid.
Påskemorgen
slukker sorgen,
slukker sorgen til evig tid.

 

Nikolai Fredrik Severin Grundtvig 1783-1872

Påskemorgen slukker sorgen er skrevet i 1843 av N. F. S. Grundtvig, dansk prest, forfatter, filosof og salmedikter. Han er en av våre aller største salmediktere og har skrevet så mange som hele 1500 salmer! I Norge er han også kjent som mannen bak folkehøgskolen. Grundtvig var en hardt prøvd mann, men han nektet å la motgang i livet få han til å gi opp. Grundtvig var først og fremst et livsglad menneske. Han kjempet seg gjennom vanskelige perioder med vissheten om at dødens brodd var overvunnet.

Melodi av Ludvig M. Lindemann

Forklaringen på salmens popularitet er trolig Ludvig M. Lindemanns melodi fra 1864. Melodien har lånt salmen vinger å fly på, og den understreker påskemorgens jublende glede.

 


Påskemorgen slukker sorgen?

Denne vakre og lyse salmen har fulgt meg helt fra jeg var barn, men slukker påskemorgen virkelig sorgen? Det er ikke sikkert det føles slik for alle denne påsken hvor døden, sorgen og usikkerheten truer oss på alle kanter.


I påskedagens evangelietekst hører vi at kvinnene kom til Jesu grav ved daggry. Det var fortsatt litt mørkt og de var preget av sorg. Solen hadde ikke kastet sitt klare lys over denne dagen. Ting ble ikke som planlagt. En tom grav? De visste ikke hva de skulle tro. De hadde riktignok en undring og en gryende tro.Påskemorgen slukket sorgen først for dem da de møtte den oppstandne Kristus senere. For disiplene ble ikke dette helt klart før pinsedagen.


Ting ble heller ikke som planlagt for oss denne påsken. Fremtiden er usikker for mange. Det er ikke sikkert vi heller vet hva vi skal tro.


Døden og sorgen slipper vi ikke unna, men kan bli lettere å bære i troen på den oppstandne Kristus.Den oppstandne Kristus bærer bud om en ny dag med fremtid og håp! Redningsmannen kaller Grundtvig ham. Kanskje vi mer enn noen gang trenger å synge Påskemorgen slukker sorgen…Den har oss givet lyset og livet? For denne påskesalmen er et rungende ja til livet og en protest mot alle nedbrytende krefter!

 

 

Kontaktinformasjon for Sem menighet

Besøksadresse:
Semsenteret
Andebuveien 3
3170 Sem

 

Postadresse:
Sem menighet
Storgaten 52
3126 Tønsberg

Telefon: 33 37 47 00.
Menighetens stab har kontorer i Semsenteret 2. etasje. Det er ikke fast kontortid. Felles sentralbord for menighetene i Tønsberg på kirkekontoret i byen.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"