Domkirkens alterbibel

Arne Kjell Johansen er et kjent navn for folk i Tønsberg, og han har vært med på mangt og mye gjennom sine 95 år slik selvbiografien «Fra Fjell, Fjord og Fjerding» gir et frodig portrett av. Likevel er det som bokbinder og grunnlegger av Cicero Grafisk som Arne Kjell Johansen er mest kjent. Det som få er kjent med er likevel at praktbibelen som i dag pryder Domkirkens hovedalter, kommer fra Arne Kjells hånd, og at det skulle ta mer enn 70 år fra han laget den til han så den igjen!

Foranledningen var opprettelsen av Tunsberg bispedømme i 1948. Denne våren var Arne Kjell avgangselev ved Statens Håndsverk og Kunstindustriskole i Oslo (SHKS). Han hadde utdannet seg til bokbinder, og gjennom en medelev fikk han tak i boken han ville binde inn; en alterbibel fra Cappelen forlag. Prisen var 50 kroner, og innbindingen av denne praktbibelen ble Arne Kjell Johansens avsluttende elevarbeid.

Kort tid etter krigen var det utfordrende å få tak i både skinn og bladgull. Skinnet kom fra Sverige, og det krevde stor presisjon å belegge boksidene med det aller skjøreste bladgullet som var å oppdrive.
Beslagene som skulle holde boken sammen, fikk Arne Kjell laget på Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg. På omslaget har bokkunstneren inngravert de fire evangelistene.

Det var mange tilfeldigheter som gjorde at elevarbeidet fra SHKS havnet i Domkirken, slik det framkommer i en artikkel i Tønsbergs blad og fra et håndskrevet brev datert 31. desember 1948. Brevet er stilet til leder av menighetsrådet, telegrafbestyrer Toralf Taranger. Av brevet framkommer det at Taranger er blitt kjent med Arne Kjell Johansens praktfulle elevarbeid og at han frimodig har henvendt seg til Berit Loennechen (f. Henriksen) som en mulig sponsor. Før avtalen blir inngått, dør imidlertid fru Loennechen, og i brevet er det mannen hennes, skipsreder Odd Ivar Loennechen som på sin hustrus vegne sørger for at Arne Kjell Johansens alterbibel kommer til Domkirken som en gave fra sin nå avdøde ektefelle. Tønsbergs blad oppsummerer: «Like før sin død skjenket fru skipsreder Loennechen en usedvanlig skjønn gave til våre kirke – og den er nå kommet på plass i vårt tempel. Det er vemodig at fru Loennechen selv ikke skulle oppleve den dagen, da hun så den fremragende tønsbergske bokkunstner Arne Kjell Johansens verk pryde alteret».

Arne Kjell Johansen så imidlertid aldri bibelen sin igjen. I en samtale med Arne Kjell i juni, kom det fram at han som ung hadde besøkt kirken for å se hvordan det hadde gått med bibelen han hadde lagt så mye arbeid ned i, men på alteret lå det da en helt annen bibel. Domkirken er nemlig velsignet med flere antikke bibler, den eldste fra 1550, og den var nok en av biblene fra den gamle St Laurentius-kirken eller fra Mariakirken som lå der da Arne Kjell kom for å speide etter sitt eget arbeid.

Arne Kjell våget ikke å spørre hvor bibelen hans hadde tatt veien. Årene gikk og han regnet bibelen for tapt. Forsvunnet var den imidlertid ikke. Bibelen hadde gjennom alle disse årene vært å finne på kirkekontoret, sammen med avisartikkelen som forteller dens historie. I forbindelse med bispedømmets 70-års jubileum i 2018, ble vi igjen oppmerksomme på bibelen som en gang ble gitt som en gave nettopp i forbindelse med at Tønsberg kirke ble domkirke. Det var den perfekte anledningen til å bringe Arne Kjell Johansens bibel tilbake, og finne en sikrere måte å ta vare på den bibelen fra 1500-tallet som lå nokså utsatt til på alteret.

Samtlige bibler kan ses om du besøker Domkirken i dag. De eldste biblene ligger i hver sine montere. På alteret derimot finner vi et elevarbeid fra 1948 av ypperste klasse, laget av en av byens egne. Arne Kjell Johansen var henrykt over å se sin gamle bibel igjen, og fra Domkirkens side er vi glade for at intensjonen med kjøpet endelig er blitt virkeliggjort.

Spør etter alterbibelen neste gang du kommer til Domkirken. Den tåler å bli bladd i og den har virkelig tålt tidens tann. Arne Kjell Johansens alterbibel kommer til å følge Tønsberg domkirke i uoverskuelig framtid.

 

Kontaktinformasjon for Domkirken menighet

Adresse:
Kirkekontoret i Tønsberg
Storgaten 52
3126 Tønsberg

Telefon: 33 37 47 00
E-post: post@tonsberg.kirken.no

Åpningstider:
08:30 - 15:00
Telefontid:
09:00 - 15:00

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"