Nå dufter det av dill, rosmarin, timian, løk og lakris rundt kirka – og til neste år blomstrer epletrærne

– Å få en urban hage i nabolaget er fint, både for barn og voksne. Den tilfører noe ekstra som alle kan være med på.

Nå dufter det av dill, rosmarin, timian, løk og lakris rundt kirka – og til neste år blomstrer epletrærne

Philip Lautin Jackson bor i nabolaget til Lademoen kirke - Barnas Katedral. Under den nylige workshopen  «Urban dyrking» og åpningen av den urbane kjøkkenhagen ved kirka tok han turen sammen med kjæresten Eline Rødsjø.

De har allerede rukket å plante en stor rosmarin-urt i krukke da vi møter dem.

– Jeg har en slik i vinduskarmen hjemme også, smiler Eline.  

Sola skinner og blomster i alle farger smiler til oss.

Samarbeid med arkitektstudenter

I mai 2023 inngikk Barna Katedral et samarbeid med 25 masterstudenter ved NTNU Arkitektur om å gjøre Barnas Katedral mer fysisk tilgjengelig for barna både innvendig og utvendig. Samarbeidet resulterte i kjøkkenhage-moduler inspirert av barna selv. I bitende kule ble de montert utenfor kirka i høst.  I nydelig sommervær ble de tatt i bruk, Nå stråler blomstene fra sine kasser, urtene deler sine dufter, bærbuskene har funnet sin plass. Og til neste vår blomstrer epletrærne! Ta gjerne turen til kirka for å se, kjenne, lukte og smake! 

Bærbusker er plantet ved kirken. Her blir det mye gode smaker!

Kjent med nabolaget

Eline og Philip bor selv i borettslag med en hage de er med på å stelle. Philip er vokst opp med hage, og synes det er fint å ha hendene i jorda. Elin liker å dyrke noe hun kan spise, og finne ut hva som trives i trondheimsområdet.

– Ved å komme hit til kirka i dag får vi tips om både blomster og planter. Det er inspirerende, smiler Philip.

Elin har også nettopp blitt med i Lademoen dyrke- og hagelag.

– Der besøker vi hagene til hverandre og ser hvordan det ser ut i de ulike borettslagene på Lademoen, forteller hun.

De roser initiativet til Barnas Katedral.

– Å få til dette i nabolaget er fint, både for barn og voksne. Dette tilfører noe ekstra som alle kan være med på, sier Philip.

 – Så er det fint å bli bedre kjent med nabolaget, legger Elin til.

Eline Rødsjø og Philip Lautin Jackson bor like i nærheten av Lademoen kirke og roser initiativet fra Barnas Katedral.  

De liker begge å ha det grønt rundt seg.

– Du trenger ikke så stor plass for å få det til, understreker Philip.

De har ikke noe spesielt forhold til kirka ellers, annet enn at de går forbi den. Nå blir det ekstra koselig å gå forbi, synes de.

– Det fine med den norske kirka er at du trenger ikke være kristen for å ha det trivelig sammen, smiler Philip.

 – Kirka har jo ofte fine områder rundt de vakre byggene sine. Som ikke-troende er det fint å kunne ta del i det, synes Eline.

De kommer til å stikke innom for å se hvordan det går med plantene og urtene.

– Av urteplantene kan du jo bare ta og ta, og så vokser det videre. Vi kommer nok til å komme innom her for å smake og å hente oss urter til middagen, smiler Philip.

Kathrin Kampfer, prosjektleder Barnas Katedral håper at mange vil få glede av den urbane hagen. Hun får også oppfylt drømmen sin om epletrær ved kirka!

– Vi ønsker at folk umiddelbart skal skjønne at dette er en kirke for barn, både innvendig og utvendig. Samtidig ønsker vi at barna skal kjenne seg velkomne når de kommer til kirka. Da er interiør viktig, understreker Kathrin Kampfer, prosjektleder for Barnas Katedral.

Derfor tok hun kontakt med NTNU. Studentene fikk frie hender, men samarbeidet tett med barna selv. De tok blant annet turen til Svartlamon kunst- og kulturbarnehage og det kreative gjenbrukssenteret ReMida. 

– Å få inspirasjon fra hvordan barna leker, var fint. Som voksen glemmer vi gjerne det, smiler Guro Sesilie Sæbø.

Hun er en av studentene som står bak installasjonene utenfor kirka. 

Ivan Arcila Cosio og Guro Sesilie Rødsjø fra montering av hagekassene som det nå er plantet urter og blomster i. 

Fra Barnas Katedral hadde de fått et ønske om en kjøkkenhage der barna kunne dyrke selv.  For å finne ut hva barna foretrekker, lagde studentene en fiktiv hage.  De printet ut masse bilder av grønnsaker, frukt og bær – og lekeapparater. Så ba de barna finne favorittene sine og plassere dem i «hagen».

– Hagen ble fargerik! De var ikke så interessert i lekeapparatene, men derimot grønnsakene, spesielt tomater, forteller Guro.

Gresskar er også populært blant barna.

– Det meste skal gå an å dyrke her, mener hun.

Tilbakemeldingene fra barnehagebarna tok hun og medstudentene videre med seg i arbeidet med kjøkkenhagen. 

–  Kjøkkenhagen speiler barnas ønsker om å klatre opp og få oversikt, det skal være lekent, smiler Guro. Samtidig er modulene laget med små benker i sittehøyde for barn. 

Arkitektstudentene under monteringen av urban hage-modul høsten 2023. 

Alt er laget av gjenbruksmateriale, både etter tidligere studenters arbeid og fra Finn, materiale som har blitt til overs etter at folk har pusset opp.

– Vi har laget det slik at hagen kan utvides hvis den blir en suksess! Den kan også flyttes på, da ingenting er festet i bakken. Vi har arbeidet ut fra at det ikke skal lages permanente merker!

Guro synes det har vært veldig kjekt å arbeide med dette.

– Positiviteten fra Barna Katedral har motivert oss hele veien, understreker hun.

Barn, unge og voksne i felles glede over fargerike vekster. Her gir produksjonsgartner Kristianna Skavlan en hjelpende hånd til små hender.

– Vi ønsker å skape et åpent og tilgjengelig tilbud for barna, en plass der de kan lære seg å plante og dyrke selv. I løpet av året vil vi invitere til flere wokshops, slik at barna kan være med i hele dyrkingsprosessen og se at det gror, sier Kathrin.

– Å, er det lakris?

– Jeg er interessert i hvordan vi kan dyrke frukt og grønnsaker, både for å lære mer selv og inspirere andre til å gjøre det.

Pierce Lowe er fra Irland, men har bodd og arbeidet som dataingeniør i Trondheim i to år. Hjemme i Irland har foreldrene hage der de dyrker grønnsaker. Han savnet dette da han flyttet til Norge, og synes det er stas å kunne være med på workshopen om hvordan dyrke urter, bær og grønnsaker midt i byen!

Nå reiser han snart hjem igjen, og ønsker å ta med seg lærdom fra urban dyrking til Irland. Han bor på Ringve. Her har han verken hage eller balkong, og synes det er fantastisk med en urban hage bare en sykkeltur unna. 

Pierce Lowe og Ayhesha Sheik deler gleden over blomster og urter.

– Å, er det lakris?

Ayesha Sheik kommer bort og ser på en av urtene Pierce har plantet.

Fra hjemlandet India er hun vant til å bruke lakris i matlagingen.

– Du kan bruke røttene, slik du bruker ingefær. I India bruker vi det i te, og i salat, blant annet.

Hun jobber like ved Lademoen kirke, og stakk innom på vei fra jobb.

– Hit skal jeg ta med barna med. Det er så rolig og fint her!

Favoritt: Sukkererter

Like ved står en smilende Andreas Foss Pedersen. Han jobber i Trondheim bydrift og har ansvar for «Lamoparken» og med i La`mosatsinga. På den urbane dyrkedagen deler han ut frø for planting i potte.

– Kjempeartig! Kjempestemning! Nå blir det litt grønnere rundt kirka, og litt grønnere hjemme til folk også når de får med seg et frø hjem, smiler han.

– Gulerøtter og sukkererter er barnas favoritt, forteller han.

Andreas Foss Pedersen, Trondheim bydrift synes urban hage er topp!

– Gode råd?

– Vanning er viktigst. Og sukkerertene må bindes opp utover sommeren.

– Hva synes du om at kirka tar slike initiativ?

– Kjempebra! Kirkene i byen trenger mer allsidig bruk. Samtidig blir det grønnere i området mellom parken og kirka.

– Bitt av basillen

I hver sin campingstol i utekafeen sitter Emilie Toen og Stine Thomassen. Emilie har har akkurat begynt med hage og dyrking selv. Hun bodde tidligere på Lademoen, men har nå flyttet til Buvika. Stine bor her på Lademoen.

– Da måtte jeg ta med noen venninner og få litt inspirasjon.

I vinter da de bodde på Lademoen gikk hun og samboeren ofte forbi installasjonene ved kirka.

– Vi lurte fælt på hva som skulle komme her? Nå fikk vi se det!

Emilie Toen (t.v.) og Stine Thomassen har gått forbi urban hage-modulene flere ganger i vinter. Nå har de fått sett hva de skulle brukes til. 

De sitter med hvert sitt frø i potte de har fått av Andreas. Emilie valgte seg gule blomster til balkongen.

– Jeg er bitt av basillen. Å plante er litt meditasjon - og veldig koselig! 

– Kjempefint å få bidra

I kafeområdet møter vi også Ingunn Tjora i Krem mat- og kaffehus. De har i flere år samarbeidet med Barnas Katedral om å levere mat til deres ulike arrangementer.

– Å få bidra til denne åpne plassen tilgjengelig for alle, er kjempefint, et trygt samlingssted hovedsakelig for barn, sier hun.

Hun synes det er fint at folk planter nå og kan komme tilbake for å følge med hvordan det går med hagen.

– Jeg snakket også med gartneren. Hun fortalte at nå skulle plenen her klippes bare en gang i året for insektenes del. Herlig!

Ingunn Tjora i Krem mat- og kaffehus på Sirkus Shopping byr på fargerik og allergivennlig mat. 

– Vann før du planter! Bløt rotklump er det aller viktigste! Ellers tar ikke planten til seg vann. Så må det være drenering. Jord, luft, vann i like mengder. Bruk gjerne en gammel bøtte og lag  et dreneringshull litt på kanten. Da renner vannet ut hvis det blir for mye vann. Etter en stund bør du tilføre næring, gjerne kompost. Knips visne blomster!

Det er produksjonsgartner Kristianna Skavlans beste råd til hagesuksess.

Jord, luft og vann i like mengder! Det er produksjonsgartner Kristianna Skavlans beste tips for å få blomster og urter til å trives. 

Å være til stede når den urbane hagen ble åpnet, synes hun er kjempeartig. Til daglig arbeider hun på gravlunder i Kirkelig fellesråd i Trondheim.

– Kirka må favne så vidt som de får til. Folk er viktigst, og dette er et miljøtiltak. Om de ikke planter noe, så sitter de ned og prater sammen, treffer naboer og har det trivelig. Vanligvis sitter vi jo på hver vår stol med nesen i telefonen!

Nå gleder hun seg til å komme tilbake i høst og se hvordan den urbane hagen er da.

– Jeg håper folk får et eierskap til hagen, og ivaretar den!

Allerede 6. juni 16.00 er det et nytt arangement i den urbane hagen. Da er det dekket til sommerfest.

Produksjonsgartner Kristiana Skavlan gir gode råd til små, store og firbente hagevenner. 

Alle foto: Jana Pavlova

Tekst: Karina Lein, kommunikasjonsrådgiver, Barnas Katedral

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Kontaktinformasjon for Bakklandet og Lademoen menighet

Besøks- og leveringsadresse:
Frostaveien 2H, Trondheim 7068

Åpningstider: 11.00-15.00.

Post- og fakturaadresse:
Bakklandet og Lademoen menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Org. nr. 976 998 189

Felles sentralbord:
Tlf. 994 36 000.
Åpent mandag-fredag klokken 08.30-14.30*
*13.30 på tirsdager.

E-post:
post.bakklandet.lademoen@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"