Sett ditt personlige preg på vigselsseremonien

Brudeparet kan være aktivt med i planlegging og gjennomføring av vigselsseremonien. Hvordan vil dere komme inn i kirka? Hvilke tekster skal leses, og hvilke salmer skal vi synge? Og hva med ekteskapsløftet og ringene?

Presten tar kontakt ca én måned før vielsen. Vi avtaler tid for samtale der vi snakker om de valgene dere kan gjøre, og dere får øve litt i kirkerommet.
Presten har ansvar for å godkjenne innholdet i seremonien.
Hvis den ene part tilhører et annet trossamfunn enn Den norske kirke, kan biskopen godkjenne at en fra dette trossamfunnet deltar ved vigselen.

Valg av musikk
Organisten har ansvar for å godkjenne musikken som skal brukes. Hvis brudeparet har ønsker om spesiell musikk til inngang og utgang, eventuelt andre sang- og musikkinnslag, er det viktig å ta kontakt med organisten. Dette gjelder både godkjenning av musikkinnslag og tidspunkt for øving.

Pynting av kirkerommet
Ofte er det flere vigsler i kirka samme dag. På menighetskontoret kan man få oppgitt hvem andre som skal ha bryllup, slik at man kan ta kontakt og snakke om pyntingen.

Brudeparets entré
Skikken fra storfamiliesamfunnet med at far kommer opp kirkegulvet for å ”overlevere” sin datter til en ny familie, lever fortsatt. Noen steder er det tradisjon at brudeparet går inn sammen. Dette er den gamle kirkelige ordningen og et uttrykk for at de to selv kommer til kirken for å ordne det formelle ved å stifte egen familie.
Skal det være brudepiker og brudesvenner i prosesjonen, må dette avklares på forhånd.
Det er også anledning til å ha en større prosesjon med forlovere og prest. Prosesjonen skal ende ved alteret.

Skriftlesning, salmer og taler
Etter prosesjon er det en felles salme og/eller solosang før skriftlesning og tale.
Familie og venner som ønsker å delta i seremonien, kan for eksempel lese fra Bibelen. Etter talen er det gjerne en salme eller et musikkinnslag før selve vigselshandlingen.

Ekteskapsløftene
Brudeparet kan velge mellom to ulike måter å avlegge ekteskapsløfte på. Den tradisjonelle måten er at presten stiller to spørsmål til hver av brudefolkene og de så svarer ja.

Den andre måten er at brudefolkene selv fremsier ekteskapsløftene ved å gjenta etter presten: Jeg tar deg, NN, til min ektefelle. Jeg vil elske og ære deg, og bli trofast hos deg i gode og onde dager inntil døden skiller oss.

Ringene
Det er mulig for brudeparet å gi hverandre ringer under vigselen. Da skjer overrekkelsen etter at presten har sagt: ”Gi nå hverandre ringene som dere skal bære til tegn på løftet om troskap”. Alternativt kan brud og brudgom gjenta følgende etter presten: NN, jeg gir deg denne ring som et tegn på mitt løfte om kjærlighet og troskap.

Forbønn for brudeparet
Forbønnen kommer etter løfteavleggelsen. Brudeparet går fram til alterringen og kneler mens presten legger hånden på hodene deres. I tillegg til presten kan også noen av gjestene være med og be for brudeparet. Det er mulig å velge mellom ulike bønner eller be en bønn som brudeparet selv har vært med på å utforme. I tillegg til bønnene kan det tennes lys og synges en bønnesalme. Etter forbønnen ber alle bønnen Fader Vår.

Bryllupsmesse
I Den romersk-katolske kirke feires alltid et kirkebryllup som en messe, dvs. at det også er nattverd i kirkebryllupet. Det kan vi gjøre i Den norske kirke også.

Kontaktinformasjon for Berg menighet

Besøks- og leveringsadresse 
Strinda og Berg kirkekontor:

Brøsetvegen 168, 7069 Trondheim

2. etasje

Mandag - torsdag 10.00 - 14.00

Sentralbord:  99 43 60 00

Besøksadresse
Berg kirke:

Kong Inges gate 49 A

Bank  Berg menighet
1503 81 70225

Org.nr.  986 257 543

Post- og fakturaadresse:

Berg menighet / Strinda menighet,

Kirkelig fellesråd i Trondheim,
Postboks 2300 Torgarden
7004 Trondheim

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"