Reformasjon og livsmestring
I 2017 er det 500 år siden Martin Luther skal ha spikret opp sine berømte teser på kirkedøren i Wittenberg. Oppgjøret hans med den katolske kirken gav grobunn for den protestantiske bevegelsen i Europa. Kirkerådet i Norge har i forbindelse med reformasjonsjubileumet gitt støtte til utvikling av scenekunst for barn og unge, forestillinger som på ulike måter skal belyse reformasjonen og temaer som nåde, livsmestring og myndiggjøring.
- Det er svære greier! Vi er seks forskjellige kunstuttrykk som med helt forskjellig utgangspunkt og formspråk utforsker store spørsmål. Målet er å skape gode møter med publikum som gir sjela niste på veien videre, sier Samset.
Tett på livet
- Jeg har vært forteller i drøyt tjue år, og er blitt stadig mer opptatt av fortellingene i Det gamle testamentet, forteller Samset.
- De er så tett på livet, og beskriver hvor vanskelig og rå tilværelsen kan være, samtidig som de bærer et lys. Å bli et helt menneske - å mestre livet - er et stort tema i Jakobs livsreise.
- Jeg ser også likheter mellom bibelfortellingene og de norske undereventyrene, sier Samset.
- Disse fortellingene er eksistensielle gåter som utforsker menneskenes kår og spør mer enn de svarer. De er realistiske i all sin eventyrlighet, og uttrykker et djervt håp. Det tiltaler meg, sier fortelleren fra Bø i Telemark, som legger til at forestillingen om Jakob er mer enn bare ord:
- Jeg har med meg Jonas Kilmork Vemøy, en av Norges fineste trompetister. Han har komponert musikken og synger fantastisk. Det er bare å glede seg, avslutter Samset