–  Hjemme rekker jeg jo ikke å lage ostesmørbrød eller steke pannekaker!

Blåtimen hviler på himmelen. Inne tennes lyslenkene i vinduskarmen. Duften av rundstykker brer seg i rommet, klokken er 07.30 og der kommer de første inn gjennom døren til frokostkafeen.

–  Hjemme rekker jeg jo ikke å lage ostesmørbrød eller steke pannekaker!

– Å, så koselig det er!

Ungdommene legger umiddelbart merke til at lyslenken i vinduskarmen er tent, og at flammene fra den digitale peisen «varmer opp» frokostkafe-rommet ved Klæbu ungdomsskole. 

– Æ har chatcha plassen ved siden av deg!

– Da henter jeg et spill vi kan spille!

På et av bordene har noen jenter allerede funnet sammen, henter seg mat som er satt frem, og et brettspill fra hylla på klasserommet som for noen morgentimer hver onsdag fungerer som kafe.

Spise sammen

En av guttene har kapret et vindusbord, og sitter og ser etter kameratene. Kommer de snart?  

– Jeg stod opp halv sju og begynte å gå klokken sju.

Gudrun er en av de første som kommer til frokostkafeen denne morgenen. Som mange av sine klassekamerater på åttende trinn, kommer hun gjerne hit hver onsdag.

– På Snap, Insta og på klubben, forteller hun da vi spør om hvordan hun fikk vite om tilbudet.

– Grøt, kakao og varme rundstykker, svarer hun når hun blir spurt om hva hun helst forsyner seg av.

– Så er det veldig koselig å spise sammen, legger hun til.

Snart er rommet fylt med nærmere 50 av 90 åttendeklassingene ved skolen.

Kristine Hørgård Unsmo er diakonimedarbeider i Klæbu menighet. Hver onsdag kl. 06.30 er hun på plass ved Klæbu ungdomsskole for å klargjøre frokost, og gjøre litt ekstra for atmosfæren. 

Undertegnede stakk innom to av kafeene, i Klæbu og på Hoeggen, både for å høre hva de som hjelper til og hva elevene synes om kafeen.

Frokostkafe og lunsjkafe er et gratis, livsynsåpent tilbud for elever på 8. trinn ved til nå fire ungdomsskoler i Trondheim. Foruten i Klæbu er det Frokostkafe på Markaplassen, Hoeggen og Åsheim. Ved to andre ungdomsskoler, Charlottenlund og Spongdal, er det Lunsjkafe. Den tredje starter opp ved Sunnland skole i januar 2023.

Enkle, sunne måltider

Kafeene er i regi av «Ung i Trondheim», et samskapingsprosjekt mellom Trondheim kommune og U-kirka/Kirkelig fellesråd i Trondheim. Her kan du lese mer om «Ung i Trondheim».

Frokosten og lunsjen er enkle og sunne måltider med gode samtaler, spill og ulike bord-aktiviteter. Kafeene er åpne, inkluderende og fellesskapsbyggende møteplasser både før skoledagen starter, og midt på dagen.  

Nora (t.h) og Gunhild er to gode venner som gjerne starter dagen med frokost på skolen.

Prosjektet ble startet på Sunnland ungdomsskole i september 2020. Det viste seg å være så populært at «Ung i Trondheim» ved hjelp av midler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet startet opp ved flere ungdomskoler i Trondheim.

Kirken og kommunen står for driften av kafeene, mens skolen stiller med lokaler. Ansatte i Trondheim kommune (både Kulturenheten og Barne- og familietjenesten) og i Den norske kirke samarbeider om å gjøre kafeene klare for frokost og lunsj, samt være til stede sammen med ungdommene under måltidet.

– Blir bedre kjent

Kristine Hørgård Unsmo er diakonimedarbeider i Klæbu menighet. Hun har vært med siden oppstarten av Frokostkafeen i 2012, og synes det er fint å være med på, forberede frokost og snakke med ungdommene. Hun ser også på kafeen som et miljøbyggende tiltak.

 – Jeg opplever at den er inkluderende, og at de som kommer blir bedre kjent på tvers av de tre klassene, sier hun.

Hun ser på frokostkafeen som godt diakoniarbeid.

– Diakoni handler om møte mellom mennesker, og det er absolutt Frokostkafeen. Her er det en god og trygg plass å være sammen, sier Kristine.

Solrunn Eggen arbeider som kultur- og omsorgsarbeider ved «Klubben i Klæbu», Kulturenheten i Trondheim kommune. Hun hjelper også til ved Frokostkafeen. Hun mener at den bidrar til å bygge klassemiljø i åttende trinn.

Solrunn Eggen (t.h. på bilde 3), Vanja Mikkelsen-Skaug (t.v) på bilde 1 og Kristine Hørgård Unsmo knytter også relasjoner ved samarbeidet om frokostkafeen. 

Solrunn synes det er fint å kunne møte ungdommene på to arenaer, om morgenen på Frokostkafeen og om kvelden på klubben.

– Her er det rolig stemning, det er jo tidlig på morgenen, smiler hun.

– På klubben kan det være mer liv, artig liv, smiler hun.

– Og Frokostkafeen kan være en naturlig inngang til klubben, ved at jeg også er til stede her, legger Solrunn til.

– Positivt samarbeid med kirka

Det er første gang hun samarbeider med noen fra kirka, noe hun opplever som utelukkende positivt.

– Kontakten vi får her senker terskelen for at vi også kan samarbeide om andre aktiviteter for ungdom, peker hun på.

Både Kristine og Solrunn peker på betydningen av å ha skolen med på laget.

Knappe et par mil unna ligger Hoeggen skole.

– Velkommen, jeg har akkurat satt noen pannekaker i ovnen, smiler Katri Sundvall-Falck, prosjektleder i U-kirka Trondheim.

Adrian og Mathias er noen av de første som kommer til Frokostkafeen på Hoeggen denne onsdagsmorgenen. Like etterpå kommer Aslak og slår seg ned med det samme bordet. Vi tar en liten prat med dem.

– Bruker dere å være på Frokostkafeen hver gang?

– Ja!

– Er det ikke tidlig å komme på skolen kl. 07.30? Skolen starter jo ikke før kvart på ni.

– Nei, det er digg frokost her! Spesielt digg med varme rundstykker. Så får vi snakket med kompisene og ha en hyggelig frokost sammen.

– Hvis dere ikke kom hit, ville dere droppet frokosten?

– Ja!

– Nei, jeg må ha frokost uansett, men det er best å sitte sammen med venner å spise. Med frokostkafeen blir det en bedre start på dagen.

John, Aslak og Mathias får servert youghurt av Katri, men er ganske mett av mange pannekaker (nederste bilde). Marta tar imot de første til ukas frokostkafe. (bilde t.h.)

Selv om elevene akkurat denne dagen skal starte skoledagen i Pirbadet, kommer de innom Frokostkafeen.

– Jeg er her hver gang, det er så god mat her!

En av jentene som er her, sitter sammen med flere venner, både gutter og jenter. De første pannekakene har gått ned, og de er klare for runde to.

– Så er det så koselig at klassene kan møtes på tvers. Her snakker vi med mange, og så er frokosten bedre enn hjemme! Der rekker jeg jo ikke å lage ostesmørbrød eller steke pannekaker!

– Jeg spiser mer her. Så er jeg mett lenger. Hjemme må jeg jo spise i sju-tida, her blir det en halvtime, time senere, sier en av de andre rundt bordet.

Sammenspleiset

Marta Hunnestad Lossius er ansatt ved Kulturenheten i Trondheim kommune, og arbeider til daglig ved fritidsklubben Ristunet på Risvollan. Hun hjelper også til på Frokostkafeen.

– Jeg synes det er givende å jobbe her, ikke minst fordi vi samarbeider på tvers av kommunen og kirka. Å komme sammen her er veldig fint, sier Marta.

Hun opplever det som verdifullt å ta imot ungdommen her. I løpet av det året 8. trinns-elevene er innom Frokostkafeen, ser hun en utvikling.

– Både ved at de blir tryggere på oss, og hvor sammenspleiset de bli blir på tvers av hvilke klasser og barneskoler de har gått på tidligere, peker hun på.

Gode og mette etter pannekaker, ostesmørbrød, juice og kakao, og fortsatt har Aslak (t.v.) og Adrian tid til en prat før skolestart.

Selv om ungdommene gjerne setter seg sammen med dem de kjenner fra før, hender det seg, hvis det er fullt, at de setter seg på nye plasser.

– Å se det er kjempefint. Noen ganger har vi også langbord, da blir også vennegruppene litt blandet, forteller hun.

– Noen kommer også alene, og vi ser at de ikke kjenner så mange, men de kommer tilbake. Etter hvert setter de seg sammen med noen, og så blir det litt kommunikasjon. Noen av oss er jo litt stillere enn andre, og prater litt mindre, likevel kommer de hit, forteller hun.

Hun og de andre har gjerne et litt ekstra øye på de som kommer alene. Marta synes det er veldig sterkt av dem å komme selv om de ikke kjenner så mange.

– Her kan de bare sitte stille og spise, og høre på musikk, peker hun på.

Har en drøm

Hennes drøm er at det blir Frokostkafe på alle trinn og ved alle ungdomsskoler i Trondheim. Hun tror det betyr mye for miljøet på skolene.

– En dag åttende trinn ikke kunne komme, åpnet vi for niende. Da var det kjempemange som kom, og uttrykte at det var synd det ikke var for dem, smiler Marta.

– Hva er det aller beste med å hjelpe til med Frokostkafeen?

– At du får lov å følge opp ungdommene. I løpet av året får du mer og mer kontakt med dem. Etter hvert deler de mer og mer med oss, og kan også fortelle om ting de har opplevd og som de synes er vanskelig.

Alle som arbeider ved Frokost- og Lunsjkafeene har taushetsplikt.

– Midt i blinken

– For Hoeggen skole treffer frokostkafeen midt i blinken med tanke på vår sosiale profil, der inkludering og tilhørighet er viktige stikkord. Frokostkafeen er et fantastisk tiltak for å samle elevene fra 8. trinn på tvers av klassene, i en uformell setting i skolens lokaler, sier avdelingsleder Rikart Nyheim ved Hoeggen skole.

Han viser til at Hoeggen skole tidligere har drevet frokostkafe ved hjelp av elevene, men at det er vanskelig å få en kontinuitet i det da elevene går ut fra skolen etter tre år. – Da er det fantastisk å nyte godt av et supert tilbud, som kommer alle våre elever til gode. Vi mener denne ordning burde vært fast på alle skoler, og gjerne flere dager slik at flere trinn kunne delta, understreker han.  

«Ikke rør frokost-kafeen»

Våren 2021 publiserte Gunhild Marie Rodal og Siri Mordahl ved Institutt for pedagogikk og livslang læring, NTNU forskningsrapporten «Ikke rør frokost-kafeen». 16 ungdommer deltok i de kvalitative intervjuene. Målet var blant annet å undersøke effekten og betydningen av tilbudet.  

I rapporten kom det frem at elevene er fornøyde med frokostkafeen. Her sitter de sammen med dem de vil, prater om det de vil og spiser frokost med venner. Samtidig gir de uttrykk for at den er sted hvor de kan ivareta og utvikle andre relasjoner. De opplever også at kafeen er en god start på dagen hvor de opplever ro og hygge. At de kan gå rett til skolen etterpå, synes de også er viktig. Og: De sier også at de spiser mer på frokostkafeen enn de gjør de andre ukedagene. Frokost-kafeen er for 8. trinn, og det synes elevene er fint. De opplever det også som betydningsfullt at det er blide og hyggelige voksne til stede.   

Tekst og foto: Karina Lein, SOME- og kommunikasjonsmedarbeider U-kirka Trondheim

 

 

 

 

 

Kontaktinformasjon for Nidelven menighet

Besøks-, leverings- og postadresse:

Nidelven menighet, Nordre Risvolltun 2, 7036 Trondheim 

 

Post kan også sendes til:

Nidelven menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Fakturaadresse:
Nidelven menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Org.nr. 976998081

Ønsker du å gi en gave til menigheten? Da kan du bruke kontonummer: 4213.20.94726. Merk gjerne med "gave". Tusen takk! 

 

Åpningstider:
Tirsdag-fredag 10-14

Felles sentralbord: Tlf. 994 36 000

E-post: post.nidelven@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"