NB! Vielseseremonien kan foregå i helt enkle former!
Først vil jeg understreke følgende: Det er fullt mulig å ha en helt enkel seremoni, uten noen spesielle forberedelser av seremonien på forhånd. Dere kan bare følge et fastsatt oppsett, trenger ikke å trykke opp noe program, bare slappe av og ta del i det som skjer. For det er selvsagt dere to som er hovedpersonene.
Og samtaler på forhånd, med gjennogåelse av ritualet og med mulighet til å bli bedre kjent med dere for å få et personlig preg over vielsen, det vil uansett skje.
Men mange ønsker å være aktiv med på forberedelsene, velge selv blant alternativene som finnes og dermed sette sitt personlige preg på vielsen.
Her vil jeg gi noen tips.
Trykke program?
Mange ønsker å trykke program, hva som skal skje under vielsen: Salmene, programinnslagene, hvem som er prest, organist og kanskje også navn på solist og solistinnslag.
Men hvilke rekkefølge? Og hva skal vi kalle de forskjellige delene av ritualet? Skrifttype, utformingen må du selvsagt selv ordne. Men her får du et enkelt programmoppsett for vielsen, som du kan bruke.
- Inngangsprosesjon
- Inngangsord
- Salme
- Skriftlesning
- Musikalsk innslag (eller salme)
- Tale
- Ekteskapsinngåelse
- Forbønn for brudeparet
- Musikalsk innslag
- Salme
- Velsignelsen
- Utgangsprosesjon
- To eller tre salmer skal være med. Trenger ikke ha musikalsk innslag.
Hvilke inngangsmusikk og utgangsmusikk skal vi velge?
Dere kan selvsagt overlate valget til organisten. Men dere kan også komme med ønsker. Vi garanterer ikke at organisten kan spille dem, men ønsker går det jo an å komme med.
På hjemmesiden til Orkdalsmenighetene, kan du finne forslag og til og med spille av melodiene, hvis datamaskinen din er i stand til det.
Hvilke salmer skal vi bruke?
Det skal være to eller tre salmer i vielsen. Men hvilken skal jeg velge? Og hvor skal jeg finne dem? Har du salmeboka som brukes i kirka (Enten: Norsk salmebok eller Salmer 1997), kan du velge alle som er her.
Det er ikke alltid like enkelt å finne fram, så her kommer noen tips fra Orkdal menighet, hvor du også kan spille av melodien, hvis datamaskinen din kan spille av lyd.
Et råd: du bør velge salmer som dere selv kan og som dere tror de fleste andre også kjenner. Velg gjerne bare to salmer, hvis dere da ikke skulle ønske å synge mye under vielsen.
Noen salmer som de fleste kan:
669: Kjærlighet fra Gud
698: Å leva det er å elska
268: Herre Gud ditt dyre navn
187: Deg være ære
943: Måne og sol
416: Alltid freidig
765: No livnar det i lundar
56: Deilig er jorden
Bibeltekster
Til vielsen hører også det å lese tekster fra bibelen. Normalt er det presten som gjør det, men dere kan gjerne også få andre til å gjøre det. Normalt er det 2-3 tekster som leses.
Her ser dere utvalget av tekster: Skriftlesninger
Her er mine forslag til tekster. Mine forslag
De to første bruker jeg mest, eventuelt velge en av de to andre i tillegg.
Vokal eller instrumentalmusikk
Det er på flere steder gitt plass for å fremføre vokal eller instrumentalmusikk. Det er selvsagt viktig at det er egnet musikk og tekst, at den ikke virker støtende og at den passer inn i sammenhengen. Musikken skal derfor også godkjennes av både prest og organist. Min erfaring er at dette ikke byr på noen problem og at brudeparet selv vet intuitivt hva som passer og hva som ikke passer.
Innslagene kan være i begynnelsen, midt i – foran prestens tale, og til slutten.
Inngangsmusikk og utgangsmusikk kan være orgel, men også annet egnet musikk.
Ekteskapsinngåelse og overrekkelse av ringer
Det er to alternativer til både inngåelse av ekteskap og overrekkelse av ringer.
Det første og enkleste alternativ er at presten stiller to spørsmål, først til brudgom, deretter til brud og hvor de bare svarer: ”ja” på hvert av spørsmålene. Når man så setter på hverandre ringene, sier man ingenting spesielt.
Det andre alternativet likner mer det vi ofte ser i amerikanske filmer: Brudeparet vender seg mot hverandre. De gir hverandre hendene og presten sier: ”Gjenta nå etter meg.” Og så gjentar først brudgommen, deretter bruden det som presten sier: ”Jeg tar deg (navnet nevnes) til min ektefelle…Jeg vil elske og ære deg……og bli trofast hos deg i gode og onde dager…….inntil døden skiller oss.”
Når man så setter på hverandre ringene gjentar man etter presten: ” (Navnet), jeg gir deg denne ring…..som et tegn på mitt løfte om kjærlighet og troskap.”
Dette alternativet blir gjerne noe mer personlig – og kanskje mer høytidelig og rørende….? Man kan selvsagt si det på dialekt (jeg får ofte spørsmål om det).
Men samtidig kan det for noen kanskje virke litt skremmende og man blir gående å grue seg. Da bør man selvsagt ikke velge dette alternativet. Vielse skal være en god opplevelse, noe man minnes med glede.
Hvis man skal være ekstra avansert, kan man også lære setningene utenat og si dem til hverandre uten å måtte gjenta dem etter presten.
Her ser dere begge alternativene i sin helhet:
Ekteskapsinngåelse og overrekkelse av ringer
Forbønn – og lystenning?
Etter ekteskapsinngåelsen kneler brudeparet foran alteret og presten ber for dem. Bønnen avsluttes med Fader Vår.
Men mellom bønn og Fader Vår, er det rom for å tenne lys i lysgloben. (Se bildet øverst.) Forlovere eller andre kan gjøre det.
Lykke til med forberedelsene!