Vi mennesker er ulike. Dette vil også komme til uttrykk i en gravferd. Gravferd i kirken er personlig, uansett. En kirkelig gravferd gir faste, trygge rammer for de mulighetene som finnes. Ønsker du å bidra aktivt i planleggingen, ligger det en rekke muligheter i seremoniens rammer. Les om mulighetene her.
Mange pårørende opplever det som fint å delta med noe praktisk i seremonien. Et eksempel kan være å tenne lys. Foto: Malin Longva/Den norske kirke
Med kirkelig seremoni får du en personlig avskjed med den avdøde. Det får du med kirkens rammer for seremonien, uansett valg du gjør i planleggingen.
Noen ønsker å gjøre det meste selv, mens andre vil overlate det til et begravelsesbyrå. De fleste i dag bruker et begravelsesbyrå til hjelp i forbindelse med en gravferd. Byråene ivaretar en viktig tjeneste for de pårørende ved dødsfall og det er derfor viktig at pårørende, kirke og byrå har et godt samarbeid der byråenes og kirkens tjenester møtes.
Trysils kirker er alle utstyrt med det som trengs for å avholde gravferdsseremonier, og kirkerommet er utsmykket med nødvendige lys, bilder og symboler. Kirken plikter å kunne gjennomføre en verdig kirkelig gravferdsseremoni uten at pårørende må leie inn begravelsesbyrå.
I listen under kan du lese om ulike deler av seremonien, og hvordan du selv kan ta aktiv del i planleggingen og gjennomføringen av disse om du ønsker dette.
Hvilke muligheter har jeg til å gi seremonien særpreg?
Har du ansvar for en begravelse vil du bli invitert til en samtale i kirken, med prest/kantor. I denne samtalen kan dere snakke om punktene på listen.
Dersom du ønsker å ha en samtale om disse temaene før dødsfallet har skjedd, kan du også ta kontakt med kirken der du bor.
Klikk på den røde pila ved siden av temaet for å lese mer.
Involvere slekt og venner i seremonien
Å involvere slekt, venner, kollegaer, klassekamerater, naboer eller andre kan være en fin måte å løfte frem ulike stemmer og minner i seremonien.
Hvem vil du invitere?
Du som er ansvarlig for begravelsen velger selv hvem og hvor mange dere vil invitere i begravelsen. Noen ønsker å ha en åpen seremoni der familie, venner og naboer kan komme, andre ønsker en mer privat seremoni.
Dersom seremonien er åpen for alle, er det mange som setter inn annonse i lokalavisen eller på nett med informasjon. Dette tilbyr ofte begravelsesbyrå hjelp til, men du kan også kontakte avisen selv.
Skal noen bidra med minneord eller andre innslag?
Dersom du ønsker at familie eller venner skal bidra i begravelsen, som for eksempel lesing av minneord, dikt eller sang, avtales dette med presten. Kirken stiller også med kirkemusiker, så vakker musikk får du uansett. Presten eller diakonen kan også holde minnetalen.
Hvem skal bære kisten ut av kirken?
Du som er ansvarlig for begravelsen kan velge hvem som skal bære kisten. Om du ikke vet hvem som kan eller bør gjøre dette, kan du diskutere dette med kirken direkte. Det er ulike tradisjoner for hvem som bærer kisten, og kan bestemmes ut fra både relasjon og situasjon. Det er særlig vanlig at nærmeste familie eller venner er med og bærer.
Pynt, blomster og dekorasjon i kirkerommet
Kirkerommet er en flott ramme for begravelsen uansett. Samtidig ønsker mange å toppe det med dekorasjon etter egne ønsker, ting den avdøde var glad i eller som minner de pårørende om den som er død.
Hva er vanlig?
Det er svært mange ulike tradisjoner og ønsker knyttet til dekorasjoner i kirkerommet under begravelse. Noen ønsker mye, andre vil ha et enklere uttrykk. Blomster og lys er det vanligste å pynte med i kirkerommet i begravelser.
Snakk gjerne med menighetskontoret der du planlegger begravelse om dere hva som er mulig, hva kirken selv har og eventuelt når kirkerommet er klart for pynting.
Bruker du begravelsesbyrå, kan de ofte tilby å gjøre dette for deg, men mange synes også det er fint å gjøre dette selv i samråd med kirken.
Dekorasjon rundt kisten
Det er mange som ønsker å dekorere rundt kisten. Enten med et innrammet bilde av avdøde eller med ting som de var glad i. Mange pynter også meg blomster rundt og på kisten. Om du ønsker dette er helt opp til deg.
Dersom du bruker et begravelsesbyrå, kan disse ofte tilby blomsterdekorasjoner rundt kisten om du ønsker å kjøpe tjenesten.
Blomster som hilsen og som pynt
Blomster er for mange en viktig del av dekorasjonen i kirkerommet i begravelsen. Det er også tradisjon å bruke blomsterkrans eller bårebukett som en siste hilsen til den døde.
Om du ønsker å bruke blomster som hilsen eller pynt, kan du plukke blomster selv, kjøpe bukett i butikk eller bruke begravelsesbyrå.
Valg av tekster som berører
Det skal leses noe forhåndsvalgt tekst i begravelsen. Dette kalles skriftlesning. I praksis står hele Bibelen til disposisjon når du skal velge hvilke tekster som skal leses i seremonien. Hadde den avdøde noen favorittvers i Bibelen? Presten hjelper deg gjerne med å finne bibelvers som kan passe.
Hvem skal lese?
Kanskje en slekning eller venn kan lese tekst? Eller ønsker dere at presten leser? Valget er ditt.
I tillegg til bibeltekster er det også mulig å lese dikt eller annen tekst du ønsker.
Last ned dokumentet over for å få en liste over ulike bibeltekster som ofte brukes i begravelse.
Musikk, salmer og andre kunstneriske innslag
Musikk og andre innslag gjør seremonien personlig, nær og vakker. Kirken har egen kirkemusiker eller kantor som selvsagt stiller med musikk til seremonien. Dette er gratis når du velger begravelse i kirken.
Kunstneriske innslag som musikk, lyrikk eller dans
Kanskje en i familien kan synge en sang eller spille et instrument? Kjenner du et kor du ønsker å gjøre en egen avtale med? Dere kan sammen med kirkemusikeren snakke om deres ønsker og planer.
Fra kirkens hold er det ønske om at kunstneriske uttrykk, som musikk, lyrikk og dans, primært utøves fysisk av de som er til stede. Da blir alt som skjer preget av formidling fra person til person, i det unike fellesskapet som finner sted akkurat der og da.
Salmer i begravelse
Du kan også velge salmer. Velg fritt fra Norsk salmebok. Velg også salmer som betyr noe for deg eller den avdøde, eller som har tekster som treffer situasjonen godt. Dette kan kirken gjerne hjelpe med å finne frem til.
Kirkemusikeren/organisten har ansvar for å godkjenne musikken som brukes i begravelsen, derfor er det viktig at du forteller om ønskene tidlig, slik at du vet om dette kan gjennomføres og at den som spiller musikken får mulighet til å øve den inn.
Levende eller avspilt musikk
Musikken betyr mye i begravelser. Derfor oppfordrer kirken deg til å velge levende musikk som framføres i rommet. Kirken vil uansett forsøke å legge til rette for at de pårørende får den musikken de ønsker. Ønskes det digital avspilling anbefales lagt til minnedelen i seremonien. Snakk med kirken der seremonien skal være om dette er mulig.
Andre ønsker og tradisjoner
Det finnes svært mange ulike avskjedsskikker og tradisjoner for begravelse i kirken. Derfor er det helt greit og helt vanlig dersom du har andre ønsker til seremonien enn de som har kommet frem på denne siden. Ta kontakt med kirken der begravelsen skal være, hvis du har andre ønsker eller spørsmål.
Ander stunder før begravelsen til å ta farvel
Noen ønsker å ha flere stunder samlet rundt den døde for å ta avskjed, i tillegg til selve seremonien i kirken. Dette kan det være flere og gode grunner til. Her er noen av mulighetene.
Stell av den avdøde
Det er også mulig for pårørende i å stelle den som er død, å vaske, å kle på egne klær, samt å assistere i å legge den døde i kisten.
Dette skjer gjerne kort tid etter dødsfallet.
Sang mens den kisten bæres fra hjemmet
En av de mange lokale avskjedsskikkene i landet, er at pårørende synger fra sin lokale sang- eller salmeskatt mens den avdøde bæres ut fra sitt hjem.
Avskjeddstund før begravelsen
For den eller de som ønsker det, kan det avtales en avskjedsstund ved den døde. Dersom man ønsker det kan denne stunden inneholde bønn, andakt og salmesang. Noen kjenner dette som båreandakt.
Tidspunkt for dette avtales med kirken og eventuelt institusjon hvor dødsfallet har funnet sted. Denne avskjedsstunden kan legges til et kapell på sykehus eller sykehjem, i hjemmet til avdøde eller en pårørende, eller i et kapell på kirkegården.
De nærmeste rundt den døde kan være for seg selv, eller ha assistanse fra kirke eller andre.
Åpen kiste før begravelsen
Det er mulig å ha syning før begravelsen. Det vil si at er kistelokket åpent, slik at de pårørende kan se den døde før begravelsen. Kisten lukkes på slutten av syningen før begravelsen begynner.
Noen ønsker å legge hilsener, blomster eller kanskje tegninger i kisten, som et uttrykk for avskjeden. Flere beskriver åpen kiste som en viktig del av det å ta inn over seg at dødsfallet virkelig har skjedd. Særlig for mange barn har dette vist være en vesentlig del av sorgprosessen.
De nærmeste kan legge på kistelokket når stunden avsluttes, om det er ønskelig.
Det er ikke mulig å ha kistelokket åpent under begravelsen.
Minnesamvær
En fin måte å avslutte dagen på, kan være å samles etter begravelsen i et minnesamvær. Du kan organisere dette selv, eller be begravelsesbyrået om hjelp. Noen ønsker å avslutte sørgehøytideligheten ved graven.
Tre eksempler på en verdig og fin gravferd
Her har vi beskrevet tre eksempler på hvordan du som pårørende kan velge å løse gjennomføring av en verdig og fin gravferd. I tillegg er det selvsagt mulig med andre kombinasjoner. Her er det du som pårørende som bestemmer og som vet hva avdøde ønsket, og hva dere selv ønsker å gjøre.
Du gjør alt selv og gir gravferden et personlig preg
Du kan selv stelle avdøde og ordne kistetransport til kirken. Dersom vedkommende dør på institusjon, stelles avdøde der. I samarbeid med kirketjener er du med og pynter kirken. Du kan selv lage programhefte, eller bruke salmebøker i stedet for programhefte. Dere har avtalt med presten at en av de nærmeste pårørende leser minneord på kranser og buketter.
Du kjøper alle tjenester hos begravelsesbyrået
Byrået håndterer alle praktiske oppgaver for deg – stell av avdøde og transport av kiste, organisering av syning, utleie av teppe til katafalk (under kisten), kommunikasjon med kirkekontor, trykker programhefter, ønsker velkommen i kirken, hjelper til og er til stede under seremonien etter avtale med presten osv.
Du bruker bare begravelsesbyrå til stell og transport, og gjør resten selv
Du kjøper hjelp til stell av avdøde og transport av kiste til og even¬tuelt fra kirke fra byrået. Utenom dette bruker du kirkens utstyr og kirketjeneren sammen med deg eller venner ordner i stand kirken. Programhefte lager du selv eller bestiller fra trykkeri. Kirketjener ønsker velkommen og hjelper ellers til under seremonien.
Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:
Se instruksjoner for din nettlester under:
Internet explorer
Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"
Chrome
Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista
Firefox
Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert