Plassen kirke

Plassen kirke som ligger vakkert til ved Trysilelva i Søre Trysil, er en laftet langkirke i dragestil med glassmaleri av den lokale maleren Bjarne Rundfloen.

Plassen kirke

Foto: Rolf van der Vegt

Kirkebygget

Det ble i Plassen i Søre Trysil 28. august 1879 innviet en åttekantet kirke tegnet av Jacob Wilhelm Nordan på et sted der det ett år tidligere (3. april 1878) var innviet kirkegård. Kirkebygget ble imidlertid truffet av lynet og brant ned allerede 2. juli 1904.

Den nye kirken til stedet ble tegnet av Nordan sin sønn Victor Nordan, og oppført av byggmester Hans Olsen. Dette er en laftet langkirke i dragestil med 250 plasser. Kirken ble innviet den 17. juli 1907 av biskop Christen Brun. Den har vesttårn med våpenhus i tårnfoten, orgelgalleri i vestenden av skipet (utvidet i 1993) og sakristier på utsidene av koret. Orienteringen er strengt tatt fra nordvest til sørøst.

Noe inventar ble reddet ut ut fra den første kirken og er i dag en del av inventaret vi finner i kirken; døpefonten, kirkesølvet og noen kirketekstiler. Den minste av de to originale kirkeklokkene ble overført til Drevdalen kirkegård.

Kunsten og musikken i kirken

En stor avstøpning av Bertel Thorvaldsens populære kristusstatue finnes i kirken. Den stod tidligere på alteret, men har nå plassen sin i hjørnet av skipet til høyre for korbuen. I korets fondvegg ble det i 1968 innsatt et tredelt glassmaleri tegnet av maleren Bjarne Rundfloen (utført i samarbeid med firmaet G.A. Larsen v/Annar Millidal). Bjarne Rundfloen var fra Søre Trysil og er gravlagt ved kirken. Glassmaleriet er i dag alterbilde over selve alteret som er fra 1967. 

Prekestolen (til venstre i korbuen) har åttekantet grunnform, og i fagene er enkle fyllinger med rundbuer. Døpefonten i tre (til høyre for korbuen) fra den gamle kirken, er åttekantet og kalkformet. Snekker Per Paulsen Hemstad lagde denne i 1877. Til døpefonten hører dåpsfat og kanne i sølv som begge ble anskaffet etter brannen.

Kirkens opprinnelige orgel kom fra Olsen & Jørgensen. Orgelet begynte å bli dårlig allerede på 1970-tallet, men det drøyde nesten 20 år før Lars Leeteng fikk bygget om orgelet i samarbeid med Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk. Slitte deler ble skiftet ut og orgelet utvidet til 14 stemmer samtidig som orgelgalleriet ble utvidet.  Innvielse av det “nye” orgelet skjedde 14. mars 1993. Det er også et gammelt harmonium i kirken som ble gitt som gave i 2002. Det står i hjørnet av skipet til venstre for korbuen. På veggen til venstre for prekestolen henger et billedvevteppe laget og gitt av Aslaug Nordgaard Torgersen i 1981 (se bilde). Et annet teppe i kirken er laget av elever ved den lokale barneskolen.

Kirkeklokkene, to i tallet,  ble støpt ved Drammens Jernstøberi og levert av Storm, Bull & Co (ifølge jubileumsboken, mens kirkeleksikonet hevder at de kommer fra Bochum). Du kan høre klokkene ringe julen inn i videoen nederst.

Bårehus

Første gang i 1950-årene og i tillegg på slutten av 1970-tallet ble kirkegården er utvidet  og kirkegårdsområdet utbedret. Kirkegårdstomten er ganske steinrik, og det ble derfor i 1911 vurdert å anlegge ny kirkegård, men dette skjedde ikke. Kirkestuen med et lite oppholdsrom, WC og bårehus ble innviet den 16. oktober 2005. Tidligere bårehus var fra 1925, men det stod bare til på midten av 1960-tallet. Før dette hadde man brukt et lokale på gården Grønneset (Grønnæs), like ved.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"