Planlegging

Det er mange praktiske gjøremål som må tas hånd om etter et dødsfall. Som nærmeste pårørende kan du bestemme om du vil ta deg av dette selv eller bruke et begravelsesbyrå til hele eller deler av arbeidet. Gravferdsloven regulerer hvem som er juridisk ansvarlig for gravferden. Den samme loven stiller også en del krav og betingelser om når gravlegging må finne sted og andre praktiske ting.

 

Et gravferdsbyrå kan ta seg av mye av det praktiske rundt en gravferd. Man kan også velge å gjøre det meste selv. Pårørende rådes til å ta tid til å snakke om hva de ønsker å gjøre selv. Her kan kirkelig tilsatte, både prest og diakon, være gode samtalepartnere. 

Gravferd eller kremasjon?
Hvis ikke den avdøde selv har tatt en bestemmelse om gravferd eller kremasjon, må de pårørende ta stilling til det. Seremoni forut for kremering blir ofte kalt bisettelse. Det er mulig å foreta kremasjon uten seremoni. Det kan da foretas en urneseremoni med påfølgende nedsetting av urnen på gravplassen. En kremasjonsbisettelse foregår likedan som en kistebegravelse i kirka, med jordpåkastelsen i kirka og ikke ute på kirkegården.

Tidspunkt og sted
Gravlegging og kremasjon skal skje innen 10 virkedager etter dødsfallet. Askeurnen må settes ned innen 6 måneder etter dødsfallet. Pårørende må selv henvende seg til gravferdsmyndighetene for å avtale tidspunkt for nedsetting av urne.

Seremoni
I de fleste tilfeller skjer planleggingen av seremonien sammen med prest eller annen leder for seremonien, begravelsesbyrå og pårørende.

De fleste tros- og livssynsamfunn har egne kirkebygg og menighetslokaler som benyttes til begravelser og bisettelser. Seremonien trenger ikke foregå i gravkapell eller i kirken, men kan finne sted i et nøytralt lokale. Begravelsen kan også foregå uten seremoni.

Gravlegging
Gravlegging skjer normalt på gravplassen i soknet der den avdøde bodde. Det gjøres unntak etter ønske fra pårørende.

Feste av grav
Ansvarlig for graven kalles fester og festerett til en grav kan bare innehas av én person. Ved gravlegging er det anledning å feste grav ved siden av etter søknad til gravferdsmyndighet. Disse gravene utgjør da ett gravsted. Det tas festeavgift for tilleggsgraver og for graver som man ønsker å beholde når fredningstiden på 40 år utløper.

Graver som er eldre enn 40 år, og som ikke ønskes festet, kan slettes og brukes på nytt av gravferdsmyndighetene.

Stell av gravsted
Beplantning er en viktig del av gravplassens pryd. For å opprettholde en vakker gravplass, kreves regelmessig stell. Trenger du hjelp til gravstell kan du ta kontakt med lokale personer/bedrifter som påtar seg denne type oppdrag.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"