- Be for kristne som forfølges

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke oppfordrer menighetene til å støtte kristne trossøsken som diskrimineres og forfølges.

Kristne i Peshawar i Pakistan samlet til gudstjeneste i januar 2017 i forbindelse med besøk fra Den norske kirke. Her lever kristne i en hverdag preget av vold og diskriminering. (Foto: Kirkens nødhjelp)

En av oppfordringene er å be for kristne som diskrimineres og forfølges, under hver gudstjeneste.

lederen i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Kristine Sandmæl- Trosfriheten er mange steder under sterkt press. Kristen nestekjærlighet er grenseløs og inkluderer alle mennesker, samtidig har vi som kirke et særlig ansvar når kristne lider, sier lederen i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Kristine Sandmæl (bilde).

Mellomkirkelig råd vedtok 10. mars å sende en oppfordring til menighetene. Her ber man menighetene om å ta til motmæle mot usaklig bruk av religion for politiske formål og delta i offentlig debatt om trosfrihet og forfulgte kristne.

- Når vi stiller oss side om side ved forfulgte kristne, vet vi at det kan koste oss noe. Internasjonalt fokus på forfølgelse av kristne vil i mange land blir tatt dårlig imot både på statlig og religiøst hold, sier Sandmæl.

Hun peker på at angrep på trosfriheten ikke bare er et aktuelt tema utenfor Norges grenser:

- Dette angår også oss her hjemme. Det er et faresignal når vi begynner å snakke om «oss» og «dem» og gradvis skyver dem som tror og tenker annerledes enn majoriteten, ut av fellesskapet. Den barmhjertige samaritan er en grunnfortelling i vår kultur. Den spør om hvem som er vår neste og svaret er at det er alle – også den fremmede, sier Sandmæl.

Hun mener at et ekte engasjement for mennesker som utsettes for vold på grunn av sin tro, henger sammen med hvordan vi tar imot flyktningene som banker på vår dør.

- Den norske kirke vil fortsatt støttet opp om en raus asylpolitikk. Norge bør ha evnen til å gi tilflukt til flere mennesker som forfølges på grunn av sin tro og overbevisning, eller som har skiftet tro og risikerer forfølgelse om de returneres til sine opprinnelsesland, sier Kristine Sandmæl.


Den norske kirke er gjennom Mellomkirkelig råd i jevnlig kontakt med kristne i mange konfliktområder. Bare siden nyttår har representanter for Den norske kirke besøkt kirker i Pakistan, Nigeria, Nepal og Palestina, og det har vært besøk av kristne fra India i Norge. Mellomkirkelig råd deltar i Oslokoalisjonen for tros- og livssynsfrihet og i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, og har nær dialog med Islamsk Råd Norge, Buddhistforbundet og Det Mosaiske Trossamfunn. Sammen med Islamsk Råd har Mellomkirkelig råd laget en fellesuttalelse om retten til å konvertere (2007)  og en annen om religiøs ekstremisme (2011)  Disse har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Gjennom Det lutherske verdensforbund og Kirkenes verdensråd deltar Den norske kirke i flere konkrete prosjekter som støtter utsatte kristne og andre religiøse minoriteter, særlig i Midtøsten. Kirkens Nødhjelp er Den norske kirkes nødhjelpsorganisasjon som samarbeider med lokale kirker og internasjonale økumeniske organisasjoner. Kirkelige aktører er blant de største i arbeidet med flyktninger i Midtøsten og ellers i verden. Stefanusalliansen arbeider spesielt med trosfrihet, og flere av de andre misjonsorganisasjonene knyttet til Den norske kirke, har også prosjekter som støtter sårbare kristne.






Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"