Stopp overgrep mot kvinner

Vi må arbeide for at kvinner i framtida blir spart for overgrep både i samfunnet, privatlivet og i kirken. Det har vært et gjennomgangstema på generalforsamlingen til Det lutherske verdensforbund (LVF) i Namibia.

Faustina Nillan Manyangu fra Tanzania var på scenen for historiefortellinger og snakket om arbeidet mot kjønnsdiskriminering og overgrep i hennes egen kirke.

Dr. Denis Mukwege fra Den demokratiske republikken Kongo holdt hovedforedraget på generalforsamlingen. Han har i årevis arbeidet med kvinner som har vært utsatt for overgrep. Han fortalte om hvordan voldtekt blir brukt systematisk som et våpen i krig for å ydmyke motstanderne.

‒ Det er vedtatt internasjonalt forbud mot kjemiske våpen i krig, men det er ikke et tilsvarende forbud mot vold mot kvinner i krig, sa han.

Dr. Denis Mukwege holdt hovedforedraget på generalforsamlingen i LVF.Dr. Denis Mukwege holdt hovedforedraget på generalforsamlingen i LVF.

Han ble for alvor oppmerksom på problemet da har åpnet en ny kirurgisk klinikk, og det strømmet på med kvinner som var skadet av seksuell mishandling. Seinere har han sett seksuelle overgrep mot barn helt ned til 6‒8 måneder gamle.

Hvordan oppdrar vi gutter?
Rektor på Menighetsfakultetet Vidar Leif Haanes er en av de norske delegatene på generalforsamlingen:

‒ Hovedforedraget til Denis Mukwege fra Kongo har gjort sterkest inntrykk på meg. Mukwege driver sykehus for og oppfølging av kvinner, unge jenter og barn som utsettes for seksualisert vold i krigsområdene i Kongo, sier Haanes.

Rektor på Menighetsfakultetet Vidar Leif Haanes ble sterkt berørt av foredraget til Mukwege.Rektor på Menighetsfakultetet Vidar Leif Haanes ble sterkt berørt av foredraget til Mukwege.

‒ Særlig sterkt var det når han gikk fra grufulle beskrivelser av vold mot kvinner, til å spørre om hvordan vi oppdrar og er forbilder for guttene i våre kirker. Han kommenterte at i flere kirker ble kvinner, både bokstavelig og i overført betydning, satt til å pusse de mannlige biskopenes sko. Slik viste han oss sammenhengen mellom kirkelige, patriarkalske strukturer, manglende vilje til å frigjøre kvinners ressurser ‒ og vold mot kvinner og barn. Da vi skulle samtale om foredraget i smågrupper, var det særlig sterkt å høre hvordan flere av delegatene fra afrikanske land og fra India selv hadde hatt slike erfaringer.

Har operert 50.000
Kirkens Nødhjelp (KN) har i mange år hatt et nært samarbeid med Mukwege. Generalsekretær Anne-Marie Helland i KN er også til stede på generalforsamlingen i Namibia:

‒ Vi har samarbeidet siden 1994. Det begynte med at vi støttet hans legegjerning for flyktninger. Så var vi etter hvert med på å bygge opp Panzi-sykehuset i Bukavu. Der skulle Mukwege arbeide med mødrehelse, men den første pasienten han fikk inn var en kvinne som var seksuelt mishandlet og skutt i underlivet. Slik begynte han arbeid med å hjelpe kvinner som er offer for seksuell vold. Nå har han operert 50.000 kvinner, forteller Helland.

‒ Nå har Mukwege bygd et rehabiliteringssenter sammen med KN, hvor det drives opplæring og psykososial oppfølging av kvinner som har vært utsatt for seksuell vold.

Generalsekretær Anne-Marie Helland forteller at Kirkens Nødhjelp lenge har samarbeidet med Mukwege.
Generalsekretær Anne-Marie Helland forteller at Kirkens Nødhjelp lenge har samarbeidet med Mukwege.


Likeverd
I foredraget understreket Mukwege at for å bekjempe seksuell vold, må kvinner få den respekten de har krav på som individer som er likeverdige med menn på alle områder:

‒ Det å holde kvinner utenfor samfunnet, er et svik mot muligheten for utvikling og framgang. Det er å sløse med Guds gaver, de menneskelige ressursene som Gud har skapt, sa den kongolesiske legen.

Foredraget åpnet dører for samtaler og vitnesbyrd om seksuell vold mot kvinner og barn. Fortellinger kom fram både i plenum, i samtalegrupper og på en scene for organisert historiefortelling om mange ulike tema. Det har vært skremmende å høre hvordan seksuelle overgrep også finner sted innenfor lutherske kirker. Kirken skulle alltid kunne være et trygt sted for barn og unge, men det er ikke alltid tilfelle. Derfor er det utrolig viktig at det snakkes åpent om dette i et forum hvor lutherske kirker fra hele verden er samlet.

Diakoniprofessor Kjell Nordstokke holdt foredrag on «Mennesker er ikke til salgs».
Diakoniprofessor Kjell Nordstokke holdt foredrag om «Mennesker er ikke til salgs».

I feil retning
Det var mange berøringspunkter mellom Mukweges foredrag og foredraget den norske diakoniprofessoren Kjell Nordstokke holdt over temaet «Mennesker er ikke til salgs». Han pekte på at utviklingen i verden på mange områder går i feil retning. Ulikheten mellom mennesker øker. Det er et faktum at de åtte rikeste milliardærene i verden nå eier like mye som de 3,6 milliarder fattigste. Fattigdommen øker, mennesker som handelsvare øker, antall flyktninger øker og antall kvinner og barn som sexslaver øker.

‒ Det hører til kirkens diakonale oppdrag å forsvare menneskers verdighet og inkludere de fattige og hjelpeløse. Men det er også vårt oppdrag å tale de svakes sak og drive påvirkningsarbeid overfor myndighetene. Det gir dyp mening i vår tidå løfte fram at mennesker ikke er til salgs, sa Nordstokke.


 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"