Hvem bør involveres?

Som alt annet arbeid i kirken vil også det «grønne» engasjementet bare være bærekraftig hvis det forankres bredt i menigheten.

Det er flott om man har noen ildsjeler som drar dette i gang og tar et første initiativ, men de må ikke overlates til seg selv.  

Prestene har et særskilt ansvar for at temaet løftes fram i kirkens forkynnelse og gudstjenesteliv. Diakonen, kateketen og trosopplæringsmedarbeideren kan sørge for at  temaet blir en selvfølgelig del av menighetens arbeid. Som administrative ledere spiller også kirkevergene en viktig rolle når de gjennomgår menighetenes innkjøp, avfallshåndtering, energibruk, transport og økonomi. Her er klima- og miljøpåvirkningen umiddelbart synlig og konkret.

De tillitsvalgte i menighetsråd og kirkelige fellesråd legger premisser og har en naturlig rolle når det gjelder å få satt ting på dagsorden. Alle, hver på sin plass, kan være pådriver eller bremsekloss. Et godt samspill er den beste garantien for et varig engasjement.

Miljø, klima, bærekraft og rettferd har stått høyt på den kirkelige agendaen i mange år. Både på nasjonalt hold og på bispedømmekontorene finnes det personer som har ansvar for konkretisering og oppfølging gjennom aktuelle tiltak og informasjon. Ikke minst er biskopene viktig her. Sørg for god kontakt med bispedømmekontoret, og gjerne også nasjonale medarbeidere på feltet.

 

Kontaktinformasjon for Den norske kirke, Kirkerådet

Kirkerådet, postboks 799 Sentrum, 0107 Oslo

Tlf.: 23 08 12 00

Epost: post.kirkeradet@kirken.no

Redaktør: Ingeborg Dybvig

Digital redaktør: Svend Ole Kvilesjø

Nettsiden gronnkirke.no er en videreføring av samarbeidsprosjektet Skaperverk og Bærekraft som ble avsluttet i 2016.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"