– Teologi brukes alt for lite til å tolke kultur, sier Arne Christian Konradsen. Han er en av de tre «radiostemmene» i podcasten Kulturmisjonen. Sammen med prestene Ingrid Nyhus og Maria Bjørdal har han siden juni 2018 pratet populærkultur i kombinasjon med kristen tro og teologi. En kombinasjon som gjør teologien en tjeneste, ifølge de tre.
– Når man snakker om Gud i kombinasjon med litteratur, teater og TV-serier, føles det nærmere og mer aktuelt, sier Konradsen.
Et tomrom
I et studio ved Akershus Festning i Oslo spilles Kulturmisjonen inn. Rommet er lydisolert og drapert i fløyelsgardiner. De tre podcasterne er utstyrt med øreklokker og hver sin store mikrofon. Foran dem ligger bunker av bøker og papirer. I dag er det Per Petterson spesial. Forfatterens siste bok «Menn i min situasjon», og forfatterens øvrige bøker og romankarakterer, tolkes i litt over en halvtime.
Det samme har trioen gjort med boken (og HBO-serien) «A Handmaid´s Tale» av Margaret Atwood, den debatterte «12 regler for livet» av Jordan Peterson og Olaug Nilssens «Tung tids tale», for å nevne noen. Tre bøker i populærkulturen, som alle har sitt eksistensielle og religiøse tilsnitt.
– Det finnes en podcast for alt, men vi opplevde at det var et hull i det norske markedet. Vi så et rom for å trekke inn teologi og kompetansen vi har i kulturfeltet. Det er jo sånn vi leser litteraturen – med den kompetansen vi har, sier Ingrid Nyhus, som er prest i Uranienborg menighet.
– Så tenker vi at det er en fin måte å vise at vår kompetanse er relevant. Anmeldere flest er kunnskapsløse om religion. Det blir tydelig når de for eksempel skal skrive om A Handmaid’s Tale eller Sana-sesongen i SKAM. Da tenkte vi at det er jo noe vi kan fylle, sier Nyhus. Podcastkollega Maria Bjørdal, som er prest i Storsalen, legger til:
– Ja, det er kanskje gjennom det innenfra-perspektivet, å leve som troende med eksistensielle spørsmål, vi ser at kulturen og mange forskjellige kulturuttrykk også jobber med. Disse grunnleggende spørsmålene om hva som er meningen med livet, opplever jeg at vi trenger et rom for å snakke om.
Oppdrag
Det er på oppdrag for Areopagos at podcasten ble til. Arne Christian Konradsen er ansatt som arrangementansvarlig. Hans oppdrag er å gjøre stiftelsen mer synlig i det offentlige rom.
– Og fra et kirkeperspektiv å gjøre prester mer synlig i det offentlige rom, som interessante tolkere av det som skjer rundt oss, sier Konradsen. Han mener at tiden vi er i nå er mer åpen for teologisk tolking enn for bare noen år siden.
– På kulturfeltet har det endret seg veldig, og det har nok en sosiologisk forklaring. Vi har en stund hatt et veldig rødt og kulturradikalt kulturfelt, der Gud har vært tabu og noe man ser ned på. Men nå er tema om Gud og tro ukontroversielt, sier Konradsen. Nyhus er enig, og legger til at vi fremdeles er i en fase der det er det ekstreme som slår an i populærkulturen. Men kanskje kommer nyansene til syne snart? De helt normale og troende roman- og TV-seriekarakterene?
– Den eneste «moteksemplet» vi har i norsk kultur, på en vanlig troendes uttrykk, er SKAM-sesongen med Sana, sier Bjørdal.
Akkurat som i podcasten avløser de tre hverandre i en samtale som flyter helt naturlig. Fra tro til kultur til sosiologi og tilbake.
Brennende opptatt
Podcastgjengen går spennende tider i møte. På agendaen står liveshow og bunker av bøker som skal leses. Misjonen fortsetter.
– Målet er at vi skal lage en podcast om kultur som kirkefolk flest er opptatt av, og et program som er såpass bra at kulturfolk som ønsker en vinkling som er litt annerledes, kan finne det. Gud i «A Handmaid´s Tale» kan Kulturmisjonen si noe smart om, sier Konradsen.
– Så gjør vi jo egentlig bare det vi synes er gøyest: Vi er interessert i bøker og kultur i den videste forstand. Dette er noe vi er brennende opptatt av, sier Nyhus.
Podcasten Kulturmisjonen kan du lytte til i iTunes eller Spotify: https://open.spotify.com/show/0QR0vOcJen0KRUh2ZjEthH