Hvorfor feirer vi påske?

Påsken er den viktigste og eldste kristne høytiden og feires til minne om Jesu oppstandelse fra de døde.

Påsken er et drama på liv og død som utspiller seg fra Palmesøndag til Påskedagen. Bibelens dramatiske påskefortelling om Jesus går fra feiring og festmåltid til nederlag og død. Men fortvilelsen etter at Jesus døde på korset, blir snudd til feiring på Påskedagen da Jesus står opp fra de døde.

Sammen forteller de ulike dagene historien om hva som hendte i Jerusalem for ca 2000 år siden, en uke som har fått betydning for hele menneskeheten. 

Den stille uke er uka fra Palmesøndag til Påskeaften. Navnet kommer av at man tidligere ikke ringte med kirkeklokkene denne uka, og heller ikke brukte orgelet under gudstjenestene. I denne tiden skulle man i størst mulig grad la alt arbeid hvile, og det skulle være stille både ute og inne.

Påsken er den eldste kristne høytiden. Ikke overraskende er det i Jerusalem på slutten av 300-tallet man først begynte å markere lidelsesveien, der kunne man jo bokstavelig talt gå i Jesu fotspor. Nokså raskt spredte skikken seg deretter over hele kirken, og ble en kraftig impuls til å kunne leve seg inn i pasjonsberetningen (lidelseshistorien).

PalmesøndagSkjærtorsdag Langfredag | Påskedagen

 

Hvorfor feirer du påske?

I denne filmen fra påsken 2020 svarer blant annet artist Kari Bremnes, verkstedsarbeider Egil, statsråd Kjell Ingolf Ropstad og mange flere på hva påsken er for dem. Lytt og spør deg selv: hva er påske for meg?

Innen bildekunsten og blant komponister har påskens drama inspirert til mange kjente verk. 

Det er påsken som har gitt oss korset som symbol for kristen tro. I påsken finner vi utgangspunktet for at det feires nattverd i gudstjenesten.

Påsken kommer sammen med starten på våren. Livets seier over døden er både påskens og vårens tema. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"