Utmelding på nett

Kirken har som mål å være på nett med medlemmene, også de som vil melde seg ut. Kirkerådet har mottatt 3350 eposter fra nettstedet utmelding.no. Dette viser at folk forventer å kunne melde seg ut av kirken på nett.

- Vi skjønner at folk ønsker å kunne ordne en utmelding på en enkel måte. Til dette trenger vi enkle, men sikre løsninger, sier direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen.

Kirkerådet har forhørt seg med Tor Alvik som er fagansvarlig i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) om nettløsningen utmelding.no. Alviks vurdering er entydig:

- Signatur av den typen som tilbys av utmelding.no gir ingen mulighet for å identifisere at rett person har signert. Dette er ingen digital signatur, sier Tor Alvik i Difi. Han er fagdirektør for digital forvaltning og arbeider med ID-porten.

Alvik sier det ikke er ulovlig å spørre folk om å legge inn personopplysninger, men mener det i dette tilfellet er uheldig. Personopplysningsloven definerer religiøs oppfatning som en sensitiv personopplysning.

Jens-Petter Johnsen, direktør i Kirkerådet- På bakgrunn av det vi har fått vite fra Difi vil vi måtte overlate til Kulturdepartementet å vurdere de juridiske sidene ved nettløsningen utmelding.no. Vi vil derfor ikke anbefale noen å legge personopplysninger inn i denne løsningen, sier Jens-Petter Johnsen (bilde).

Den norske kirke har lenge hatt IKT i kirken som ett av tre prioriterte områder i sine budsjettbrev til departementet. Skjemaplattform med MinID-løsning ble nevnt spesielt i budsjettbrevet som ble sendt i januar i år.

- For å nå statlige politiske målsettinger om at befolkningen skal betjenes av elektroniske skjema, har vi pekt på at kirken hvert år utfører 125.000 kirkelige handlinger som dåp, konfirmasjon, vigsel og gravferd. I tillegg kommer et varierende antall inn- og utmeldinger. Folk forventer å kunne samhandle med kirken på nett, sier Kirkerådets direktør Jens-Petter Johnsen.

Får kirken dette på plass, vil det bidra til å sikre kvaliteten i kirkens medlemsregister. En sikker MinID-løsning vil være direkte koplet til registeret, og oppdateringen i registeret vil være klar med det samme. Dette minsker faren for forsinkelser og feilregistreringer.

Du trenger ikke betale noen for å få hjelp til utmelding. Utmeldingsskjema finner du her, og adressen til menighetskontoret der du bor finner du ved et søk nederst på denne siden.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"