Designmanual, våpenskjold og logoer

Den norske kirkes våpenskjold (Olavsmerket) har vært benyttet som kirkens merke, segl eller våpen her i landet siden 1500-tallet. På denne siden finner du mer informasjon om bruk av våpenet, nedlastbare logoer og designmanual

Øksen er helgenkongens (Olav den hellige) fremste kjennemerke. Øksen står også som merke for Olsok på primstavene, på erkebiskopens mynter og på Nidarosdomens segl. Omkring 1280 ble også løven i riksvåpenet utstyrt med en øks i framlabbene.

Designmanual

I designmanualen forklares og illustreres eksempler på hvordan logo, farger, fonter, og visuelle elementer skal brukes. Last ned designmanualen her.

Nedlastbare logoer

PNG er et bildeformat. Disse kan brukes alle steder du bruker bilder, f.eks. i en wordfil. Alle logoene i png på denne siden har gjennomsiktig bakgrunn. 

AI og EPS er vektoriserte bildefil, som ofte brukes av grafisk designere og når noe skal trykkes. Når filen er vektorisert kan grafikken "blåses opp" i alle størrelser uten å miste kvaliteten. Filene kan kun benyttes i programmer som Adobe Illustrator, InDesign og lignende.

Bokmål
Nynorsk
Flere språk

I hver logosamling ligger logoen i konturutgave i svart og hvitt, i tillegg til fargeutgave - både i sidestilt og midtstilt versjon. 

  • Nordsamisk logosamling: PngAiEps
  • Lulesamisk logosamling: PngAiEps
  • Sørsamisk logosamling:  PngAiEps
  • Engelsk logosamling: PngAiEps

Alle logoformatene kan lastes samlet ned her (inkludert alle språk nevnt over, i formatene png, ai og eps). 

Bruk av logo/våpenskjold

Det er to varianter for gjengivelse av våpenskjoldet sammen med tekst: Midtstilt eller justert mot venstremarg. Trykk-originaler av Olavsmerket med tilhørende tekst, som egennavn eller kirkelig organ (f.eks. Kirkerådet eller Borg bispedømme i linje nummer to under trossamfunnets navn, på bokmål Den norske kirke), kan enkelt lages av alle på trykksak.kirken.no. (Gratis bruker)

Logoer med tilhørende tekst kan også bestilles fra Kirkerådets kommunikasjonsavdeling. Kontakt her. 

Et samlende symbol

I nyere tid har Bispemøtet blant annet i 1965 kommet til at Olavsmerket er det samlende symbolet for Den norske kirke. I 1989 ba Kirkemøtet Kirkedepartementet om å foreslå en kongelig resolusjon for å få vedtatt en nytegnet utgave av Olavsmerket som kirkens offisielle våpen. Året etter forelå vedtaket.

Kirkerådet som i 1990 vedtok forskrift for bruk av Den norske kirkes våpen, kan ikke i juridisk forstand pålegge Den norske kirkes lokale organer å bruke kirkens våpen. Men Kirkerådet har myndighet til å instruere dem som velger å bruke våpenet om hvordan det skal brukes.

Mer om Olavsmerket

Den norske kirkes våpenskjold fungerer i praksis som kirkens logo. Farger, typografi og størrelsesforhold må presenteres på en enhetlig måte av kirkens organer.

Olavsmerket kan bare brukes av Den norske kirkes offisielle organer og stillinger under utøvelse av kirkelige tjenester.

Trossamfunnets navn - Den norske kirke - skal som hovedregel gjengis når våpenskjoldet gjengis. Olavsmerket er en signatur, og skal så presist som mulig identifisere avsenderen bak trykksaken, annonsen eller nettsiden. Det er derfor naturlig å gjengi navnet på det aktuelle kirkelige organet, rådet, embetet i en egen tekstlinje i tilknytning til våpenskjoldet. Til tekst sammen med våpenet benyttes ITC Garamond Book Condensed i linje en (i versaler - blokkbokstaver) og Helvetica Neue 55 Roman (i minuskler - små bokstaver) i linje to.

Tekstlinje én er kirkesamfunnets egennavn på bokmål, nynorsk, samisk, engelsk (og andre språk). Tekstlinje to identifiserer menighet, kirkelig fellesråd, prosti, bispedømmer.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"