Månedens salme

Hver måned presenterer Eide forlag "månedens salme" på nettsiden http://www.norsksalmebok.no. Forlagskonsulentene Estrid Hessellund og Sindre Eide står for utvalget.

Den utvalgte salmen for juli 2017 er nr 845 i Salmeboken Så grønn en drakt, så rik en duft

Tekst: Carl David af Wirsén, 1889
Oversettelse: Øystein Thelle, 1995
Melodi: Waldemar Åhlen, 1933

Denne månedens salme er en av de mest sanselige tekstene vi har i vår salmebok. Vi synger vi om duften som har «smykket dal og enger». Vi synger om «lundens sus og bekkens brus» som «forkynner hva som kommer: Omsider blir det sommer!» I det andre verset slipper fuglesangen til. «I mark og skog fra nord til syd / de jubler frem sin vise. Fra blomstereng og rede hører vi «håpets klang i deres sang».

Spør du svensker om hvilke salmer de kjenner, så kommer «En vänlig grönskas rika drakt» ganske høyt på listen – ja, kanskje helt på topp. Den forbindes gjerne med skoleavslutning før sommerferien, og den har stått på standardrepertoaret til svenske kor helt siden midten av 1930-tallet. Da fikk teksten en ny melodi – og komponisten Waldemar Åhlen laget også et korarrangement som fortsatt er i bruk i vårt naboland.

Teksten, skrevet allerede i 1889 av den svenske poeten og litteraturkritikeren Carl David af Wirsén, var opprinnelig tonesatt til en 1700-talls tysk melodi, men det var først med Åhlens melodi at salmen ble folkeeie. Den er et førstevalg for mange når de velger salmer til bryllup. Den ble blant annet sunget ved kronprinsesse Viktorias og Daniel Westlings bryllup i juni 2010.