Koronakrisen gjør bærekraftsmålene enda viktigere

Mellomkirkelig råd har lenge bedt om en handlingplan for Norges arbeid med bærekraftsmålene. I forrige uke ble det klart at regjeringen kommer med plan.

I Bangladesh er innbyggerne svært sårbare for klimaendringer, da landet er lavtliggende og flatt og uten naturlige barrierer mot havnivå som stiger. (Foto: Kirkerådet)

For fire måneder siden fikk Norge sin egen bærekraftsminister i Nikolai Astrup, som har ansvaret for å koordinere Norges oppfølging av bærekraftsmålene.  

- Det er gledelig at regjeringen nå varsler de vil utarbeide en handlingsplan for Norges arbeid med bærekraftsmålene. Koronapandemien innebærer en risiko for at arbeidet for målene blir satt år –ja kanskje tiår-tilbake i tid. Pandemien gjør målene enda viktigere. Derfor er det et svært godt signal at dette løftet kommer nå, sier Berit Hagen Agøy, som er generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.  

Bærekraftsmålene er verdens felles mål for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stanse klimaendringene innen 2030. I et nytt notat fra ForUM for utvikling og miljø, hvor Mellomkirkelig råd er ett av medlemmene, pekes det på at Covid 19-pandemien kan føre til større fattigdom, mer ulikhet, en autoritær dreining og svekket handlingsrom for sivilsamfunnet som endringsaktører.  

Hvordan disse endringene slår ut avhenger i stor grad av hvordan ulike lands regjeringer reagerer på krisen. Det avhenger også av om langsiktig bistand til fattige land svekkes. Dette kan skje dersom giverland holder igjen bistand for å møte behov i egne land, eller ved at bistand omdisponeres fra langsiktig innsats til å møte akutte humanitære behov. Dette vil svekke det livsviktige langsiktige arbeidet for bærekraftsmålene i alle land.  

Målet med en norsk handlingsplan for bærekraftsmålene er å systematisere og målrette arbeidet som gjøres for å nå målene. Planen skal gjelde både arbeid i Norge og vårt bidrag til at målene blir nådd globalt.  

Berit Hagen Agøy mener kirkene kan spille en viktig rolle i realiseringen av bærekraftsmålene, ikke minst i mange fattige land:  

- I mange lokalsamfunn i ulike deler av verden, med svake eller ingen offentlige velferdstilbud, er kirker den viktigste tilbyderen av helsetjenester og utdanning. De er også tydelige stemmer for å fremme menneskers grunnleggende rettigheter, sier Hagen Agøy.  

- Det er ingen tilfeldighet at kirker og diakonale organisasjoner over hele verden refererer til bærekraftsmålene, og bruker dem som verktøy i sitt diakonale arbeid. Målenes visjon om at «ingen skal utelates» er som et ekko av kristne verdier om menneskeverd og likeverd, mener generalsekretæren. -Også her hjemme er målene blitt en felles referanseramme i for eks. samarbeidet mellom lokale menigheter og kommuner.   

Prester og diakoner med bærekrafts-profil på Facebook 
De siste dagene har det blitt reist kritikk mot politikere som bruker jakkenålen med bærekraftsmålenes logo, som også den norske kirkes biskoper og andre kirkeledere har brukt. Dette fikk prest og kirkefagsjef i Agder bispedømme, Bjarte Leer-Helgesen til å reagere 

- Bærekraftsmålene er et uendelig viktig verktøy for å gjøre verden til et bedre sted for oss alle, mener Leer-Helgesen. I jobben min som kirkefagsjef ser jeg tydelige sammenhenger mellom bærekraftsmålene og kirkens diakonale oppdrag. Bærekraftsmålene hjelper kirka å være radikal i sin diakonale tenkning og handling. Samtidig bidrar målene til at vi løfter blikket og ser ut over lokalsamfunnet og landegrensene, sier Leer-Helgesen.  

Hans Eskil Vigdel er stipendiat i diakoni ved VID Vitenskapelig høyskole i Stavanger, og jobbet tidligere som ungdomsdiakon i Sola menighet. Han syns det er provoserende at noen problematiserer bruken av bærekraftsmål-pin’en under koronakrisen. 

- Bærekraftsmålene har i større grad fått meg til å tenke helthetlig og konkret om kirkens diakoni, sier Vigdel.  

Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke, Kirkens Nødhjelp, Norges Kristne Råd, KFUK-KFUM og flere misjonsorganisasjoner har sammen utgitt «Bærekraftsboka». Her gis en teologisk refleksjon over hvert av de 17 målene og knytter dem til aktuelle bibeltekster. Spørsmål til samtale, forslag til bønner og konkrete utfordringer skal inspirere lokale menigheter til å ta boka i bruk i sitt arbeid.  

Under kan du lese mer om, bestille eller laste ned Bærekraftsboka. 

Kontaktinformasjon for Mellomkirkelig råd

Kirkens Hus Rådshusgata 1-3, Oslo

Åpningstider resepsjon:

Mandag-fredag kl. 09.00-15.30

Telefon: 23 08 12 00

Postadresse:

Mellomkirkelig råd

Postboks 799 Sentrum

0106 Oslo

E-post: post.kirkeradet@kirken.no

Ansvarlig redaktør
Emil Tan Engeset

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"