Omsorg for døende – rituale ved livets slutt

Kirken har omsorg og rom for deg – også ved livets slutt. Ønsker du at en prest eller diakon skal komme til deg og holde nattverd? Det er helt gratis, kirkens ansatte kan komme til deg der du er. Det stilles ingen krav til deg eller de du vil dele stunden med.

Kirken tilbyr et rituale ved livets slutt. Her kan du som ligger for døden få besøk av en prest eller diakon som ber for deg, leser bibeltekster, holder nattverd sammen med deg og lyser velsignelsen over deg. Stunden kan være med deg og prest/diakon alene, eller du kan invitere med familie og venner.

Mange opplever denne stunden som nær og viktig – både for den som er døende og for pårørende. Her leder prest/diakon stunden, mens du og de rundt deg kan lytte og delta så mye dere ønsker. 

Ritualet er helt gratis og det stilles ingen krav til dere som er med på ritualet. 

Slik kan du bestille ritualet

For å bestille ritualet må du kontakt menigheten der du bor direkte og avtal tid og sted. Finn kontaktinformasjon til nærmeste menighet ved å skrive inn adressen din i søkeboksen nederst på siden.

Ritualet kan gjennomføres hjemme hos den døende, på sykehus eller sykehjem. Ofte er også sykehjem eller sykehus behjelpelige med å kontakte kirken. 

Slik gjennomføres ritualet

  • Ritualet avtales med kirken direkte eller gjennom institusjon
  • Det er viktig at ritualet gjennomføres i samråd med den døende og pårørende.
  • Ritualet består av lesing av bibelvers, bønner, en valgfri salme og velsignelse. Prest eller diakon kan lede nattverd. 
  • Ritualet varer i ca ti til femten minutter. 
  • Prest eller diakon kommer til avtalt sted (ofte hjemme hos den døende, sykehus eller sykehjem). Andre ansatte i kirken eller helsearbeidere kan også holde ritualet, men da uten nattverd.
  • Den ansatte fra kirken kan i etterkant av ritualet også ha samtaler med den døende og pårørende, om det er ønskelig.

Ønsker du å se nærmere på ritualet eller bruke det uten prest/diakon, kan du laste det ned her.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"