Kristendom i global kontekst

Noen viktige utviklingstrekk i religions-geografien 1970-2020

NOEN HOVEDPUNKTER:

Verden blir mer religiøs

Rundt år 1970 hadde vi kanskje den største andel ateister og agnostikere i verden (19 %). Det skyldes hovedsakelig kommunismen i Øst-Europa og i Kina. I årene etterpå har folk vendt tilbake til religionen. Selv om andelen ateister og agnostikere forventes å stige i den vestlige verden, vil ikke det oppveie for annen religiøs fornyelse og vekst, særlig i Asia.

Andel kristne i verden holder seg konstant

En tredjedel av verdens befolkning er tilhørende den kristne tro, dette forventes å holde seg konstant. I 1970 var det 3,7 milliarder mennesker i verden, i 2020 vil det være 7,7 milliarder. Andelen muslimer (og i noen grad hinduer) forventes å vokse mer på grunn av høye fødselstall.

Flertall kristne i sør

I 1910 levde over 80 % av verdens kristne i det globale nord (Nord-Amerika, Europa, Oceania). Rundt 1980 var fordelingen ca 50/50 mellom nord og sør. I 2020 forventes det at flertallet (66 %) av verdens kristne finnes i det globale sør (Asia, Afrika, Latin-Amerika), hvor også 85 % av verdens befolkning vil befinne seg.

Grafen nedenfor viser utviklingen som forventes i 21 regioner i verden

Vekst av karismatisk kristendom

Ofte deler man den kristne verden i seks hovedtradisjoner: Romersk-katolske, ortodokse, anglikanere, protestanter, uavhengige og marginale. På tvers av disse tradisjonene skjer det en fornyelsesbevegelse knyttet til karismatisk kristendom og pinsekristendom.  Denne bevegelsen vil vokse mye mer enn andre trender (inkl. befolkningsveksten).

Kilde: Center for the Study of Global Christianity, Gordon-Conwell Theological Seminary, USA, 2013

Kontaktinformasjon for Samarbeid menighet og misjon

Mellomkirkelig råd for Den norske kirke

Postboks 799 Sentrum