Ecuador

Ecuador er et land ved ekvator nordvest i Sør-Amerika. Befolkningen i landet er preget av etnisk mangfold. Urfolket er en samling av mange ulike grupper indianerfolk hvor majoriteten snakker ulike dialekter av kichwa

Flest urfolk bor i fjellet, mange små grupper lever i jungelen. Spansk er offisielt språk i landet.
Ecuador ble i sin tid innlemmet i inkariket. Midt på 1500-tallet kom spanske erobrere og overtok herredømmet. Fra 1830 var Ecuador selvstendig.
De siste årene har mange ecuadorianere emigrert til USA og Europa. Mellom 1996 og 2001 reiste mer enn 8 % av arbeiderne ut av landet.

Tamboskolen

Mange av indianerbarna som vokser opp i Cañardalen i Andesfjellene i Ecuador har opplevd at foreldrene har reist til USA for å søke lykken. Oppvekstmiljøet er derfor krevende og preget av stor rotløshet.
En evangelisk stiftelse driver et skolesenter her med støtte fra Normisjon. Skolen (fra førskole til videregående skole) heter Mushuk Kawsay, som betyr «nytt liv» på lokalspråket kichwa. I Norge omtaler vi skolen som Tamboskolen.

Tamboskolen drives ut fra kristne grunnverdier, men er i hovedsak styrt av det
offentlige, og inngår dermed i den statlige undervisningen i Ecuador. Elevene får
undervisning på språkene kichwa, spansk og engelsk. Skolens ledelse er opptatt av
å gjøre elevene stolte av sitt folks kultur. Samtidig må de lære barna om hvordan mange foreldre lever et helt annet liv i USA.

Støtte fra Norge gjør interkulturell undervisning mulig

Givere fra Norge bidrar til kompetanseheving for lærere og støtte til egen skoleprest. Det gir også bidrag til de som ikke selv har mulighet til å betale for skoletransport, skolemateriell, uniformer og støtte når elevene blir syke og trenger lege.

ECUADOR
Folketall: 15 mill.
Urfolk: 25 %. Omkring 14 urfolksgrupper, bl.a. kichwa, shuar

Kontaktinformasjon for Samarbeid menighet og misjon