Om Oslo bispedømme

Oslo bispedømme omfatter til sammen over 840 000 mennesker fordelt på fire fellesråd og 84 kirker.

Bispedømmet er delt inn i kirkelige fellesråd, prostier og sokn.

  • Tre geografiske fellesråd: Oslo, Asker og Bærum, samt Døvekirkenes fellesråd, som er landsdekkende.
  • Syv geografiske prostier: Domprostiet, Søndre Aker, Østre Aker, Nordre Aker, Vestre Aker, Asker og Bærum, samt to landsdekkende prostier, Døveprostiet og Feltprostiet.
  • 59 sokn.

Selv om Oslo bispedømme er nokså lite i geografisk utstrekning, rommer det et stort mangfold. Det er kort vei fra Oslo sentrum med handlegater, høyhus og folkemylder til fredelige bondegårder innerst i Asker, Bærum og for eksempel Sørkedalen. Mange nasjonale institusjoner og organisasjoner, samt noen av landets største bedrifter har sine hovedkvarter i disse kommunene. Kulturtilbudet er rikt og stadig skiftende. Samtidig innbyr naturen som omkranser bebyggelsen til både aktivitet og hvile, med fjorden og marka lett tilgjengelig. 

Mange av bispedømmets beboere er innflyttere, med bakgrunn både fra dalstrøk og fjordarmer over hele Norge og fra de fleste land i verden. Den stadig større språklige, kulturelle og religiøse variasjonen i befolkningen fører med seg nye og spennende muligheter og utfordringer. Blant innvandrerne til bispedømmet er det også mange som er kristne, og det voksende mangfoldet av menigheter åpner for at mange kan få en ny opplevelse av fellesskap på tvers av kirkesamfunn og etnisitet.

Utfordrende er også de voksende forskjellene i levestandard mellom de mest velstående og de som av forskjellige grunner kommer til kort økonomisk; fattigdommen kan være godt skjult eller svært iøynefallende, som i noen av gatene i Oslo sentrum. I en storby er det også mange som møter ensomheten for første gang - kanskje som nyinnflyttet student, som nyskilt, eller som eldre på sykehjem.

Midt i dette sammensatte landskapet ønsker kirken i Oslo bispedømme å være levende, nær og tilgjengelig. Svært mange mennesker er i kontakt med sin lokale menighet i forbindelse med markeringer av viktige hendelser i livet, som dåp, konfirmasjon, ekteskapsinngåelse og gravferd. 

Menighetene er viktige aktører i lokalmiljøene, og kirkene er i flittig bruk til alt fra gudstjenester og kulturelle høydepunkter til ungdomsklubb og babysang. Hver uke er mange engasjerte i frivillige aktiviteter av forskjellig slag. Det jobber også mange prester i tilknytning til sykehus, sykehjem, fengsler, utdanningsinstitusjoner og enkelte store bedrifter. Prester, diakoner, kateketer og andre kirkelig ansatte kommer tett på menneskers liv i sitt arbeid, og får lov til å gå sammen med dem et stykke på veien.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"