Musikk har vist seg å være et godt verktøy i inkluderingsarbeidet, da det er kontaktskapende. Sangstunder og korarbeid er tiltak som er populære. Lørdagskafeer er et populært lavterskeltilbud i flere menigheter hvor mange finner sin plass. Møtested kirken, Tro og Lys, Hjerterom, og Hel er navn som brukes på tilrettelagte gudstjenester åpen for alle. Flere menigheter rapporterer om tilrettelagte skolegudstjenester og tilrettelagt konfirmantundervisning. I Sarpsborg kirkelige fellesråd, har menigheter samarbeidet med Skjærgårds Live om UNIKum festival, en festival for barn og ungdom med utviklingshemninger.
Kirken tilbyr både besøk hjemme hos folk og inviterer inn til ulike arrangement i kirken, bl.a musikkafe, konserttilbud, demensgudstjeneste og andre tilrettelagte gudstjenester. Godt samarbeid og kontakt med bofellesskap og kontaktpersoner i helse- og omsorgstjenesten, er viktig for inkluderingsarbeidet. Ikke alle menigheter har opprettet et slikt samarbeid. I diakonirapporten svarer under halvparten at de har etablert samarbeid med kommunen for å sikre alles rett til å utøve sin tro. Uten denne kontakten er det omtrent umulig for menighetene å få til et godt inkluderingsarbeid, og det blir derfor viktig at vi jobber med å finne gode måter å bistå menighetene på framover i dette arbeidet.
Tor Ivar Torgauten ga i 2024 ut boka «Også jeg hører med. Kirke for, av og med alle». Den berøre dette viktige temaet om inkludering og er blitt presenter på samlinger i flere prostier etter den ble gitt ut. En viktig bok som kan gi inspirasjon til å skape en kirke for, av og med alle.
Det gjøres mye godt arbeid i Borg. Ansatte og frivillige står på med glede og trofasthet. Inkluderingsprest har besøkt ulike tilrettelagte tilbud gjennom året, og sier det er flott å oppleve det gode fellesskapet og mangfoldet.
For flere detaljer se Årsrapporten 2024.