Tidligere var dette arbeidet et tett samarbeid mellom Nord-Hålogaland og Sør-Hålogaland bispedømme. I april var alle inkluderingsrådgiverne fra hele landet samlet hos vårt nabobispedømme for å inspirere det videre arbeidet nasjonalt, regionalt og lokalt.
Rådgiverne jobber særlig for tilrettelegging for mennesker med utviklingshemming. Unntaket er Edøy som er ansatt i Kirkerådet og som jobber først og fremst med universell utforming. Rådgiverne jobber etter HEL-visjonen. Den innebærer å se alle mennesker som ressurser og berikelse for et helt fellesskap, og er en drøm om at kirken kan være bidragsyter til at dette kan skje.
HEL-visjonen er delt inn i 4 punkter:
- HELT MENNESKE : Hvert enkelt menneske har en uendelig verdi. Sårbarhet er en del av å være helt menneske, uansett handicap.
- HELT SAMFUNN: Kirken skal være forkjemper for et varmere samfunn som ser alle som bidragsytere og legger til rette for at alle kan delta. Menneskets verdi kan ikke måles ut fra hva mennesket gjør og produserer, men ut fra mennesket er.
- HELT LIV: Guds kjærlighet forplikter oss til å ta vare på alle mennesker hele livet, og skal ikke være en del av et sorteringssystem basert på evner målt i effektivitet og produkt.
- HEL KIRKE: Kirken skal arbeide for mangfold. En kirke som ikke har plass til mennesker med funksjonshemming er selv en funksjonshemmet kirke. HEL-visjonen fremmer at vi skal bli flinkere til å kommunisere med alle mennesker, med ulike sanser, og til å ta i bruk formidlingsformer som ikke først og fremst er basert på kognitiv læring.
Inkludering er basisen for alt kirkens arbeid og må gjennomsyre arbeidet med gudstjenester og samlinger. En kirke for, med og av alle, blir derfor et av kirkens synlige kjennetegn i verden.
«For med en ånd ble vi alle døpt til å være en kropp, enten vi er jøder eller grekere, slaver eller frie og alle fikk vi én ånd å drikke» 1 kor. 12-13.
Å være en inkluderende kirke, inkluderende menighet handler om:
- Holdninger: Et kontinuerlig arbeid med egne holdninger i ydmyk og respekt for fellesskapet.
- Gudstjenesten: Er for og med alle, og spiller derfor på flere sanser enn kognitiv tankevirksomhet.
- Trosopplæring: Har ordinære trosopplæringtiltak som er tilrettelagt for alle grupper mennesker.
- Universell utforming: Legger til rette slik at det kan bli mulig for alle å delta uansett funksjonsevne.
- Samhandling med kommunens helse- og omsorgstjeneste slik at retten til åndelig omsorg gjøres mulig.
I slutten av april var rådgiver Ragnhild Høgseth på besøk i Varangerbotn i anledning fagdag for alle kirkelige ansatte. Det ble en flott dag med mye engasjement. I mai er det også satt av tid på prostisamling for Alta og Hammerfest til å løfte fram inkluderende menighetsperspektivet.