Fagsamling med tema fellesskap

Tirsdag 18. og onsdag 19. mars inviterer vi kirkefagfolk fra fem prostier – de tre Helgelandsprostiene, samt Salten og Domprostiet til fagsamling i Mosjøen.

Fagsamling med tema fellesskap

Fagsamlingen har tema fellesskap og vil særlig fokusere på ungdomsfasen, frivillighet og måltidets teologi. Målgruppe er prestene og medarbeidere innen diakoni, trosopplæring og kirkemusikk.  

Dette er en konkret oppfølging av det nye strategidokumentet som bispedømmet har vedtatt i desember.  

En arbeidsgruppe bestående av prost Karianne Egeberg Gullfjell, kirkeverge Ernst Hegdahl, diakoniarbeider Anette Holand Nilsen og menighetspedagog/koordinator Kjersti Solvang samarbeider med rådgiverne ved bispedømmekontoret om forberedelsene, og biskop Svein Valle vil delta med åpningsforedrag: 

Tirsdag 18. mars: 

12.00 Lunsj
13.00 Innledningsforedrag om fellesskap ved biskop Svein 
14.30 Seminarer/verksteder om fellesskap i kirka – på ulike måter. Vi utfordrer kolleger i bispedømmet som innledere, og vil invitere deltakerne til å velge seminar/verksted på forhånd.  
17.00 Middag
19.00 Gudstjeneste i Dolstad kirke 

Onsdag 19. mars: 

08.30 Morgenbønn
09.30 Foredrag og kafedialog med tema samarbeid – her inviterer vi ulike kristelige organisasjoner til å delta
12.00 Lunsj 

Til foredraget dag to er vi stolt og glad over å få med oss Birgitte Strid. 
Hun har vært teatersjef ved Nordland teater, og vil holde foredrag om samarbeid på tvers – vi kan skape mer sammen! 
Birgitte har bred erfaring fra teater-verdenen. Som leder ved Nordland teater har hun bidratt til samarbeid også i lokalsamfunnet i Rana, og med lokalkirka her.

Påmeldte deltakere vil få invitasjon til å velge seminar på epost.

Her er de ulike seminarene:

1 Fellesskap rundt bordet:
Nattverdbrød, kirkekaffe og pizza. Hvordan henger det sammen? Hvordan deler og deltar, får og bidrar vi, hva gjør det med oss når vi samles i fellesskap rundt et bord? Hvordan kan vi legge til rette for at alle kan møtes og få næring og varme både for sjela og kroppen?
I dette seminaret møter vi noen som har erfaringer med dette: Kirkens bymisjons-medarbeiderne Gerd Dreyer Larsen fra Mo, Frank Ivan Bjørkmo i Mosjøen, Inger Johanne Lindahl. Kirkens Bymisjon Nordland og Bodø forteller om sitt arbeid. Anette Holand Nilsen og Nils Jøran Riedl forteller om arbeidet de driver i Gildeskål menighet.
Hvis du melder deg på dette seminaret er det fint om du kan dele dine refleksjoner og tanker om temaet i form av et BILDE, som du kan si noe om. Gjerne fra noe du har erfart. Bildet kan du laste ned på et medium du kan dele det fra, på papir eller digitalt.
 
2 Fellesskap rundt de minste:
Hva er Messy church? Noen har vært i England og sett hvordan menighetene der organiserer trosopplæringsaktiviteter, mat og moro i fellesskap der mye skjer på en gang. Nå er dette også i gang i Norge. Kan vi lære av det? Senker det tersklene for at flere kan delta i fellesskapet i kirken?
I dette seminaret vil Ingfrid Mundal fra Søndagsskoleforbundet og Solveig Hugdal fra NMSU (Norsk misjonsselskap ungdom) innleder og forteller, og du inviteres til å reflektere sammen med dem og med kolleger.
Hvis du melder deg på dette seminaret er det fint om du kan dele dine refleksjoner og tanker om temaet i form av et BILDE, som du kan si noe om. Gjerne fra noe du har erfart. Bildet kan du laste ned på et medium du kan dele det fra, på papir eller digitalt.
 

3 Fellesskap i barnekoret:

Gjennom korarbeid for barn når kirka et stort antall både barn og foreldre og skaper sterke fellesskap som får betydning både for tilhørigheten til kirka og for den enkelte sangers liv og tro. Det er også en viktig arena for rekruttering til kirkelig tjeneste. Hvordan kan vi få til barnekorarbeid i kirka vi jobber? Hvordan tenker vi om relasjoner, repertoar og metodikk? Hvordan henger barnekorarbeidet sammen med kirkemusikken for øvrig og med gudstjenestelivet? Sangen har stor verdi i seg selv og kirka er et av de stedene i samfunnet hvor det fortsatt synges i forbindelse med nesten alle samlinger og aktiviteter. Det er all grunn til å tenke stort om korarbeid for både barn og voksne, og i dette seminaret ønsker vi å gi inspirasjon og frimodighet til å drive korarbeid og legge til rette for at vi kan dele erfaringer med hverandre. På dette seminaret får blant andre møte Oddrun Solberg, prisbelønt korentusiast med lang erfaring fra arbeid som kantor i Gruben menighet i Mo i Rana. Ta med deg fortellinger om dine erfaringer med kor og sang, vi vil gjerne at du deler!

 
4 Kommunikasjon om kirkens fellesskap:
Hvordan kan vi formidle hva vi gjør og hvilke opplevelser og fellesskap vi åpner dørene for i kirken i bispedømmet vårt? Hvilke medier og kanaler er gode, og hvordan blir vi åpne og inkluderende på internettet og i andre medier? Beate Tverbak, kommunikasjonsrådgiver og samfunnskontakt på bispedømmekontoret innleder og leder samtalen som vil dreie seg om å kommunisere effektivt og tydelig.
Hvis du melder deg på dette seminaret vil vi gjerne at du tar med et BILDE som viser noe du har formidlet eller ønsker å formidle til mennesker du vil nå i ditt nærmiljø.
 
5 Fellesskap utendørs:
Hvorfor sitte inne når alt håp er UTE? I dette seminaret vil du både få frisk luft og røre på deg og bli litt kjent i turmulighetene i Mosjøens nærhet, og du vil møte innleder Line Nilsen, som er diakon og driver turgruppa i Innstranden menighet i Bodø. Vi deler erfaring og refleksjon om å vandre sammen i felleskap med hverandre, med naturen og med Gud. Hvordan kan vi tilrettelegge for turer og naturopplevelser for alle, og hva har vi å vinne på det?
 
6 Kollegafellesskap om gudstjenestefeiring:
I dette seminaret vil menighetspedagog Kjersti Solvang og prost Olav R Ertzeid innlede og legge til rette for erfaringsdeling og refleksjon om dette viktige temaet. Hvordan kan vi i fellesskap gjøre gudstjenesten god for deltakerne? Og hvordan kan vi gjøre hverandre til gode gudstjenesteledere? Velkommen til seminar i vakre Dolstad kirke.
 
7 Fellesskap for unge og unge voksne:
Hvem vil være sammen med de unge? Hvem kan by på støttende nærvær til ung aktivitet i kirken og være der når de selv får ta i bruk kirken til sine aktiviteter? Vi hører fra noen som klarer dette, og hvordan det går an å stå i det med tålmodighet og tydelighet når unge skal finne sin plass i kriken. I dette seminaret vil biskop Svein Valle og KFUK /KFUM delta med sine innspill og du inviteres med til refleksjon og erfaringsdeling på dette viktige temaet.
Hvis du melder deg på dette seminaret er det fint om du kan dele dine refleksjoner og tanker om temaet i form av et BILDE, som du kan si noe om. Eller kanskje en note?  Gjerne fra noe du har erfart fra arbeid med sang og musikk. Bildet kan du laste ned på et medium du kan dele det fra, på papir eller digitalt.
 
8 Sammen om lokal historie og nærmiljø:
Kantor Martha Mikalsen, museumsleder Carl Ninian Wika, sokneprest Hanne Kristin B Sørlid innleder og forteller om sine erfaringer fra kultur-feltet. Å invitere bredt til å delta i slike arrangement har skapt gode opplevelser og inkludert mange aktører, både amatører og profesjonelle kulturaktører til slikt fellesskap. Hva skal til for å invitere til nærkontakt med kirkens og lokalmiljøets historie, kultur og tradisjon? Hva opplever vi når vi feirer jubileer og markerer historiske hendelser og personer rundt om i bispedømmet vårt?  
Hvis du melder deg på dette seminaret er det fint om du kan dele dine refleksjoner og tanker om temaet i form av et BILDE, som du kan si noe om. Gjerne fra noe du har erfart fra arbeid med kultur. Bildet kan du laste ned på et medium du kan dele det fra, på papir eller digitalt.

Påmeldingsfrist 17. februar . 
 
Påmelding: Dette avklares med kirkeverge og prost, og gjøres her:  https://forms.office.com/e/5DCs4gNVuZ 
Programinnholdet har medarbeidere innen diakoni, trosopplæring og kirkemusikk som målgruppe.  
Det oppfordres til samarbeid om transport og praktisk tilrettelegging.  

Sted: I Mosjøen bruker vi Fru Haugans hotell til de som trenger overnatting. Vi oppfordrer flest mulig til å bruke dobbeltrom, og gjerne avtale romdeling med gode kolleger. Programmet vil i hovedsak foregå i Betel Mosjøens lokaler, supplert med Dolstad kirke og menighetshus. Og selvsagt er vi i Dolstad kirke og feirer gudstjeneste.    

Økonomi: Bispedømmerådet dekker innhold og opphold – dvs overnatting, mat og kostnader til lokale og faglige bidrag. Arbeidsgiver dekker reise og legger til rette for deltakelse. Vi oppfordrer flest mulig til å dele hotellrom – det gir plass og økonomi for at flere kan delta.  

Vi ber proster og kirkeverger spre nyheten og bidra til at dette kan bli en samling med bred deltakelse. Vi er glad for at bispedømmerådet igjen kan gi økonomisk dekning til en større fagsamling, og ser fram til et inspirerende døgn i Mosjøen.

 

Vi gleder oss!

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"