Det begynte med en god idé i 1998, og nå er De makalause en institusjon i Brønnøys kulturliv og flotte ambassadører for kommunen som helhet.
Nei!
Maria Reinfjord er klar i sin sak når ba spør om hun kunne tenke seg et liv uten De makalause. Hun er patruljefører i speideren, og er en av de åtte som har vært med helt siden den spede begynnelsen i 1998. I dag, tyve år senere, teller de rundt 20 medlemmer, og er et kjent og kjært innslag i brønnøysamfunnet. I hele helgen ble 20-årsjubileet markert i Brønnøy, og BA møter henne på Forsamlingslokalet lørdag, etter at De makalause har underholdt sammen med forfatter og musiker Tore Thomass
Jeg var ei lita jente da, sier Reinfjord, som var 12 år da De makalause i sin tid ble dannet.
Lørdag stråler hun som en sol.
Jeg er glad, det er stor fest med masse folk og god mat, sier hun.
Sammen med henne møter BA assisterende patruljefører Lilly Aakervik.
Jeg trives i De makalause, turer er det beste, sier hun.
Lilly og Maria har faktisk også bidratt med noe veldig personlig til De makalause. Nemlig navnet. Man begynte med «Ma» fra Maria, «Ka» fra Kato og «Li» fra Lilly, hadde da «Makali», og så var veien kort til «Makalause».
Gode ambassadører
Det var varaordfører Torstein Moe som representerte Brønnøy kommune lørdag. Han syns det er stor stas. Å få representere kommunen i sammenhenger som dette er jo en av de tingene som virkelig er artig og litt rørende, men først og fremst veldig gledelig, sier han.
Han er tydelig på at De makalause er viktige for kommunen. De har i 20 år vært fantastisk gode ambassadører for kommunen. De har vært et viktig og godt bidrag innenfor kulturlivet, i tillegg har de vært mye på farten og representert oss som gode ambassadører, sier Moe. I ungdommen arbeidet varaordføreren en lengre periode sammen med Jan Arne Eide i De makalause, og de kommer godt overens, sier han.Vi har også en fra De makalause som har vært et fast godt innslag som frivillig på arrangement der jeg er involvert, sier han.
En flott gjeng
Leder Kirsten Østergård i Brønnøyspeiderne er glad i De makalause.
Hvordan er det å feire 20-årsdagen?
Det er artig fordi de er en artig gjeng å være sammen med, vi har veldig mye gøy. Vi er heldige som har en så flott gjeng, sier hun. Hun leste også opp en hilsen fra Torbjørn Askevold som var med på å starte opp De makalause i 1998. Der sto det blant annet:
«Jeg er kjempeglad og stolt av De makalause og syns det er utrolig fint at dere har holdt koken i alle disse årene. All ære til alle brønnøyspeiderne som har satset så tydelig på dette arbeidet», skrev Askevold i sin hilsen, som ble mottatt med klapp.
En makalaus drøm
Hun forteller at man også er godt i gang med En makalaus drøm, som er De makalauses prosjekt på Sri Lanka.
På mandag starter femten elever på en institusjon som skal være både en skole og et dagtilbud for funksjonshemmede på Sri Lanka. Det skal også drives et speidersenter for speiding for funksjonshemmede.
De makalause har vært inspirasjonen for tilbudet i Sri Lanka, og de har også samlet inn penger. Stort sett alle pengene man starter med nå er fra Brønnøy, og fra De makalauses tombola, fra litt bursdager der folk har gitt penger til prosjektet. Det har gjort at vi kan leie et hus i fem år, og det er ansatt lærere, sier hun glad.
Flott kirkekonsert
Fredag besøkte BA også konserten i Brønnøy kirke med De makalause, barnekoret og Tore Thomassen.
Det ble en heidundrende konsert som nok rørte mange av tilhørerne.
(Tekst og bilde v/ Simon Aldra, gjengitt med tillatelse fra Brønnøysunds avis, BA)