For å se flere bilder - følg oss på Pilegrim i Nord på FB
DAG 1
Pilegrimsprest og prosjekleder for Pilegrim i Nord, Bernt Aanonsen ledet an på en allsidig vandringsrute.
Havet er vår rikdom. Fra havet har vi fisket, over havet har vi ført fisken og over havet har vi fått tilbake matvarer, klær, luksusvarer og flotte altertavler. Havet har knytta oss til resten av verden.
Kirkegården ligger der og kan fortelle om levd liv. " Her kom de som stormen sparte, her ligg dem som gikk og venta" -sier Helge Stangnes i diktet Kjerkegård ved havet.
Historisk grunn: I Altevågen trør vi på historisk grunn. Her mener man å kunne stedfeste noen av hendelsene som er forhistorien for slaget på Stiklestad og som er beskrevet Snorres saga. Her på berget utfordret Sigrid Tore Hund; - Dette er spydet som sto igjennom Asbjørn, sønn min, og du skal bli hver manns niding om du ikke hevner brorsønnen din.
Dåpen: Ved det lille vannet Laugen fortelles det at de første kristne i Nord-Norge ble døpt i 999 da Olav Trygvasson ifølge Snorres saga seilte helt opp til Omd (Hinnøy).
Menneskeverd: Den gamle tyske fangeleiren minner om krigens gru og umenneskelig behandling av fanger samt tvangsevakuering og deportering av befolkningen i Finnmark. De overtok leiren i gjenoppbyggingstien. Dette minner oss om situasjonen for svært mange mennesker i dag.
Etter vandringen gikk man til den årlige Festspillgudstjenesten hvor årets tema var "Pilegrimsvandrer" Bernt Aanonsen hadde preken og sokneprest Odd Willy Johansen var liturg.
Vi seiler videre til Dverberg mandag morgen og nytt pilegrimsarrangement kl 18.00 der. Følg med - vi oppdaterer underveis.
DAG 2
Vi forlot havna i Haga mandag formiddag og dro ut Toppsundet. Dårlig seilvind, så vi fikk litt tid til overs og bestemte oss for å kaste anker og ro inn med lettbåten for å besøke den lille kirka på Elgsnes – Hans Egedes minne. Den er bygd til minne om Grønlands apostel.
Etterpå ble det hvalsafari over Andfjorden med Dverberg i sikte.
På Dverberg sto pilegrimene og ventet, og straks båten var fortøyd ga vi oss i vandringen med kirka i sikte. Prost Jan Otto Fredwall ledet an.
I god gammel pilegrimstradisjon gikk vi tre ganger rundt den åttekantede kirka før vi gikk inn til gudstjeneste sogneprest Harry Hansen og Oddvar Tveito.
Bernt Aanonsen hadde med et saueskinn som Åkerøy villsau ga til prosjektet. Ull fra villsau blei brukt til å lsge seil i vikingetiden og på Trondenes har man funnet deler av gamle seil som har blitt brukt til å teite sprekker mellom tømmerstokkene. Skinnet skal fraktes med fra Trondenes kirke til Trondheim og Olsokdagene der.
70 mennesker i kirken og på kirkekaffe i menighetshuset var ingen vanskelig utfordring og bordene var dekket med deilig mat med både salt og søt smak.
Johan Borgås fra Andøy historielag holdt foredrag om Geistlige fotefar i Nord.