Photo by Mateusz Kleczek from FreeImages.
Du kan overvære møtene!
Som ved møter i andre offentlige råd, som bystyret, fylkestinget, Stortinget, er det lov å komme og høre på møtene i menighetsrådet. Man må naturligvis opptre respektfullt, og det kan være en god idé å melde fra på forhånd. Møtet kan lukkes under behandling av enkelte sensitive saker.
At det er slik, framgår av forskriften Regler om formene for menighetsrådets og kirkelig fellesråds virksomhet, §3:
§ 3.Åpne eller lukkede møter
Møter i menighetsrådet/kirkelig fellesråd holdes for åpne dører, dersom ikke rådet selv har bestemt noe annet. Personalsaker og saker hvor lovbestemt taushetsplikt tilsier det, skal behandles for lukkede dører. Debatt om en sak skal behandles for åpne eller lukkede dører foregår for lukkede dører.
Se lenke til forskriften lenger nede. Se også Håndbok for menighetsråd, avsnitt 2.10.
Du kan få innsyn i dokumenter!
Om du ønsker å se møtereferat eller andre dokumenter rådet behandler, så er også det mulig – med en del begrensninger. Dette følger av den såkalte Offentleglova, eller Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. I §3 heter det:
§ 3.Hovudregel
Saksdokument, journalar og liknande register for organet er opne for innsyn dersom ikkje anna følgjer av lov eller forskrift med heimel i lov. Alle kan krevje innsyn i saksdokument, journalar og liknande register til organet hos vedkommande organ.
Hvilke dokumenter man kan få innsyn i, omtales i §4, der det blant annet heter:
Saksdokument for organet er dokument som er komne inn til eller lagde fram for eit organ, eller som organet sjølv har oppretta, og som gjeld ansvarsområdet eller verksemda til organet. Eit dokument er oppretta når det er sendt ut av organet. Dersom dette ikkje skjer, skal dokumentet reknast som oppretta når det er ferdigstilt.
Loven omtaler også at rådet har plikt til å arkivere dokumenter, og at innsyn som hovedregel skal være gratis. Og i noen tilfeller kan man bli nektet innsyn. Vil du kjenne detaljene i dette, så er det beste å lese selve loven (lenke nedenfor).
Det er kanskje ikke opplagt utfra lovteksten at et menighetsråd er et slikt «organ» som loven snakker om. I Håndbok for menighetsråd, avsnitt 2.19, blir dette imidlertid sagt klart.
For mer informasjon, se lenkene nedenfor.