Diakoni er for mange et fremmedord. En diakon er på mange måter kirkens omsorgsarbeider. Diakonien skal prege alle sider ved menighetsarbeidet. Om man tenker på menigheten som en bløtkake, så har vi ulike sektorer som er kakestykkene, og så er diakonien fyllet som preger alle stykkene. Menighetens frivillige er viktige bidragsytere i dette. Det er derfor ikke bare diakonen som driver med diakoni, men det er Mariannes ansvar å lede og inspirere diakoniarbeidet, og å prøve å få dette til å leve i menigheten. All diakoni er en utsendelse fra gudstjenesten. På slutten av hver gudstjeneste sies «Gå i fred og tjen Herren med glede», og slik holdes gudstjenesten og diakonien sammen. Å tjene Gud handler om å tjene mennesker. Vi møter Gud, også i vår neste. Han er overalt, men spesielt blant de som trenger hjelp. Vi kan samle det diakonale oppdraget under fire områder: nestekjærlighet, kampen for rettferdighet, vern om skaperverket og inkluderende fellesskap.
Hovedoppgavene til Marianne er samtaler og grupper. Hun har en 60% stilling med kontor på Kløfta, men jobber også noe på Jessheim. Noe hun gjør mye er oppfølging av sørgende, både i sorggruppe, og i andre samtaler. Sorggruppene er jevnlige samlinger for de som har mistet ektefelle eller samboer. Der tar vi opp ulike temaer, og snakker om de felles erfaringene til de som er i sorg. Her samarbeider vi med de øvrige diakonene på Romerike. De siste årene har vi også hatt samtalegrupper for de med ulike livsbelastninger. Det kan være tap av jobb, helse, skilsmisse eller andre dyptgripende livserfaringer som forandrer livet, og som det kan være godt å samtale om med noen som har opplevd felles tematikk og erfaringer. Det rullerer litt hvor i kommunen disse samlingene holdes, og det starter nye grupper ca hvert halvår. Diakonene har et faglig fellesskap og vi som er diakoner i Ullensaker samordner og samarbeider, også med de andre diakonene på Romerike.
Marianne følger også opp sykehjemmene Gjestad- og Kløfta bo og aktivitetssenter. Hun har regelmessige andakter og trefftid med samtaler med de som bor der. Marianne medvirker også på noen gudstjenester, særlig allehelgensdag og diakoniens dag. Ellers er Marianne en god del med på Åpent hus, for å støtte de frivillige og bli kjent med de eldre. Nå planlegger de en busstur til Hurdal verk i mai.
I helsevesenet er det ofte lange køer for å få behandling innen psykisk helse. Når mennesker er i en akutt synlig krise er det lettere å få tilbud og oppfølging enn når man står i personlige usynlige kriser. Da er det godt at vi diakoner kan tilby samtaler når livet er i en vanskelig fase. Mange er ikke kjent med at vi er tilgjengelige for samtale, men vi har et godt samarbeid med de som jobber med psykisk helse i kommunen, og noen fastleger henviser også til oss. Mange har ingen de kan prate fortrolig med og andre ønsker å samtale med en utenfor familie og vennekrets som de kan stole på. Å få arbeide med slik ting er et stort privilegium, sier Marianne som ber folk om å ta kontakt hvis de har behov for det.