Strømsgodset mini og barnegospel: Trekker fulle hus i Drammens teater

Da Stine Christiansen og Christian Evenshaug tok over korene i Strømsgodset kirke i 2001, ante de ikke at dette skulle bli et koreventyr for hundrevis av barn.

Korene på Studioscenen i Drammens teater ved en tidligere forestilling - Animagika. Foto: Privat

Lørdag 27. april braker det løs i teatret – med to utsolgte forestillinger. For 20 år siden satte Strømsgodset mini- og barnegospel opp forestilling i Drammens Teater for første gang. Denne forestillingen setter korene i år opp på nytt, i omarbeidet versjon.

Stine og Christian har blitt en institusjon for barn i Drammen, i alle fall har de blitt et begrep. Og for folk som enten har gått i koret selv, eller som har hatt barn i koret, er på hils med dem for alltid. For vi er mange som opplever at vi kjenner dem.

Hver eneste torsdag tilbringer ekteparet på Strømsgodset menighetssenter, hvor de tar imot opptil 60 barn til korøvelser.

– Jeg har sagt til arbeidsgiver at torsdag ettermiddag og kveld kan jeg ikke stille i møter. Og heldigvis har jeg fått det som jeg vil, forteller Christian.

Han har «fredet» disse ettermiddagene hvor barn fra fire år til ungdomsskolealder får ta del i korenes eventyrlige verden.

Stine Christiansen og Christian Evenshaug har drevet Strømsgodset mini- og barnegospel i 22 år, og de er på hils med en hel bydel, og vel så det. Foto: Elisabeth Helgeland Wold

Jubileumsforestilling 

I år feires det jubileum – det er 20 år siden korene satt opp en forestilling i Drammens teater for første gang.

I 2004 var det duket for Killevippen, et glimt inn i Astrid Lindgrens eventyrlige verden, og spente barn sto på studioscenen i teatret for aller første gang.

Nå har barna fra premiereåret for lengst blitt voksne, og nye stemmer har kommet til, men det er nesten samme forestilling som settes opp i jubileumsåret 2024.

58 barn er med i årets forestilling, og alle tekstene er altså skrevet av Astrid Lindgren. Koret synger sangene på norsk, med Trond Brænne som oversetter, bortsett fra den siste sangen som dirigent Stine har oversatt selv.

Stine har også stått for manus og regi. Lotta fra Bråkmakergata er gjennomgangsfigur i forestillingen. Hun er som femåringer flest, både fantastisk snill og god, men også utrolig sur og tverr. Situasjonene hun kommer opp i, bringer assosiasjoner til andre figurer Astrid Lindgren har skapt.

Dirigent Stine i kjent positur, her fra forestillingen Jorden vi bor på. Foto: Privat

Bakgrunn fra Ten Sing 

Stine og Christian er begge opprinnelig fra Bærum, der de var engasjert i hvert sitt Ten Sing-kor. Sang og musikk har alltid hatt en stor plass i livene til de to, og Stine startet som kor-dirigent allerede som 16-åring.

Ekteparet Christiansen/Evenshaug etablerte seg i Drammen i 1998, i Strømsgodset sokn. Etter få år fikk de vite at barnekoret i Strømsgodset menighet, hvor to av barna deres gikk, skulle legges ned. Presten og kona som hadde drevet koret, skulle flytte.

De tilbød seg å lede koret videre ut skoleåret, så menigheten fikk tid til finne noen til å overta. Det skjedde aldri, og koret vokste raskt.

– Men så var det sånn at det plutselig rant inn, mange flere enn forventet. Plutselig var det 60 unger her, forteller Stine og legger til;

– Vi måtte dele inn i to kor, ett for de minste og ett for de som er større.

Hva er suksess-oppskriften?

– Vi har alltid holdt oss til samme dag – torsdag. Det er ett kvarter mellom hvert av korene på øvelsesdagen. Med de minste er det viktigst med bevegelsessanger og lek. På Minigospel roper vi inn foreldrene til en liten konsert på hver øvelse.

For de eldre barna i Barnegospel er det viktig at vi har noe å jobbe frem mot, at vi har et mål med det vi jobber med. Forestillinger i teatret er et slikt mål.

– Det er bare for foreldrene å komme med barna, dette er veldig low-key, det kreves lite innsats fra foreldrene. Og så er det lav kontingent. Det koster bare 200 kroner i året å være med, forteller de to.

For ungene er det fint å være med andre barn i forskjellige aldere. Her er vi fra fire år til 7. klasse og det finner man i få andre aktiviteter for barn, det meste er jo delt inn i alder. Det ligger mange muligheter i det å ha ulike aldersgrupper sammen. I barnegospel er det barn fra 3. klasse og til ungdomsskolealder, det finner man i få andre aktiviteter for barn, det meste er jo delt inn i alder.

– Vi øver ungene i å stå foran et publikum og til å bidra i gruppa, alle er viktige, forteller Christian og legger til at det i starten ikke er alle som synger, men at det kommer etter hvert.

– Det er utrolig gøy å følge dem fra de starter som bitte små og til de er ungdommer. Mange starter i Minikoret fortsetter i Barnegospel.

Fra en tidligere Astrid Lindgrenforestilling i Drammens teater. Foto: Privat 

Opplevelser, mestring og vennskap

Hva er hovedhensikten med korene for dere?

– Det er sanggleden, og at ungene får utvikle seg og får gode opplevelser og vennskap på tvers av alder. Og mestring – det å stå foran, kanskje til og med alene. Det som er gull med å blande alder er at de større hjelper de små, de får ansvar og den type ting, og dette gir mange gode opplevelser, både for de eldre og for de yngre, utdyper Stine.

Når de setter opp forestillinger i teateret, skal barna oppleve at de er med på noe som er skikkelig bra og gjennomarbeidet. Det skal være noe de kan være stolte av og vokse på.

– Det er barna som skal synes, de skal få være i sentrum, og det er for dem vi gjør dette, påpeker Stine og Christian.

Men de har med seg et solid knippe av dyktige musikere – det er viktig for å løfte hele opplevelsen, både for barna og for publikum.

– Det hadde ikke vært i nærheten av det samme uten dette dyktige bandet, presiserer Christian.

Trodde det var over

– Vi trodde det var slutt da pandemien satt en stopper, forteller Christian Evenshaug, og innrømmer at det har vært nære på noen ganger i løpet av de 22 årene de har drevet korene.

For det er en stor jobb å ha ved siden av full jobb for ekteparet.

– Men etter ett og et halvt år med nedstengning, begynte vi å leke med tanken om å starte opp igjen.

Dette handlet aller mest om hensynet til alle de barna som hadde hatt dette som en viktig fritidsaktivitet.

Vi sendte ut en e-post til foreldrene som var i korene da vi måtte gi oss på grunn av smittevernhensyn, med ordlyden:

«Hvor mange kommer på øvelse hvis vi starter opp igjen etter sommeren?»

– Vi fikk 40 positive svar med én gang.

Så da var vi i gang igjen, konstaterer Stine.

Hadde dere sett for dere at korene skulle bli så populære og dere skulle holde på i 2024?

He-he. Nei, neppe, det er jo strengt tatt galskap. Det tar mye tid og krefter, men gir også mye tilbake, sier Christian og legger til;

Vi vil jo ikke stå i veien for noen og mener egentlig at noen yngre snart må overta. Samtidig så har vi en slags avtale om å gi menigheten ett års varsel før vi gir oss.

 

Tekst: Elisabeth Helgeland Wold

 

Forestillinger:

Tidligere forestillinger med Strømsgodset mini- og barnegospel

2003: Det visste ikke keiseren om (Kirken)

2004: Killevippen (Drammens teater)

2005: Reisen – Noahs ark (Strømsgodset menighetssenter)

2006: Det visste ikke keiseren om (Kirken og skolebesøk)

2007: Balle Frost og leketøysbanditten (med Danvik skolekorps – Drammens teater)

2008: Jorden vi bor på (Drammens teater)

2009: Det visste ikke keiseren om (Kirken)

2010: Bare barn er barn (Drammens teater)

2011: Det visste ikke keiseren om (Kirken)

2012: Å, så vakkert (samarbeid med andre kor – Strømsø kirke)

2012: Killevippen (Danvik skole)

2013: Hummer og kanari (Drammens teater)

2014: Fra Bakvendtland til Lauvåsen (Drammens teater)

2015: Bare barn er barn (Drammens teater)

2016: Animagika (Drammens teater)

2017: Jorden vi bor på (Drammens teater)

2018: Killevippen (Drammens teater)

2019: Gospelkonsert (Strømsgodset kirke)

2020 – 2021: Koronapause

2022: Bare barn er barn (Drammens teater)

2023: Animagika (Drammens teater)

2024: Killevippen (Drammens teater)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"