Kirkene våre fremover - Gjenåpning

Samfunnet vårt holder på å åpne opp noen av de strenge restriksjonene som har vært siden 12. mars 2020, grunnet covid-19 som forårsakes av viruset SARS-CoV-2, i dagligtale kalt koronavirus. Pandemien har rammet en hel verden og det har vært spesielle tider for oss alle. I kirken har vi kun fått lov til å ha kirkelige handlinger (dåp, vielser og begravelser) med spesielle restriksjoner på antall for å forebygge smittespredning i samfunnet.

Gudstjenester og kirkelige handlinger er Den norske kirkes kjernevirksomhet og har en sentral rolle i mange menneskers liv. Det er derfor av stor betydning at kirkebyggene kan åpnes og gudstjenester kan igjen gjennomføres når dette er smittevernfaglig forsvarlig. Smittevernforsvarlig drift innebærer at alle som bidrar i og deltar på gudstjenester og kirkelige handlinger samarbeider godt.

Noen hovedpunkter om gjenåpning av kirker og gjennomføring av gudstjenester og kirkelige handlinger:

• Maksimalt 50 personer (i tillegg til medvirkende) til stede (denne begrensningen gjelder inntil helsemyndighetene eventuelt gir nye/justerte råd.).
  • Minimum 1 meter mellom hver person (gjelder ikke personer i samme husstand).
  • I følge §13 i Covid 19 – forskriften:

«Arrangøren skal ha oversikt over hvem som er til stede, for å kunne bistå ved en eventuell senere smittesporing. Dersom det for å finne tilbake til deltakerne er nødvendig å nedtegne en egen oversikt, skal denne slettes etter 10 dager.»

Dette gjelder også i kirkelig sektor, dermed vil det bli ført lister over deltakende med navn og telefonnummer i alle kirkelige handlinger og gudstjenester.

• Seremonirommets størrelse overstyrer første punkt slik at pkt. b kan ivaretas.
  • Bruflat kyrkje har kapasistet til 50 besøkende
  • Nord- Etnedal kyrkje har kapasistet til 44 besøkende (kan økes til 50 dersom flere kommer fra samme husstand)

Smittevernet ved gudstjenester og kirkelige handlinger bygger på fire hovedprinsipper:

1. Syke personer skal ikke delta eller være til stede.
  2. Gode rutiner for håndhygiene og renhold.
  3. God avstand og minst mulig kontakt mellom personer.
  4. Minst mulig felles bruk og berøring av inventar og utstyr.

I Etnedal starter vi med dåpsgudstjeneste i Bruflat kyrkje, søndag 31. mai kl. 11.00.

I KyrkjeVarden kommer det oversikt over messer fremover. På hjemmesiden www.kyrkja.no/etnedal ligger det kalender med oversikt over det som skjer i kirkene fremover.

Vi i Etnedal vil sørge for en smittevernforsvarlig drift og er i prosess med å vedta lokal smittevernplan. Den vi blir lagt ut her når den er vedtatt i soknerådene og fellesrådet, som vil skje før aktiviteten i kirkene gjenopptas.

Kontaktinformasjon for Etnedal kyrkjelege fellesråd

Kyrkjevegen 26, 2890 Etnedal

Åpningstider: 09.00-15.00 (Måndag, tysdag, torsdag og fredag)

Telefon sentralbord: 61 12 13 00 Telefon kontoret: 61 12 13 20 Epost: post.etnedal@kyrkja.no