Veiledning om begravelse

Hvilken type begravelse kan man velge? Og hvordan skaffe gravsted? Her får du veiledning om seremonier, feste av grav, gravstellsfond, lover og forskrifter, samt andre praktiske forhold i forbindelse med gravferd.

Veiledning om begravelse

Det er vanligvis begravelsesbyrået som tar seg av det praktiske vedrørende seremonier. Kirkevergen er ansvarlig for å tilrettelegge seremonilokalet og gravstedet. Ved kirkelige seremonier skaffer kirkevergen prest og organist.

Tidsrammer for seremonier

Ved kistebegravelse skal avdøde være gravlagt innen 10 dager fra dødsdato. Etter ca. en uke vil gravplassarbeiderne fjerne visne blomster fra gravstedet.

Det første året blir det stadig senkninger i jordsmonnet, og gravplassarbeideren vil måtte tilføre mer jord på graven. Ca. 1 år etter gravlegging, vil gravplassarbeideren så gress på graven.

Ved bisettelse skal seremonien finne sted innen åtte dager fra dødsdato. En urnenedsettelse kan først skje etter tre uker, og senest seks måneder fra dødsdato. Pårørende må ta kontakt med gravplassleder på gravplassen for å avtale tid for urnenedsettelse.

Regelverket rundt gravferd og kirkegårder er fastsatt i:

 

Fri grav og feste av grav (gravleie)

Alle som gravlegges i sin hjemkommune, har rett til å få en såkalt fri (gratis) grav.

Denne retten gjelder i 20 år etter gravlegging. Etter 20 år må det betales leie for gravstedet, dersom den ansvarlige for graven (fester av graven) ønsker å beholde det. Denne leien kalles festeavgift, og det inngås normalt en avtale om festeavgift (festeavtale) for 10 år av gangen.

Ved gravlegging er det anledning til å reservere en grav til ektefelle eller andre med tilknytning til den gravlagte. For denne graven må det betales festeavgift fra det tidspunkt den reserveres.

Personer som ikke er bosatt i kommunen, kan også få grav her. Det kreves da dekning for kostnadene ved gravferden.

Overføring av festeavtale fra en person til en annen kan kun foregå etter samtykke fra gravplassmyndigheten (Fredrikstad kirkelige fellesråd). Hvis fester dør, skal dødsboet gi skriftlig melding om hvem festet ønskes overført til. Ved uenighet treffer kommunen en avgjørelse. Festeren har rett til å bestemme hvem som skal begraves på gravstedet, og har selv rett til å benytte graven.

En grav kan ikke benyttes om igjen før tidligst etter 20 år når fredningstiden har gått ut.

Gravstellsfond (tidligere kalt gravlegat)

Kirkevergens kontor kontaktes for inngåelse av avtale og overføring av penger. Kirkevergen får da ansvar for stell av graven etter nærmere avtale.

Les mer om gravstell i Fredrikstad

Kontakt oss om gravferd

Kontakt Kirketorget i Fredrikstad på e-post eller på telefon: 69 95 98 00 (man.–fre. 09.00–15.00). Du kan også besøke oss i Nygaardsgata 28 i Fredrikstad sentrum.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"