-Dette kan bli en fin møteplass for hele bydelen. Det trenger ikke nødvendigvis å skje så mye, bare det å ha et sted å henge er viktig. Ungdom på Grünerløkka er veldig takknemlige for å bli hørt og tatt med på råd i denne saken, sier Dino Juhas, leder av ungdomsrådet i bydelen.
Sparebankstiftelsen har gitt midler til et mulighetsstudie som innebærer en bred medvirkningsprosess, forteller daglig leder Anders Huuse Kartzow. Vi inviterer både ungdom, og hele nabolaget til å delta (Se kontaktinfo nederst i artikkelen)!
Liv og røre
Sofienbergparken på Grunerløkka er en populær park. Om sommeren er det masse aktivitet her. Barnefamilier, unge og eldre benytter denne grønne lungen midt i et svært tett befolket område av byen. I denne parken, ligger Sofienberg kirke, som ble avviklet som menighetskirke i 2019. Under trærne som omkranser kirkeparken, har lenge vært et sted for bruk av rusmidler, av mer eller mindre lovlig karakter. Parken oppleves derfor også som noe utrygg, særlig på kveldstid.
Nå er målet at denne store kirken ikke lenger skal oppleves som et tomt og mørkt skall, men fylles med aktiviteter, i regi av lokale ildsjeler i bydelen og for menneskene i bydelen.
Mange muligheter
En mulighetsstudie er nå i startfasen. Målet med denne er å vise hvordan kirka kan bli en unik kulturarena og møteplass for barn og unge i nærmiljøet og kulturlivet i Oslo. Visjonen er å lage en unik kultur- og mangfoldsarena, der barn og unge kan skape kunst på egne premisser. På den måten kan kirka og kirkeparken bli en trygg arena for nabolaget, og møteplass på tvers av generasjoner.
Sparebankstiftelsen har støttet prosjektet med 500.000 kroner, noe de overrakte det synlige beviset på i Sofienberg kirke på mandag.
-Hvorfor støtter dere dette prosjektet, Linn Lunder?
-Prosjektet oppfyller mye av det vi er opptatt av i Sparebankstiftelsen. Det vil skape gode møteplasser for lokalmiljøet. Ved åbruke eksisterende bygg for ny aktivitet får man brukt kulturarven på en ny og annen måte. Kirken ligger sentralt plassert og vil fungere godt som møteplass, sier hun. Lunder er leder av avdelingen nærmiljø og kulturarv i stiftelsen.
-Et annet viktig poeng er at prosjektet legger til rette for en sterk tilkobling og involvering av barn og unge. På den måten bygger man prosjektet nedenfra.
Lunder får støtte fra sin makker i avdelingen, Ulrika Stavgaard.
-Prosjektet ønsker også å være bevisst driftsmodellen med tanke på bærekraft. Ut fra disse kriteriene er det mye læring å hente for mange i dette prosjektet, sier hun.
Unikt i Norge
-Prosjektet er ganske unikt i Norge. I utlandet har kirker blitt brukt til andre ting, men i Norge er dette nytt, sier nabolagsildsjel Stian Schjelderup. Han har hatt en viktig rolle i utviklingen av byutviklingsprosjekter i Oslo, han bor i område nær Sofienberg kirke og en pådriver i prosjektet. Paulus og Sofienberg menighet ser mange muligheter ved dette prosjektet og satser på en videreutvikling sammen med nabolagsaktivister og ulike ungdomsorganisasjoner. Vi er også glade for å ha både Oslo biskop og kirkevergen i ryggen når vi nå skal starte dette viktige mulighetsstudiet.