– Har noen av dere vært i bryllup før, spør dirigent Bodil Nilsson Sanders.
«Nei!» «Ja!» Tilbakemeldingene lyder om hverandre fra 4-7-klassingene i øvingsrommet, der de sitter og står med fioliner, bratsjer, celloer og en kontrabass, og lytter til instruksjonene fra dirigenten:
– En brudemarsj skal man kunne gå og spille til, på vei til kirka, så vi må ta det litt saktere, maner hun, før brudemarsjen fra Seljord igjen flyter gjennom rommet, denne gang litt saktere. Brudemarsjen skal fremføres under et av høydepunktene på vårens konsertagenda, nemlig Oslo Kulturskolens strykekonsert 8. mars, på selveste storscenen i Oslo konserthus.
– Gøy med orkester
De rundt 130 barna og ungdommene i Vestre Aker strykeorkester er fra hele bydelen, og øver på Svendstuen skole hver torsdag. De er fra aldersgruppene 2. klasse til Vg3, fordelt på fire spillegrupper etter alder og nivå, i tillegg til en nybegynnergruppe (se faktaboks).
Men hvordan er det egentlig å spille i strykeorkester, synes de unge? Kirkebladet måtte selvsagt spørre.
– Det er veldig gøy, jeg har mange venner her, forteller sørkedølen Andreas (9), som spiller fiolin i Lillestryk (2.-5. klasse). Det er fint på Sørkedalen skole – men bare i øvingsrommet til Lillestryk er det jo flere elever enn i klassen hans i Oslos bygdeperle.
Og hvem er idolet til niåringen?
– Jeg har hørt mye på Alexander Rybak, og blitt ganske inspirert av ham, sier Andreas. Drømmen er å bli like god som Eurovision-vinneren.
Birk (9) spiller også i Lillestryk. Han la fra seg fiolinen for halvannet år siden til fordel for kontrabassen, og fremhever spesielt gleden ved å spille sammen med andre.
– Det er veldig gøy å kompe, sier niåringen, og understreker funksjonen i å drive et arrangement frem med basslinjer.
– Musikkglede er viktigst
Alma (15) spiller fiolin i Kammerorkesteret (9. kl - Vg3), har vært med Vestre Aker strykeorkester siden hun var sju, og er dermed for en veteran å regne.
– Jeg liker mye forskjellig musikk, men det er kanskje ekstra gøy å spille filmmusikk, sier Alma, som bor i Ekraveien og går på Hovseter skole. Om det blir karriere av musikken er hun usikker på – men det er en veldig fin hobby.
Kontrabassist Aksel (16) fra Bogstad er enig. Han går musikklinjen på Foss, og mener det viktigste er spillegleden.
– På skolen er hovedinstrumentet mitt el-bass, og jeg spiller egentlig mest gammel rock. Men det som er fint med strykeorkesteret er at det blir en variasjon, med å spille noe annet. Det er hyggelig og jeg lærer mye, sier han.
Tett konsertagenda
Orkesteret har mye på agendaen. I tillegg til konserthuset 8. mars reiser snart de to eldste gruppene til Lübeck for å spille med et vennskapsorkester der – en tradisjon de har gående på 13. året, hvor de bytter på å besøke hverandre annethvert år. De har også spilt i Røa kirke flere ganger med stor suksess, og opptrer der igjen 23. mai med sin sommerkonsert.
– Akustikken i Røa kirke er veldig bra. Kirkerommet skaper en fin ramme rundt konsertene våre, sier dirigent Nilsson Sanders, som selv er røaboer.
Personlig vekst og samspill
Hun og åtte andre lærere sørger hver torsdag for at de tilsammen fem aldersgruppene får øvd, og de gir i tillegg individuell undervisning til elevene. Nilsson Sanders er musikalsk leder på 26. året for det 55 år-gamle orkesteret. Og hva tror hun ungene får ut av dette?
– Det handler jo om hva musikk gjør med oss mennesker, i form av personlig vekst, identitet og opplevelser. Et instrument er noe man kan uttrykke seg med, som i sin tur betyr noe for hvordan vi har det.
– Og det å spille sammen er også en dimensjon. Gjennom årene har jeg sett mange elever bli kjent med elever fra andre skoler, andre klassetrinn, og få nye gode venner. I vårt samfunn er jo oppveksten ellers ganske segregert, man lever og omgås de på samme trinn og samme skole. – Og så drar vi på morsomme turer sammen, og vi har mange prosjekter der vi får profesjonelle musikere inn som spiller med oss, som Alexander Rybak og Øivind Bjorå fra operaen.
Tekst og foto: Ole Jakob Skåtun
[FAKTABOKS] Om orkesteret:
- Vestre Aker strykeorkester har samlet barn og ungdom til samspill og musikkglede siden 1964.
- Øver torsdager i fem grupper: Lillestryk (2.-5. kl), Storestryk (4.-7. kl), Kammerkameratene (6.-10. kl), Kammerorkesteret (9 kl. -Vg3), og nybegynnergruppen Gresshoppene.
- Ca 130 elever får felles og individuell undervisning av ni engasjerte lærere.
- Drives av et foreldrestyre og samarbeider med Oslo Kulturskole.
Mer info på strykeorkester.no