Tekst: Ragnhild Hypher
Foto: Magnhild Landrø
Fredrik Otterstad ble sølvgutt da han var sju år gammel, og har mer eller mindre vært med i koret siden.
- Det var kanskje litt spesielt for en gutt å synge klassisk?
- For meg var det ganske naturlig; Min far hadde også vært sølvgutt, og det var mye sang og musikk hjemme hos oss. Det er nok en del gutter som kan bli ertet når de velger å bli med i et sånt kor. På den andre siden, i dette kormiljøet finner du likesinnede som også synes det er fint å synge klassisk musikk. Men vi synger andre ting også – særlig ungdomskoret, VoiceOver; Her synger vi f.eks. barber-
shops og viser. Det er et breddetilbud til dem som ikke bare driver klassisk.
- Du snakker om et ungdomskor; Hvor mange grupper – og medlemmer har Sølvguttene?
- Vi har rundt 165 medlemmer, fordelt på aspirantkor, guttekor, ungdomskor og mannskor. Mannskoret er som regel de som står bakerst på Sølvguttenes konserter, men noen ganger synger de alene også.
- Og du har gått gradene i koret. Men hvordan ble du dirigent?
- Etterhvert som Torstein Grythe, som stiftet koret i 1940, ble eldre, trengte han avlastning – og det ble meg som ble assistenten hans. I år er det faktisk 25 år siden jeg dirigerte for første gang. Jeg overtok formelt som dirigent fra 2004 – da var det en deltidsstilling. Men fra 2008 har det vært en fulltidsjobb, og jeg har hatt den siden da.
- Hvor mange opptredener har dere?
- Til vanlig dreier det seg om 150 konserter i året, med hele eller deler av koret. I år er jo alt anderledes pga korona. Hittil har vel 50 konserter blitt avlyst. Men nå skal vi endelig synge på Røa musikkfestuker!
På åpningskonserten 18/10 synger Sølv- guttene i storkor, sammen med Røa kirkes kammerkor. Verket vi skal framføre er Mozarts messe i C-moll, skrevet for to kor, solister og orkester. Den ble skrevet i 1782/83 i takknemlighet over at hans forlovede, Constanze, var blitt frisk av sykdom. Pga koronaens avstandskrav blir det rundt 40 av våre sangere som skal delta – 30 gutter og 10 herrer. Åpningskonserten blir framført to ganger: kl 17 og kl 19, slik at forhåpentligvis alle som vil høre den, kan få anledning til det.
Fredrik Otterstad har en egen musikk-
karriere, kan man vel si, i tillegg til å være dirigent. Lørdag 24/10 skal han delta på brunsjkonserten kl 12, med viser, gitar, kontrabass og tangenter.
Han har bodd nesten hele livet i Røa-
området. Først på Lysejordet, og som voksen på Hovseter. Nå på Bogstad.
- Den ene kantoren i Røa, Gunnar Petersen-Øverleir, er en venn av meg, så for meg som er en ekte Røa-gutt har det vært naturlig å samarbeide med ham på Røa Musikkfestuker.
- Kanskje noen som leser dette har en sønn som gjerne vil synge i kor. Hvordan blir man en sølvgutt??
- Hvis du skriver ”Jeg vil bli sølvgutt” i søkefeltet på din PC / Smarttelefon, finner du ut mer. Jeg kan her nevne at vi tar opp nye aspiranter hver første mandag i måneden. Kom og hør på konserten på Røa, så kan du kjenne på kor-lysten!