Permisjonsreglement

1. Omfang - lønnsansiennitet - feriepenger- pensjonsmedlemsskap

1.1 OMFANG

Reglementet gjelder alle arbeidstakere i et fast forpliktende arbeidsforhold der fellesrådet er arbeidsgiver (jf. Hovedtariffavtalen § 1). Deltidsansatte innvilges permisjon forholdsmessig etter stillingens størrelse.

1.2 LØNNSANSIENNITET

Jf. Hovedtariffavtalens bestemmelser om lønnsansiennitet i kap. 1 § 12.

1.3 FERIEPENGER

A. For syke-, svangerskaps- og adopsjonspermisjon samt pliktig militærtjeneste vises til ferieloven § 10, jf. folketrygdlovens bestemmelser.
B. Ved lønnet permisjon medregnes inntil 3 måneder i feriepengegrunnlaget. Lønn under permisjon utover 3 måneder medregnes i feriepengegrunnlaget dersom det ikke er fattet vedtak om det motsatte.

1.4 PENSJONSMEDLEMSKAP

A. Arbeidstaker som innvilges permisjon med lønn opprettholder sitt pensjonsmedlemskap.
B. Arbeidstaker som innvilges permisjon uten lønn for lengre tidsrom enn 1 mnd., meldes ut av pensjonsordningen. Arbeidstakeren tilbys samtidig frivillig medlemskap etter de regler som gjelder i Hovedtariffavtalen om pensjonsforhold.

 

2. Velferdspermisjoner

Velferdspermisjoner med lønn etter pkt. 2.1 - 2.9 nedenfor kan maksimalt innvilges for 12 arbeidsdager i løpet av et kalenderår.

Følgende norm kan nyttes ved innvilgelse av permisjon med lønn:

2.1 VED ALVORLIG SYKDOM

Ved alvorlig/akutt sykdom i nærmeste familie (ektefelle/samboer, barn, foreldre, søsken, besteforeldre eller andre som står arbeidstaker nær): Inntil 5 dager (Dokumentasjon kan kreves).

2.2 VED DØDSFALL

Ved dødsfall i nærmeste familie og andre som har stått arbeidstaker nær (se pkt. 2.1): Inntil 3 dager, eventuelt med tillegg av nødvendige reisedager.

2.3 FOR TILVENNING AV BARN I BARNEHAGE - SKOLE

A.  For tilvenning av barn i barnehage/hos dagmamma: Inntil 3 dager.
B.  For følge av barn vedr. innskriving og skolestart: Inntil 1 dag.

2.4 EGET BRYLLUP

For eget bryllup: 1 dag.

2.5 VED BARNEDÅP – KONFIRMASJON

Ved barnedåp og konfirmasjon: 1 dag, dersom denne faller på arbeidsdag.

2.6 TIL HUSBYGGING OG ISTANDSETTING AV EGET HUS/LEILIGHET

Til husbygging og istandsetting av eget hus/leilighet: Inntil 2 dager.

2.7 FOR DELTAKELSE I STØRRE KULTUR- OG IDRETTSARRANGEMENTER

A. For internasjonale kultur- og idrettsarrangement/konkurranser: Inntil 5 dager.
B. For finale i norgesmesterskap og landsdekkende kulturmønstringer/konkurranser: Inntil 2 dager.

2.8 HØYTIDSDAGER

For feiring av religiøse og nasjonale høytidsdager som ikke er offisielle etter norsk kalender: Inntil 2 dager.

2.9 VED ENDRING AV BOSTED

Ved flytting til nytt bosted: Inntil 1 dag.

2.10 ANDRE VELFERDSPERMISJONER/FORMÅL

Undersøkelse og behandling hos lege, tannlege, fysioterapeut og andre private gjøremål må så vidt mulig legges i fritiden. Permisjon med lønn kan innvilges for andre velferdsformål dersom det er tungtveiende grunner for det.

 

3. Permisjon for utføring av tillitsverv/ombud 

3.1 VERV OG OMBUD

Det vises til Hovedtariffavtalen kap. 1 § 14. Med offentlige tillitsverv forstås ombud som er opprettet ved lov eller med hjemmel i lov, herunder domsmenn, skjønnsmenn og rettsvitne. Arbeidstaker innvilges permisjon med lønn inntil 12 dager pr. år for å utføre offentlige tillitsverv. Det forutsettes at tillitsvervet ikke kan utføres utenfor arbeidstid. Arbeidstaker som velges til stortingsrepresentant, ordfører eller annet offentlig tillitsverv på heltid, innvilges permisjon uten lønn for valgperioden.

3.2 POLITISK ARBEID - NOMINASJONSMØTER

Arbeidstaker som blir valgt til utsending til nominasjonsmøter ved stortingsvalg, fylkestingsvalg eller kommunevalg innvilges permisjon med lønn.

3.3 STYREVERV OG/ELLER TILLITSVERV/STILLING I ARBEIDSTAKERORGANISASJON

Arbeidstaker som er valgt til fast medlem i styre, er utpekt til å overta tillitsverv eller tilsettes som funksjonær i arbeidstakerorganisasjon har rett til permisjon. Se Hovedavtalen § 9-10.

3.4 ANDRE TILLITSVERV

A. Ansatte med tillitsverv i de funksjonshemmedes interesseorganisasjoner kan innvilges permisjon med hjemmel i dette punkt. Dette kan også omfatte kurs når kurset har betydning for vedkommendes arbeid med å fremme funksjonshemmedes interesser.
B. Det kan etter konkret vurdering innvilges permisjon med eller uten lønn for utøvelse av andre tillitsverv, eksempelvis deltakelse i humanitære, religiøse eller andre organisasjoner.

 

4. Diverse permisjonsbestemmelser

4.1 OVERGANG TIL NY STILLING

Som hovedregel innvilges ikke permisjon ved overgang til fast stilling hos annen arbeidsgiver. Permisjon kan vurderes dersom det gjelder vikariat/engasjement hos annen arbeidsgiver og den ledige stillingen kan dekkes tilfredsstillende.

Forutsetninger for å vurdere slik permisjon er at:

  • Det kan dokumenteres at permisjon vil gi et faglig utbytte som kommer til nytte etterpå.
  • Arbeidstaker aksepterer å gjeninntre i sin opprinnelige stilling etter endt permisjon når     arbeidsgiver finner det mest hensiktsmessig.
  • Det foretas en avveining av de samlede ulemper og fordeler som permisjon vil/kan medføre for arbeidstaker og arbeidssted.
  • Slik permisjon bør gis for 1 år om gangen, og for inntil 2 år totalt.

4.2 SPESIELLE OPPDRAG/ENGASJEMENTER

Etter en konkret vurdering kan ansatte gis begrenset permisjon for å arbeide med forskning innen sitt fagområde. Det er en forutsetning at forskningen skjer i tilknytning til en forskningsinstitusjon.
Permisjon uten lønn innvilges i inntil 2 år for arbeidstaker som skal arbeide i norske hjelpetiltak i utviklingsland eller utføre oppdrag i regi av FN.

4.3 DELTAKELSE I HJELPEKORPS

Arbeidstaker tilknyttet registrert beredskaps- og ettersøkingsgruppe innvilges permisjon med lønn i forbindelse med utrykning til hjelp for nødstilte.

4.4 PERMISJON – ANDRE FORMÅL

Dersom det foreligger viktige helse-, velferds- eller sosiale grunner, så som pleie av funksjonshemmede/syke i nær familie eller barn med behov for særskilt omsorg i grunnskolesituasjon og lignende, kan det søkes om redusert arbeidstid eller arbeidsfrie perioder. Slik permisjon gis uten lønn.

 

5. Permisjoner hjemlet i Hovedtariffavtale, Hovedavtale og Arbeidsmiljølov 

5.1 SYKDOM - SVANGERSKAP – FØDSEL/ADOPSJON - AMMING - BARNS- OG BARNEPASSERS SYKDOM

Det vises til arbeidsmiljøloven kap. 12 §§ 12-1 til 12-9, folketrygdloven kap. 3, 8, og 9 og Hovedtariffavtalen kap. 1 § 8.

5.2 REDUSERT ARBEIDSTID

Det vises til Arbeidsmiljølovens kap. 12-6. og 10-2. Vilkårene for og framgangsmåte ved søknad om redusert arbeidstid på grunnlag av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner er angitt i lovbestemmelsen.

5.3 AVTJENING AV VERNEPLIKT

Det vises til Hovedtariffavtalen kap. 1 § 9 og arbeidsmiljøloven § 12-12. Bestemmelsene regulerer permisjons- og lønnsvilkår under avtjening av verneplikt.

5.4 UTDANNING OG OPPLÆRING

Se Hovedtariffavtalen § 14.3 og § 14.4 og arbeidsmiljøloven § 12-11.

5.5 PERMISJONSREGLER FOR TILLITSVALGTE

Se Hovedavtalen del B § 9-5 og 9-10.

 

6. Diverse bestemmelser

6.1 AVGJØRELSESMYNDIGHET

Søknader om permisjon avgjøres normalt av nærmeste leder.
Søknad om permisjon utover det som fremgår av permisjonsreglementet legges fram for KADM til avgjørelse.

6.2 SAKSGANG

Søknad om permisjon sendes i god tid slik at den kan gis en forsvarlig behandling.

6.3 FORTOLKNING/ENDRINGER

KADM avgjør spørsmål vedr. tolkning av permisjonsreglementet. Endringer i reglementet vedtas av fellesrådet etter uttalelse fra KADM.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"