Festpillgudstjenesten innleder reformasjonsfeiringen

Kongsberg kirke tenner lysekronene, åpner dørene og inviterer til en storslått festspillgudstjeneste søndagen under Glogerfestspillene. Temaet for festspillene og gudstjenesten er «demring». Domkirkepresten i Oslo, Elisabeth Thorsen, er gjestepredikant og skal snakke om spennende tema og prekenen vil være en aktuell innledning til årets reformasjonsfeiring.

Festpillgudstjenesten innleder reformasjonsfeiringen

Oppbrudd, forandring og forventning 

Reformasjonen var en teologisk og politisk omveltning som fikk stor betydning i hele Europa. Tiden bar preg av oppbrudd, forandring og forventning. Derfor er også «Demring» valgt som tema for årets festspill. I løpet av 2017 vil vi i kirken markere reformasjonen på ulike måter. Vi vil sette søkelys på temaer som er svært sentrale for kirkene i dag: Hovedtemaet er «Nåde», men vi har også tre undertema; «Frelsen er ikke til slags», «Mennesker er ikke til salgs» og «Skaperverket er ikke til salgs».

Luther-salmer og urfremføring

Reformasjon startet på mange måter med den tyske teologen Martin Luther (1483-1546) og hans 95 teser. Luther har også skrevet betydelig antall salmer og komponerte melodier til flere salmer, 17 av disse finnes i den nye salmeboken. Luther har mye av æren for den samletradisjonen vi har i kirken vår. Den meste kjente Luther-salmen er «Vår Gud han er så fast en borg». Denne salmen vil vi synge under festspillgudstjenesten og salmens originalmelodi vil også fremføres. Salmen «O store Gud» som Luther skrev teksten til står også på programmet. Under fjorårets festspillgudstjeneste urfremførte vi reformasjonssalmen og i år vil salmen «Her inne» som er skrevet av Lise Knudsen fra Kongsberg bli urfremført.

Vokal kirkemusikk

Musikalsk vil festspillgudstjenesten preges av musikk av barokk-komponisten og organisten Heinrich Schütz (1585-1672). Schütz blir regnet som tidligbarokkens mest betydelige tyske komponist og utnyttet surround-effekten i katedralene. Han skrev sine verk på 1600-tallet mens reformasjonen etter hvert får sterkere fotfeste i befolkningen i Norge. Schütz regnes som musikalsk far av den protestantiske kirkemusikken. Og Bach går 100 år senere i hans fotspor. Det er blant annet derfor tekstene er skrevet på tysk (og ikke på latin). Det meste av det som er bevart etter Schütz er vokal kirkemusikk. På festspillgudstjenesten vil Kongsberg Kantori og enFem fremføre to verk (davidssalmer) av Schütz og utdrag av Bachs reformasjonskantate. I tillegg til kirkens musikalske krefter deltar festspillartistene Barokkanerne. Ensemblet spiller på barokke instrumenter som barokktromboner, sinker, lutt og strykere.

Link til en kortfattet kronologisk oversikt over viktige begivenheter i norsk og internasjonalt kirkeliv med referanse til reformasjonshistorien

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"