Jesus brydde seg om menneskene. Han forkynte og han hjelp mennesker. Han helbredet syke og han gav utstøtte en plass i fellesskapet. Ifølge Bibelen brukte Jesus begrepet diakonos ( tjener) om seg selv. Diakoni er kirka sin omsorgstjeneste.
Diakoni er derfor evangeliet i handling. Det dreier seg om nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet. Spennet er stort fra den hverdagslige omsorgen for naboen via arbeid for klima og internasjonalt engasjement for nedkjemping av fattigdom.
Diakonien ønsker å fremme respekt og verdighet og vil bidra til at mennesker kan leve i forsoning med seg selv og andre, og til å myndiggjøre mennesker i eget liv. Det dreier seg om å bidra til at mennesker får tatt vare på rettighetene sine.
Dette er visjonen for den diakonale tjenesten i Den norske kirke (hentet fra «Plan for diakoni»):
Guds kjærleik til alle menneske og alt det skapte, verkeleggjort gjennom liv og teneste.
Hverdagsdiakoni i Hamar bispedømme
I Hamar bispedømme er det mange små og større lokalsamfunn, hvor folk er vant til å ta seg av hverandre på en uformell måte. Det er fortsatt naturlig for mange å bry seg om hverandre i positiv forstand. Mye praktisk arbeid rundt kirkene skjer på dugnad. Den medmenneskelige omsorgen folk imellom og den sterke dugnadsånden er eksempler på hverdagsdiakoni i Hamar bispedømme.
Diakoni i menighetene
Det er omlag 20 diakonstillinger i menighetene i Hamar bispedømme. Det er dermed en dekning på vel 30% av alle de 165 menighetene. I tillegg har mange menigheter diakoniutvalg som i hovedsak baserer seg på frivillig virksomhet.
I Ottestad menighet er det ingen egen diakon, men vi holder på med :
- Kirkeskyss
- Familiekontakter
- Søknad om diakon til Stange menighetene
- Glattkjøringskurs for ektepar
- Gruppe for etterlatte
- Kirkekaffe på noen utvalgte gudstjenester.
- Home Start
Gruppe for etterlatte
Det blir ofte store sår og mye savn etter et dødsfall. Menighetsrådene for de forskjellige menighetene i Stange kommune går sammen om å invitere til en samtalegruppe for dem som ville synes det var godt. Alle er velkommen, uansett livssyn.
Det har gjennom årene vært arrangert flere slike samtalegrupper. Hensikten med gruppene er å la de som kjenner på savn og sorg komme sammen og dele tanker og erfaringer med hverandre. Vi har erfart at dette er god hjelp og støtte til mange. Tapet kan ha skjedd i nær fortid eller for flere år siden. Gruppesamlingene er ikke terapi eller behandling: Det dreier seg om medmenneskelig støtte. Samlingene blir ledet av erfarne gruppeledere. Ledere for gruppen vil være Anne-Grete Namstad og Solveig Vilberg. Gruppene består av fra 4 til 7 personer. Første samling av gruppen vil være i begynnelsen av januar og varer vanligvis et semester.
Samlingene begynner kl 19 og avsluttes kl 21. Nærmere opplysninger får man på Stange kirkekontor, tlf 625 78 930.Hver enkelt vil bli kontaktet av gruppeleder. Datoene og sted for samlingene blir satt opp i samråd med deltagerne. Se artikkel nedenfor for mer oppdatert informasjon.
Diakonale institusjoner i bispedømmet
- Kirkens Familierådgivning har et kontor på Otta i regi av menighetene i Nord-Gudbrandsdal prosti. (61 23 05 36)
- Kirkens SOS i Hedmark og Oppland er plassert på Lillehammer med et avdelingskontor på Gjøvik og et på Hamar. De har for tiden vel 80 frivillige vakter. (22 40 00 40)
- Kirkens Sosialtjeneste har tre diakonale virksomheter knyttet til arbeid med mennesker med rus og kriminalitet, «Hamartiltakene»:
- BARM-senteret – et tilbud for de som vil endre livet sitt til en rusfri tilværelse. (62 52 55 95)
- Værestedet – et møtested for rusavhengige (31 00 46 70)
- Folkestadgate – boligtilbud for mennesker som har vært til behandling og er på vei til en rusfri tilværelse. (92818408)
- Blåkorshjemmet på Eina, Riisby Behandlingssenter på Dokka og Veslelien i Veldre v/Kirkens Bymisjon. (61 19 88 309)
Men vi støtter oss også på nasjonale tjenester vi samarbeider med.