Kurs i Berg kirke i høst: Et nytt møte med Paulus

Er Paulus egentlig relevant for oss i dag, to tusen år etter at han prøvde å tolke Jesu budskap? Ja, kanskje blir du både utfordret og inspirert av å bli med på disse kurskveldene

Caravaggio ’s maleri «Paulus’ omvendelse» fra 1601 (Wikimedia Commons)

Paulus er en av verdenshistoriens virkelig avgjørende personer.

Målet med kurset: Å komme tettere på Paulus. Bli inspirert/utfordret i egen tro og eget liv.

Hver kveld er det foredrag, gruppesamtaler og oppsummering i plenum.
Enkel servering

                             
Kursledere:

Per Jarle Bekken. f. 1960, er professor ved Nord universitet i Levanger. Hans fagområde er Det nye testamente i sin jødiske og gresk-romerske kontekst. Bekken har publisert flere bøker og artikler med utgangspunkt i Paulus’ forfatterskap, og har slik bidratt til den internasjonale utforskningen av de brytninger som fant sted mellom jødedom og kristendom i det første århundre. 

Idar Kjølsvik f. 1968 er professor ved Nord universitet i Levanger. Fagfeltet hans er kristen troslære, med særlig vekt på læren om Jesus Kristus, Kirken, Frelsen og oppstandelse/evig liv. Han bidrar til fagsamtalen internasjonalt, samt tema som «Trønder-tro», «Olavsarven», «Hans Nielsen Hauge» og «Nasjonaljubileet 2030 - Norge i 1000 år».

Alle fire kurskveldene skjer i Berg kirke kl 20 - 21.30

Onsdag 23. oktober
Per Jarle Bekken: «Paulus- fra forfølger til apostel»
Foredraget tar utgangspunkt i Paulus’ ulike perspektiver på Jesus’ korsfestelse, og ser på hvilken betydning dette hadde for Paulus egen biografi og tenkning. Særskilt vil vi studere den endringen i hans liv og perspektiv som fant sted fra å være én som forfulgte de første kristne til han selv ble apostel, og kom til tro på at den korsfestede var oppstått fra de døde. Viktige Bibeltekster blir Galaterbrevet 1:1-4, og 2:21-3:1 samt 1. Korinterbrev 1:18-25. 

Onsdag 30. oktober
Per Jarle Bekken: «Paulus og nåden» 
Vi utforsker apostelens budskap om nåden forstått som «gave», som ble gitt og mottatt ubetinget, uten hensyn til den verdi og status som den enkelte og samfunnet omkring kunne assosiere med en gave. Dette vil kunne hjelpe oss å se hvor radikalt Paulus’ budskap om nåden som en «gave» kunne høres for hans tilhørere av jøder og ikke-jøder. Slik ble Paulus’ tenkning om nåden utgangspunkt for et annerledes syn på menneskets egenverdi og sosiale normer som kom til uttrykk gjennom lovgivning, familie, utdanning, etnisk tilhørighet, og kjønn. Vi skal på denne bakgrunn også spørre etter den aktualitet og relevans dette synet på nåden har for vår tid, for forståelsen av den verdi mennesker av i dag kan tilskrive seg selv og andre. Sentrale Bibeltekster blir Romerbrevet 5:6-8, Galaterbrevet 2:11-14 og 1. Korinterbrev 1:26-30. 

Onsdag 6. novembe
Idar Kjølsvik: «Felleskap og kirke i 1. Korinterbrev 12. En kropp med mange lemmer»             
I Paulus 1. brev til Korinterne 12 står Jesu Kristi kropp i sentrum, og Kirken beskrives som lemmene på Kristi legeme. Vi som kristne er selv aktive «deltagere» i Jesus Kristus og blir på denne måten selv frelst, samtidig som vi «i Kristus» bidrar til andres frelse.

Onsdag 13. november                                                                                              Idar Kjølsvik: «Kjærligheten. 1. Korinterbrev 13 Tror den alt, håper alt, tåler den alt?»  
1. Korinterbrev, kapittel 13, står Åndens gaver i sentrum, som vi som kristne har fått i kraft av å være lemmer på Kristi legeme. Av disse er «tro, håp og kjærlighet» de som blir stående, og «størst av dem er kjærligheten». Foredraget er derfor strukturert ut fra hva «kjærlighet» er.

 

Kurset er gratis. 

Vi er veldig glade for å invitere til et kurs med fyldig input, der den som ønsker det kan forberede seg på forhånd ved selv å sjekke bibeltekstene og bli overrasket og inspirert av andres innspill i gruppesamtalene. Av erfaring vet vi at ikke alle får med seg alle kveldene. 

Med tanke på en enkel servering på kurskveldene, send gjerne en melding til Børre Rindal (se nedenfor) om du ønsker å være med på kurset.

Har du spørsmål, kontakt Børre Rindal (se nedenfor)

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"