Ulike typer gravsted

Når man gravlegges i en ny grav i sin hjemkommune har man rett til å få en såkalt frigrav (ingen avgift) i 20 år. Etter 20 år blir en kistegrav til en festet grav, og fester kan gjøre avtale om fornyelse av avtalen for mellom 5 og 20 år. Hvis det settes ned flere urner i en urnegrav eller urne i en kistegrav mens den fortsatt er frigrav, forlenges frigravsperioden. Spesielt urnegraver vil da kunne være frigraver i generasjoner såfremt den benyttes jevnlig til gravlegginger.

Ved bruk av en eksisterende kistegrav eller en grav det er en festeavtale på starter man ikke en ny frigravsperiode. Fester må alltid godkjenne og signere på at gravstedet kan benyttes til nye gravlegginger.

Det kan ofte være mulig å feste en grav ved siden av graven som tas i bruk for gravlegging. På denne måten kan en sette av en grav som senere kan tas i bruk av ektefelle eller andre med tilknytning til den gravlagte. Denne tilleggsgraven må det betales for fra første år.

I Færder kommune tillates gravlegging av personer som ikke var bosatt i kommunen. Det kreves da dekning for kostnadene ved gravferden, og festeavgift fra første år etter gravlegging.

 

Følgende muligheter for gravlegging finnes i Færder kommune:

Kistegrav
En kistegrav kan bestå av en enkel kistegrav, eller en dobbel kistegrav. Sistnevnte velges ofte som en ektefellegrav, der det reserveres en plass til ektefellen ved siden av den som benyttes. I spesielle tilfeller kan det søkes om et gravsted med flere kisteplasser. Det er kun tillatt med én gravstein på gravstedet. Det kan etableres et bed for beplantning. Mål og regler for dette finner du i § 23 i gravplassforskriften.

Urnegrav
En tradisjonell urnegrav består av fire urneplasser, og det er kun tillatt med en gravstein på gravstedet. Her kan det etableres et bed for beplantning. 

Navnet minnelund for urner på Tjøme kirkegård og Nøtterøy kirkegård
En navnet minnelund er en urnegravlund med et felles minnesmerke og navneplater som viser hvem som er gravlagt i minnelunden. Det er ikke tillatt med beplantning eller utsmykking av noen karakter som ved et ordinært gravsted. De pårørende kan være til stede under gravlegging på samme måte som ved en ordinær urnenedsettelse. Det er gravplassforvaltningen som har ansvar for minnesmerket, beplantning, tilsyn og vedlikehold. 

 

Anonym minnelund for urner på Nøtterøy kirkegård og Gjærvåg gravlund på Tjøme
Minnesmerket forteller ikke noe om hvem som er gravlagt der. Urnenedsettelsen blir foretatt anonymt av gravplassforvaltningen. Pårørende kan ikke være til stede. Det gjøres ikke kjent hvor avdøde er gravlagt.

 

Særlig tilrettelagte graver
På Nøtterøy kirkegård er det anlagt "retningsbestemt gravfelt", det vil si blant annet tilrettelagt for muslimske gravlegginger hvor graven er orientert mot Mekka. I gravplassloven § 1 heter det at gravlegging skal skje med respekt for avdødes religion eller livssyn.Fra den nasjonale Gravplassrådgiver er dette kommentert med:

Bestemmelsen innebærer at det skal tas hensyn til de særskilte behov som medlemmer av tros- og livssynsminoriteter har i forbindelse med gravferd, og at det er hensynet til avdødes religion eller livssyn som skal tillegges særlig vekt. Den innebærer en tilskyndelse i retning av å legge forhold praktisk til rette, og også å ta i bruk den myndighet organene har til å fravike gjeldende regelverk når dette er rimelig og nødvendig for å imøtekomme slike ønsker.

 

Askespredning
I Norge er det tillatt med askespredning ute i naturen eller på havet. Dette må være et ønske som avdøde selv hadde og det er statsforvalteren som godkjenner søknad på askespredningen. For å få utlevert urnen ved Vestfold krematorium til askespredning, må det forevises en slik godkjenning. Ved valg av denne gravformen kan det ikke settes opp gravminne etter avdøde på gravplass.

 

Du kan lese mer om dette på statsforvalterens hjemmeside.

Urnenedsetting i utlandet
Dersom gravlegging skal foregå i utlandet, må den ansvarlige for gravferden signere på et utleveringsskjema (ordnes på krematoriet) og selv arrangere transport. Vedkommende kan da ta med seg urnen for videre gravlegging. 

 

Kontaktinformasjon for Gravplassmyndigheten i Færder

Besøksadresse:
Borgheim menighetssenter
Rektorveien 2
3140 Nøtterøy

Postadresse:
Postboks 133
3163 Nøtterøy

Telefon:
33 35 11 80
Mandag-fredag 09-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"