I kirkemøtevedtaket omtales særlig to viktige ressurser:
Guds skaperverk – vårt hjem
Heftet ble utarbeidet av Bispemøtet i fjor, og inneholder teologiske refleksjoner knyttet opp til gudstjenestens ulike ledd. Det ønsker både å forankre miljø og klimaengasjementet i troen og liturgien og inspirere til handling ut fra vår tro for en god og rettferdig forvaltning av skaperverket.
Heftet finnes både på bokmål, nynorsk og engelsk og kan leses eller lastes ned, se under.
Bærekraftsboka
Bærekraftsboka er ei lita bok med en lett tilgjengelig innføring i FNs bærekraftsmål, og den reflekterer over hva de har med kristen tro og Bibelen å gjøre. Bærekraftsboka er både ei fysisk bok og et nettsted hvor det for eksempel finnes nye opplegg for tweens (10-14-åringer) og ungdom. Bærekraftsboka er blitt oversatt til flere språk, og er i dag en viktig ressurs i kirker i mange land.
Økoteologi og fordypning
For dem som har lyst å gå mer i dybden, er det nylig kommet to antologier om økoteologi og miljøengasjement. De har begge bidrag fra Norge og mange andre land, fra ulike kirkesamfunn og ulike religiøse perspektiv. Den siste (2021) har tittelen Contemporary Ecotheology, Climate Justice and Environmental Stewardship in World Religions, og kan lastes ned og leses gratis på Kirkenes Verdensråds nettsider (lenke under).
Den andre antologien tok utgangspunkt i en konferanse i Bergen i 2020 om klima, miljø, bærekraft og pedagogikk, og har resultert i boka Religion, sustainability and education, pedagogy, perspectives, and praxis towards ecological sustainability
Denne boka har også bidrag fra ulike kirkesamfunn, religioner og urfolksgrupper, og ikke minst pedagogiske perspektiver. Les mer i lenke under.
Fagbøker om kirke og klima
Den norske kirke har bidratt til begge disse to fagutgivelsene og førsteamanuensis på Høgskulen på Vestlandet Tom Sverre Tomren er blant redaktørene for begge bøkene, som forøvrig kan bestilles på www.akademia.no
– De ressursene som omtales her har et stort spenn fra enkle refleksjoner og praksisforslag til mer akademiske bidrag. Vi håper det kan være til inspirasjon og komme til nytte i hele kirken, sier Einar Tjelle, seksjonsleder for økumenikk og dialog i Kirkerådet.
– Det er fantastisk at flere av disse ressursene er oversatt og spredd til kirker i mange land. Vern om Guds skaperverk er den viktigste globale utfordring i vår tid, men engasjementet må næres av kunnskap og slå rot lokalt i våre gudstjenester og vår praksis, avslutter Tjelle.
- Flere ressurser finnes i Ressursbanken.