80 år siden deportasjonen av norske jøder

26. november er det 80 år siden lasteskipet Donau la fra kai i Oslo med kurs for de tyske dødsleirene. Om bord var 532 jøder. Til sammen ble 773 jøder sendt fra Norge til tilintetgjørelse i løpet av den andre verdenskrig. Bare 34 av dem overlevde Holocaust. – En eksistensiell katastrofe, skriver kirkerådsleder og preses i sin hilsen til Det Mosaiske Trossamfund.

– Deportasjonen og drapene av norske jøder var en eksistensiell katastrofe for den norske, jødiske minoriteten, for det norske samfunnet – og for menneskeverdet. Det skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum og preses Olav Fykse Tveit i sin hilsen til Det Mosaiske Trossamfund. Foto: Kolonihaven / Bo Mathisen.

– Deportasjonen og drapene av norske jøder var en eksistensiell katastrofe for den norske, jødiske minoriteten, for det norske samfunnet – og for menneskeverdet, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– En stor andel av de menneskene som utgjorde et levende jødisk miljø i Norge ble fjernet med makt og drept. Det norske samfunnet var unnfallende og det var alt for få som stod opp for den jødiske minoriteten. Norge ble fattigere, både på grunn av dehumanisering av jøder, den umenneskelige behandlingen de møtte – og på grunn av de mange som ble myrdet og som hadde så mye å tilføre det norske samfunnet.

Preses i Bispemøtet i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit sier vi må slå ring om religiøse minoriteter og utsatte grupper.

– Nå er opp til oss å slå ring om religiøse minoriteter og andre utsatte grupper som i vår tid trues av forfølgelse, undertrykking og rasisme. Vi må ikke svikte igjen.

– Vi må aldri glemme ofrene for det norske Holocaust. Hvordan kunne dette skje?, spør Fykse Tveit.

– Vi får stadig ny og mer kunnskap om denne delen av norsk historie, og det utfordrer oss til årvåkenhet, refleksjon og handling. 80-årsmarkeringen er en påminnelse om hva mennesker er i stand til å gjøre når menneskeverd og rettssikkerhet systematisk brytes ned.

Den norske kirke var unnfallende og sviktet jødene før og under Den andre verdenskrig. Kirken var for seint ute med sin med sin protest mot jødeforfølgelsene. Dette erkjente Bispemøtet i en uttalelse i 2012.

– Kirken er med på flere av markeringene ulike steder i landet. Deportasjonen og drapet på norske jøder angår hele Norge. Vi har alle et ansvar for å la dette være en del av vårt kollektive minne. Den norske kirke vil arbeide sammen med alle gode krefter for å avdekke og stå opp mot alle former for antisemittisme og hat mot jøder, avslutter Fykse Tveit.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum og preses Olav Fykse Tveit har idag sendt en hilsen til Det Mosaiske Trossamfund i anledning 80-års markeringen av deportasjonen. Les hilsenen her

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"