Snakkekort fra Blå Kors

Hvordan få i gang de vanskelige samtalene med konfirmanter eller andre unge? En kortstokk med ulike tema kan være en god løsning – og start på en frigjørende dialog med «kidsa».

Til forveksling lik en kortstokk - til du leser på andre siden. (Foto: Blå Kors)

Blå Kors Snakkekort er en ny ressurs fra nettopp Blå Kors, og kortene skal legge til rette for gode samtaler som hjelper ungdommer å reflektere og ta egne valg.

I Ringsaker menighet testet de i mars ut kortene i konfirmantarbeidet. Det var til stor hjelp, forteller kateket Kine Lise Østerud.

– Både de unge og jeg følte oss tryggere når vi tok utgangspunkt i en casehistorie, og ikke i oss selv. Det var lettere å snakke om Per som har et dilemma rundt alkohol på fest og Lise som lurer på om det var greit å se på porno når vi leste om dem på et kort. Andre samtaler gikk rundt Anita som har en stefar som tar tabletter og som forandrer seg etterpå, og Ola som liker en annen gutt - hvordan skal han gå fram for å finne ut om den andre gutten også liker han? Problemstillingene ble alminneliggjort når de sto på kortene, da slapp konfirmantene å tenke at dette er bare noe de er opptatt av.

Gutter og jenter hver for seg
Kateketen erfarte at kortene fungerte best i små grupper, der alle var trygge på hverandre. Kjønnsdeling var også fruktbart.

– Det ble fort mye fnising og røde ansikter da vi hadde blanding av gutter og jenter. Så vi delte opp etter kjønn, og synes et tall på seks-sju i hver gruppe ga de beste samtalene. Ti ble for mange hos oss. Så er det klart at det er et viktig poeng at de unge er trygge på oss voksne. Dette er ikke det første du gjør med et nytt konfirmantkull, men noe som passer godt etter at man har vært sammen ei helg eller flere ganger over litt tid.

Staben i Ringerike er altså godt fornøyd med kortene, men hva fortalte målgruppa – konfirmantene?

– Vi spurte dem etter at vi hadde hatt denne «kort-samtalen», og de var tydelige på at det var godt å snakke om fiktive personer, ikke om seg selv. Så tror jeg de var litt imponerte over at vi fra kirken snakket om seksualitet, gaming, avhengighet og rusmidler, at vi turte berøre de litt pinlige og vanskelige temaene. Mange sa også at «dette har jeg ikke tenkt på», så jeg tror de tok med seg samtalene og refleksjonene også ut av samtalerommet vårt.

Råd til andre
Selv om de bare har testet ut kortene på ett kull, gjorde staben i Ringsaker seg noen nyttige erfaringer de gjerne deler:

  • Se gjennom kortene på forhånd og forbered deg på hva du kan snakke om, her er det mange tema vi på kateketutdanningen ikke har vært innom (Østerud så gjennom alle kortene på forhånd for å luke ut de som ikke passet inn, men det endte med at alle ble med)
  • Ikke tenk at du må ha svar på alt, det er lov å si til de unge at dette er et vanskelig tema, og at man ikke har konkrete svar
  • Etabler et trygt rom for de unge før kortene tas i bruk, det er da du får de gode samtalene og refleksjonene
  • Vær tydelig på at de unge ikke si noe, men at det er fint om de gjør det. Det er lov å være taus også i disse samlingene.
  • Husk at samtalene ikke skal være moraliserende, men hjelpe de unge å finne verktøy de kan bruke hvis de kommer oppi de situasjonene de nå har snakket om

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"