Hvert år arrangerer Den norske kirke mer enn 2200 gudstjenester på julaften. I år forventer kirken at nærmere en halv million nordmenn kommer på julegudstjeneste.
– Julegudstjeneste er en viktig og kjær tradisjon for mange. For mange blir det nærmest ikke jul før man har hørt juleevangeliet og sunget Deilig er jorden i kirken.
Det sier Harald Hegstad, som er leder i Kirkerådet i Den norske kirke.
Mange ønsker å delta
I en undersøkelse fra desember i fjor, svarte 16 % at de hadde planer om å delta på en julaftengudstjeneste, og 2 av 3 ville innom kirken eller kirkegården i løpet av desember.
– Mange har et stort ønske og en plan om å delta på gudstjenester i jula, men julestria og forberedelse til julefeiring gjør at ikke alle får det til likevel, kommenterer Hegstad, og legger til:
– Heldigvis sender NRK gudstjenester direkte fra Nidarosdomen, for de som ikke kan komme i kirken.
I 2023 deltok 413 286 på 2270 julaftengudstjenester. I tillegg har mange tradisjon for å delta på den høytidelige julegudstjenesten 1. juledag.
Oversikt over de fleste gudstjenestene finnes på kirken.no.
Julen ringes inn
På julaften ringer kirkeklokker over hele landet i en time, normalt mellom kl. 17 og 18 for å markere at vi går inn i en høytid. Det er vanlig å si at "julen ringes inn" på dette tidspunktet.
Kirkeklokkene ringer alltid høytidsdagene inn på påskeaften, pinseaften og julaften.