Korona er enda en byrde for de mest sårbare i India

–La oss være engler for ukjente naboer disse dager! utfordrer generalsekretær i Det indiske økumeniske kirkerådet Asir Ebenezer sine medlemmer.

Korona er enda en byrde for de mest sårbare i India

-We shall overcome! Slik avslutter Asir Ebenezer, generalsekretæren for Det indiske økumeniske kirkerådet (NCCI), sin hilsen til kirkene i India i forkant av påsken. Kirkene utgjør offisielt bare 3% av landets befolkning, men tallmessig er de mange.

I denne korona-tiden er de kristne både ekstra utsatt og samtidig viktige fellesskap som er kreative i nye digitale måter å kommunisere på. Og de er djerve i sin diakoni.

–La oss være engler for ukjente naboer disse dager! utfordrer Ebenezer sine medlemmer.

Den norske kirke har mange kontakter til kirker og menneskerettighetsgrupper i India. Med COVID-19 pandemiens globale utbredelse, skaper det en ekstra frykt og belastning for svært mange. De offisielle tallene for smitte og døde er foreløpig lave, men bekymringene for rask spredning er stor.

Indiske myndigheter har i likhet med mange andre stengt landet ned, i første omgang i en 21-dagers «lockdown» fra 24. mars.

For svært mange av Indias 1,3 milliarder innbyggere er det ikke bare å dra hjem. Mange bor bokstavelig talt på gata, eller i skur, tett stuet sammen. Tusener tar i disse dager beina fatt, eller stuer seg inn i noen av de få bussene som går, for å komme seg ut av de tettpakkede byene og «hjem» til landsbygda. Dagarbeidere, fattige migranter og tiggere mister den lille inntekten de har.

- India er –sammen med Nigeria – det landet i verden med flest fattige mennesker. Og blant disse er det store grupper som daliter (kasteløse), urfolk, og minoritet-grupper som kristne og muslimer, som er særlig sårbare nå, sier seksjonsleder Einar Tjelle i Kirkerådet. Han er også styremedlem i International Dalit Solidarity Network (IDSN), en menneskerettighets-organisasjon som arbeider for å styrke menneskerettighetene for de mer enn 260 millioner kasteløse i verden.

-Vi ser i India gjerne flere lag av undertrykkelse og diskriminering, hvor fattigdom, kjønn, kaste, og religiøs minoritetsidentitet gjensidig forsterker hverandre. I tillegg er det mange som har en annerledes seksuell orientering eller nedsatt funksjonsevne. Korona-viruset kommer på toppen av dette, sier Tjelle.

International Dalit Solidarity Network kom forrige uke ut med en oppfordring om at nødhjelp og helsetjenester i ukene framover må være tilgjengelige og inkluderende for de mest sårbare gruppene. Dette skjer på bakgrunn av mange erfaringer de senere årene om enda mer diskriminering i kriser, og forskjellsbehandling som bokstavelig talt kan forsterke krisen mange hakk. Økende ulikhet, mangel på mat, rent vann, hygieneartikler og helsetjenester, kan ta mange flere liv enn selve viruset.

-Flesteparten av de kristne i India er daliter eller tilhører sårbare urfolksgrupper, sier Tjelle. Sammen med indiske muslimer blir de sett på som tilhørende «ikke-indiske religioner». Hindu-nasjonalister har gjennom lang tid hatt et råkjør mot mange kristne og muslimer. Den siste tiden er muslimer særlig angrepet.

Se blant annet denne saken fra vår samarbeidspartner Stefanusalliansen.

Den norske kirke er med i Det norske menneskerettighetsfondet, og støtter lokalt menneskerettighetsarbeid flere steder i India, med særlig vekt på sårbare grupper som daliter, fattige kvinner og urfolk. Det er viktig særlig nå.

Tjelle hadde like før påske kontakt med en kristen dalit-leder, som uttrykte det slik:
-Jesus var selv fattig og kjenner våre kår, og han går med oss gjennom dagene som ligger foran. Det er det påsken handler om.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"