Hvordan kan Den norske kirke fortsette å forkynne det kristne budskapet om nåde og frelse i Jesus Kristus og samtidig være med å realisere visjonen om et livssynsåpent samfunn som er godt for alle? Hva innebærer det at Den norske kirke er en grunnlovsfestet folkekirke samtidig som alle tros- og livssynssamfunn skal likebehandles?
Dette har vært blant spørsmålene som et utvalg under ledelse av kirkeverge Andreas Andersen har drøftet. Utvalget ble oppnevnt av Kirkerådet i 2022 for å identifisere, belyse og drøfte selvforståelse og rolle for Den norske kirke i et livssynsåpent samfunn.
– Vi håper rapporten kan stimulere til samtaler om Den norske kirkes forhold til myndighetene, andre tros- og livssynssamfunn og ulike sivilsamfunnsaktører. Utvalget har særlig sett på lovverk og andre forhold hvor den Norge kirke fortsatt har en særstilling og stiller spørsmål ved om dette er rimelig. Utvalget drøfter også hvordan Den norske kirke bør forvalte den kristne kulturarven.
Fredag ble utvalgets rapport presentert for Kirkerådet, som møttes i Oslo.
En trosbasert samfunnsaktør
Andersen forklarer at rapporten er ment som en samtalestarter i kirken:
– Vi har ikke hatt som mål å finne alle svarene, men vi ville komme med noen refleksjoner og løfte fram problemstillinger som kirken må arbeide videre med. Utvalget peker på en rekke forhold hvor Den norske kirke fortsatt har en særstilling og stiller spørsmål ved om dette er rimelig.
– Kirken oppfordres til å være mer bevisst sin rolle som en trosbasert samfunnsaktør i et sterkere samarbeid med kommunen. Den norske kirke må i mye større grad erkjenne og synliggjøre sine unike og omfattende ressurser og ta disse i bruk i samarbeid med andre tros- og livssynssamfunn – til beste for hele samfunnet.
Det er Kirkerådet som har bestilt rapporten, men utvalget håper også at rapporten kan være til glede for andre.
– Derfor inneholder rapporten noen spørsmål etter hvert kapittel, til inspirasjon for videre samtaler om kirkens rolle og selvforståelse.
Kirken må være mer synlig
Mange av utvalgets anbefalinger handler om at Den norske kirke i større grad må synliggjøre kristen tro i det offentlige rom og oppmuntre kirkens medlemmer til å uttrykke og dele sin tro med andre.
– Flere må snakke mer om tro, kommenterer Andersen og utdyper:
– Vi er kirke. Et levende og mangfoldig fellesskap som formidler håp, tro og kjærlighet. Flere må ut i det offentlige rom å snakke om tro, med tydelig teologisk argumentasjon.
Viktig grunnlag for drøftinger
Leder i Kirkerådet, Harald Hegstad, tok imot rapporten på vegne av Kirkerådet.
– Takk for et godt og grundig arbeid. Jeg ser frem til å gå inn i disse samtalene om hvordan vi skal være kirke i dagens samfunn.
Hegstad er glad for den tydelige anbefalingen fra utvalget:
– Rapporten gir et godt grunnlag for å drøfte en rekke aktuelle utfordringer vi står overfor. Jeg er glad for at utvalget så tydelig løfter fram viktigheten av å synliggjøre kristen tro – også i det offentlige rom.