Utdanningsinstitusjoner

Er du i ferd med å velge utdanning eller yrke? Kanskje er Den norske kirke en arbeidsplass for deg. Mer enn 8000 mennesker jobber i kirken, og langt fra alle er prester.

Du finner også kirkemusikere, kirkelig sosialarbeidere og pedagoger, i tillegg til folk som tar seg av økonomien eller har ansvar for kirkens eiendom. Disse jobber med alt fra gudstjenester og konserter, konfirmanter, kor, barnehage og ungdomsklubber, til budsjetter og stell av kirker og kirkegårder

Leter du etter ledig stilling i Den norske kirke?

Utdanningssteder

Det teologiske menighetsfakultet
Tilbyr profesjons- og masterprogrammer og utdanner prester, diakoner, kateketer og trosopplæringsmedarbeidere. I tillegg har fakultetet studier i Ungdom, Kultur og Trosopplæring, faglærerutdanning med vekt på KRLE, ulike etter- og videreutdanningskurs på heltid eller deltid, samt utdanning i samfunnsfag og interkulturell kommunikasjon.

Kontaktperson: Lena Skattum Sandvik, lena.S.Sandvik@mf.no

Det praktisk-teologiske seminar ved Universitetet i Oslo
Tilbyr praktisk-teologisk utdanning til prestestudenter og videreutdanning for
prester. Profesjonsstudiet for prester gjennomføres i samarbeid med Det teologiske fakultet.

Kontakt: praktikum@teologi.uio.no

Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo
Tilbyr profesjonsstudium i teologi, samt ulike bachelor- og mastergradsstudier. Fakultetet tilbyr interreligiøse studier, studier innen religion og samfunn, diakonivitenskap og har også internasjonale utvekslingsavtaler.

Kontakt: info@teologi.uio.no

Høgskulen i Volda
Tilbyr fleksibelt studium i kirkelig undervisning - årsstudium 4 semester (2 år). For deg som arbeider med trosopplæring og ønsker utdanning i kristendom eller pedagogikk. Og for deg som er frivillig medarbeider i en menighet eller barne- og ungdomsorganisasjon og ønsker å lære mer om kirkelig undervisning. Årsstudiet er en kombinasjon av relevant kompetanse fra tre institusjoner: Det teologiske fakultet, Det praktisk-teologiske seminar og Høgskulen i Volda.

Kontakt: postmottak@hivolda.no

Kirkelig utdanningssenter nord (KUN)
Tilbyr samlingsbasert deltidsundervisning i praktisk-kirkelig utdanning til prest, kantor, diakon og kateket (for prester tilsvarende praktikum). KUN samarbeider med UiT-Norges arktiske universitet (se lenger ned i oversikten her) om utdanning til prest og kantor, med VID vitenskapelige høgskole til diakon, og med NORD universitet, Bodø, om utdanning til kateket. KUN tar opp studenter til alle yrkesgrupper på grunnlag av forskjellige tidligere utdanningsløp.

Kontaktperson: Christin Lauritzen, christin.lauritzen@kun.uit.no
Kontaktperson: Arne Elvemo,  arne.elvemo@uit.no

NLA Høgskolen
Tilbyr bachelor og master i teologi, samt master i kristendomskunnskap i Bergen. NLA Høgskolen tilbyr også bachelorstudier som kvalifiserer
for arbeid som menighetspedagog. NLA Høgskolen i Oslo tilbyr en treårig bachelor i musikk, menighet og ledelse. Et fjerde påbygningsår gir en musikkutdanning tilsvarende bachelor i utøvende musikk. Innenfor disse
fire årene er det mulig å gjennomføre kantorutdanning.

Kontaktperson: Marit Hammer,  mh@nla.no

Norges Musikkhøgskole - kirkemusikk
Tilbyr kandidatstudium i kirkemusikk, som er en fireårig bachelor. Denne gir grunnlag for opptak til master i kirkemusikk og master i utøving. Musikkhøgskolen tilbyr også årsstudium i kirkemusikk, som gir kunnskaper og ferdigheter som innfrir minimumskrav for å fungere som organist i Den norske
kirke eller andre kirkesamfunn.

Kontaktperson: Karin Nelson, karin.nelson@nmh.no

NTNU kirkemusikk
Tilbyr fireårig bachelorstudium i kirkemusikk. Utøvende bachelor gir grunnlag for opptak til master i musikkutøving. Med praktisk-pedagogisk utdanning
gir studiet kompetanse for undervisning, og studentene gis mulighet til utenlandsopphold gjennom ulike nettverk. NTNU tilbyr også årsenhet i kirkemusikk, som retter seg mot studenter som har avsluttet musikerutdanning
med annet hovedinstrument enn orgel, og som ønsker kirkemusikalsk tilleggskompetanse.

Kontaktperson: Karen Riis, karen.riis@ntnu.no

VID vitenskapelige høgskole
VID vitenskapelige høgskole er fordelt på fire studiesteder:
Haraldsplass diakonale høgskole og Høgskolen Betanien i Bergen, Diakonhjemmet Høgskole i Oslo og Sandnes, og Misjonshøgskolen i Stavanger. VID er en diakonal og kirkelig forankret høgskole med høyere
utdanning og forskning og tilbyr studier innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi.

Kontaktperson: Espen Utaker, Espen.Utaker@vid.no

Universitetet i Tromsø

I Tromsø kan du ta full presteutdanning ved UiT Norges arktiske universitet. UiT tilbyr bachelor og master i teologi bygd opp av klassiske teologiske emner samt enkelte religionsvitenskapelige emner. Studenter som ønsker å gå videre på studiet i teologi på mastergradsnivå bør ta 30 studiepoeng i praktisk-kirkelige utdannelsen ved Kirkelig utdanningssenter nord (eller annen utdanningsinstitusjon) mellom bachelor- og masterstudiet, og 30 studiepoeng etter endt mastergrad. Studenter som ønsker teologistudiet, søker UiT. Praktikum søkes hos KUN.

Kontaktperson Espen Dahl, espen.dahl@uit.no